16.05.2018

V Студентська наукова-практична конференція «Забуттю не підлягає»

 

Щороку відповідно до  плану роботи кафедри українознавства  проводиться конференція, присвячена подіям Другої світової війни, подвигам українського народу, який зробив значний внесок у перемогу антигітлерівської коаліції.

2 травня 2018 року було проведено V Студентську науково-практичну конференцію «Забуттю не підлягає». Участь у конференції взяли студенти першого курсу економічного факультету, які підготували наукові доповіді, мультимедійні презентації, присвячені найкривавішому глобальному конфлікту ХХ століття.

Під час відкриття конференції завідувач кафедри українознавства Галина Петрівна Євсєєва звернула увагу учасників на трагічні події ХХ –ХХІ ст. Відзначила, що не маємо права забувати, яку дорогу ціну сплачено за наш мир, маємо переосмислювати події Другої світової війни, руйнувати радянські історичні міфи, не повторювати помилок минулого.

Учасники конференції ознайомилися з авторськими поетичними творами Олександра Єременка та Анастасії Манейло. Послухали патріотичні пісні у виконанні студентів Марини Нагорнюк та Романа Волконського.

Друга світова війна (1 вересня 1939 – 2 вересня 1945 рр. ) – найкривавіший глобальний конфлікт, у якому загинуло від 50 до 85 мільйонів осіб. Упродовж 21 місяця  цієї війни СРСР та Третій Рейх виступали як союзники, а від 22 червня 1941 року вступили у військову конфронтацію, що увійшла в історію як німецько-радянська  або, як в радянській історіографії, Велика Вітчизняна війна 1941–1945 років. Євгенія Гуторова, студентка групи ФІН-17 розвінчала своєю доповіддю розвінчувала міф про 22 червня  1941 року.  Євген Щудро, студент групи  ЕП-17-2 розповів про український вимір Другої світової війни, що саме в її рамках в Україні велася не одна, а близько 8 воєн, в тому числі й підпільних.

Українці воювали проти нацизму у 7 арміях світу: Червоній армії, Українській Повстанській Армії, Війську польському, Французьких, Британських, Канадських збройних силах та армії США. Проблему відкриття Другого фронту розкрив Юрій Васильян, студент групи ЕП-17-2.

Голокост знищив життя і сподівання 6 мільйонів євреїв у світі. Про життя євреїв Софіївського району Дніпропетровської області в період війни розповіла Тетяна Швець, студентка групи МАГ-17.

Не залишили поза увагою й суспільно-політичне становище Дніпропетровщини в роки німецько-радянської війни. Про наслідки агресії Німеччини доповідала Ганна Ганзуля, студентка групи ФІН-17.

В Україні нацисти свідомо знищили понад 670 населених пунктів та майже 51 тисячу осіб цивільного населення. Про 75 роковини Корюківської трагедії розповіла Надія Романенко, студентка групи ОА-17п.

З 2014 року національним символом пам’яті українців, загиблих у Другій світовій війні, є європейський та традиційний український знак – червоний мак. Про квітку маку в українській традиції і як символ пам’яті у світі повідомила Ксенія Попова, студентка групи ФІН-17.

Заступник декана економічного факультету з виховної роботи Валентина Андріївна Бабенко відзначила активну участь студентів й актуальність досліджень означеного періоду.

Солдати, які загинули на території України, мають бути вшановані. Це важливо для нас і майбутніх поколінь. «Тільки в тій країні, де пам’ятають про загиблих, є ті, хто готовий захищати живих». Про перехід від АТО до ООС розповіла Маргарита Безродна, студентка групи ОА-17п.

«Цими весняними днями згадуємо тих, хто не повернувся з боїв, і вшановуємо тих, хто знаходиться з нами поруч. Кожен береже в душі та серці подяку героям минулих часів та сьогодення», – відзначила організатор конференції Світлана Петрівна Волкова.

 

 

 

 

?>
вверх