14.10.2019

Засідання наукового гуртка «Простір слова»

30 вересня на кафедрі українознавства, документознавства та інформаційної діяльності, очолюваної професором Євсєєвою Галиною Петрівною, відбулося перше в 2019-2020 навчальному році засідання наукового гуртка «Простір слова». Зустріч вирішено було присвятити знаменній даті – 250-річчю від дня народження українського письменника, поета, драматурга та засновника нової української літератури — Івана Петровича Котляревського. Постать митця знакова не лише для становлення українського письменства і мови. Твори класика поріднилися із генетичний кодом нації та стали унікальною  енциклопедією побуту та національних традицій нашого великого народу.

Відкриваючи засідання, модератор заходу доцент кафедри Богуславська Л.Г. закликала учасників та гостей згадати пророчі Шевченкові слова, присвячені веселому мудрецеві з Полтави:

Будеш, батьку, панувати,
Поки живуть люди,
Поки сонце з неба сяє,
Тебе не забудуть!

Завідувачка кафедри українознавства, документознавства та інформаційної діяльності Євсєєва Галина Петрівна звернулася до присутніх з вітальним словом, наголосивши на тому, що Іван Котляревський – це явище дивовижне. Зреалізувавши себе за життя у таких різних виявах, як військовий, дипломат, поет, драматург, масон, декабрист, благодійник, театральний діяч, Іван Петрович Котляревський і після смерті продовжував залишатися центральною фігурою національного буття України. Спорудження пам’ятника митцеві у 1903 році стало справою всієї української спільноти, а  на відкриття цього пам’ятника з’їхалися вперше дві України – Наддніпрянська і Західна. І тут, у центральній Україні, уперше побували Василь Стефаник, Леся Українка, Гнат Хоткевич, Михайло Коцюбинський, Михайло Старицький.

Із специфікою військової служби, якій Котляревський віддав чималу частину свого життя, познайомив присутніх студент гр.ТГПВ-19 Борець М., акцентувавши увагу на особистих якостях Івана Петровича і висвітливши навіть такі аспекти, як  дипломатична діяльність Котляревського.

Студентки гр.Арх-18-5 Лушпа К. і Чала М. захопливо розповіли про те, якими візуальними образами у різні часи доповнювали художники тексти українського письменника. Розгорнувши у своїй розповіді коротку історію того, які ілюстрації до творів письменника з’являлися в ХХ та ХХІ століттях, доповідачки  окремо висвітлили таку подію, як «Проєкт Енеїда», організований Національним художнім музеєм України.

Продовжив розмову про ілюстрування художнього світу Котляревського студент гр. Арх-18-5 Шевченко О., який підготував доповідь про творчу роботу Георгія Нарбута, зокрема про таку відому роботу, як  «Еней і його військо». Власними роздумами щодо яскравих і колоритних персонажів «Енеїди», побачених очима художника Анатолія Базилевича, ділилися студентки гр. Арх-18-1 Михлик Н., Дмитрієва А., Табанець О. А про те, яким бачиться текст Котляревського сучасним митцям, розповідав студент гр.Арх-18-5п Романов С., аналізуючи ілюстрації Оксани Тернавської.

Засідання наукового гуртка пройшло цікаво і наповнено, долучивши всіх, хто завітав у цей день на розмову,  до потужної «вересневої» хвилі вшанування пам’яті Івана Петровича Котляревського.

?>
вверх