10.05.2022

Як СРСР знищував Україну

Кафедра українознавства, документознавства та інформаційної діяльності продовжила цикл загальноакадемічних освітніх заходів, які проводяться дистанційно в ПДАБА під час війни. 9 травня 2022 р. в День перемоги над нацизмом старшою викладачкою кафедри Світланою Волковою була прочитана публічна лекція на тему «Як СРСР знищував Україну» для всіх, хто цікавиться історією – для студентів, абітурієнтів, викладачів, співробітників.

На 75 добу повномасштабної російсько-української війни слова «Ніколи знову» звучать по-іншому – «Ніколи! Знову?». У Другій світовій війні взяло участь 72 країни, де зіткнулися інтереси двох тоталітарних режимів, які підтримали один одного в 1939 р., підписали Пакт про ненапад та таємний протокол про сфери впливу у Східній Європі та нищили один одного з 1941 р. Жертвами гітлерівського та сталінського режиму стали не лише військові, а й цивільне населення: у світі – від 50 до 80 мільйонів осіб, в Україні – до 10 мільйонів.

Росіяни впродовж ХХ-ХХІ століть виправдовують свою агресію проти українського народу та його геноцид, використовуючи міф про «єдиний народ».  СРСР ніколи не був колискою «братніх народів», як це не намагається представити російська пропаганда. Достатньо хоча б проаналізувати дії радянської та російської влади стосовно українських територій та українців.

Знищення української держави та українців розпочалося з приходом більшовиків на терени України наприкінці 1917 р., які розв’язали червоний терор та влаштували політику «воєнного комунізму» з 1919 р. на окупованих територіях. Знищили національну церкву (заборонили в 1930 р.), грабували майно, руйнували собори; цвіт національної інтелігенції відправляли до таборів, розстрілювали, влаштували Великий терор; принижували українську мову, максимально наблизивши її за звучанням до російської; розкуркулювали селян,  влаштували геноцид Голодомором. Радянський Союз не лише сприяв розв’язуванню Другої світової війни, а й на її початковому етапі став фактичним союзником нацистської Німеччини. І більшовики, і нацисти говорили про розбудову ідеального суспільства шляхом викорінення джерел зла, перевиховання людства та створення нової людини. Сталін прагнув перевиховати все людство, а нацисти створювали власну політичну та економічну системи. Гітлер вводив на окуповані території так звані айнзацгрупи, які займалися знищенням євреїв, ромів та зачищенням території від ідеологічного ворога. Сталін використовував тактику «випаленої землі», армія знищувала мости, електростанції, вулиці, міста, де були цивільні та військові. З окупованих територій мобілізовували 16–17-річних хлопців та чоловіків різного віку, створювали чорну піхоту, яка частіше гинула, бо не мала зброї.

День перемоги у радянські часи використовувався як елемент пропаганди,  окрему дату дня відзначення перемоги над нацизмом навмисно запровадили, перетворивши у знакову символічну дату, перед цим провівши дві капітуляції Німеччини, оскільки перша відбулася без інструкцій Сталіна. Назва «Велика Вітчизняна війна» стала ідеологічним кліше з метою прикриття, приховання факту співпраці СРСР з Німеччиною у 1939 р.

Сучасна ж Росія успадкувала все це від Радянського Союзу. Те, що робить російська армія сьогодні в Бучі, Бородянці, Маріуполі та інших містах робила Червона армія в 1930-х – 1940-х рр. на території України.

Тоді перемогли нацизм, сьогодні переможемо й рашизм, який складається з імперського націоналізму та фашизму.

Все буде Україна!

?>
вверх