26.09.2022

Виставка «Миколаївський розпис» у Новомосковському музеї

24 вересня 2022 р. директор Новомосковського міського історико-краєзнавчого музею ім. Петра Калнишевського щиро запросив усіх бажаючих до музею!

На сторінці ФБ у групі «Samar. History» Костянтин Мешко написав: «У Новомосковському музеї відкрилась виставка Миколаївського розпису. В експозиції представлені роботи майстринь: Ганни Бирси, Анжели Лагоди, Марії Гордієнко, Марини Головко.

Миколаївський розпис – унікальне та самобутнє явище народного декоративно-орнаментального малярства, яке виникло і розвивалось у XVIII – ХІХ століттях і було розповсюджене на теренах Катеринославщини. В Україні досить відомий Петриківський розпис, але, навіть не маючи особливих знань у образотворчому мистецтві, можна помітити відмінності між Петриківським та Миколаївським розписом. Орнаменти Миколаївського розпису мають чітку симетрію, наносяться тільки на зелене або жовто-гаряче тло. “Чисті” кольори накладаються один на другий, шар за шаром. Унікальні елементи орнаменту. Й інші художні відмінності про які знають лише майстри.

Та головна відмінність полягає у тому, що Петриківський розпис – це настінний розпис селянських хат та печей, а Миколаївський – це розпис дерев’яних хатніх скринь.

Миколаївський розпис значно давніший за Петриківський. Петриківські орнаменти, які ми бачимо на виробах сучасних майстрів, фактично сформувались у 30-40-х роках ХХ століття. Навіть на фотографіях етнографів ХІХ – поч. ХХ століття ми бачимо розпис хат, який досить віддалено нагадає сучасний петриківський розпис. Що ж до миколаївки, то збереглись навіть скрині із мальованими датами кінця ХХ століття, а їх орнаменти сьогодні один в один відтворюють сучасні майстри.

Чому саме “Миколаївський розпис”? Чому прив’язка до села Миколаївки Новомосковського району, адже ареал розповсюдження розпису охоплював межі колишньої Катеринославської губернії? Тому, що саме тут народна майстриня Надія Явір вперше виявила зразки старовинних скринь, почала досліджувати їх, спілкуватись з людьми, які перейняли це мистецтво від своїх дідів-прадідів і саме тут, у селі Миколаївка, розпочалось відродження цього старовинного розпису.

Тож запрошуємо до музею на виставку!»

На фото:

– Майстри Миколаївського розпису з міським головою під час відкриття.

– Робота з елементами м.р. майстрині М. Головко.

– старовинні скрині в колекції І. Жолобака.

– Фото ярмарку на Соборній площі Новомосковська де продають скрині, зроблене на початку ХХ століття етнографом В. Бабенком.

?>
вверх