14.05.2022

Врятувати життя: хімічна небезпека

«Прогнозування хімічної обстановки при аваріях на хімічно-небезпечних об’єктах. Засоби захисту населення при хімічних аваріях». Цією темою продовжив цикл науково-практичних лекцій «ВРЯТУВАТИ ЖИТТЯ» цього разу продовжив доцент кафедри безпеки життєдіяльності (БЖД) Олександр Бєрлов.

До дуже актуальних проблем сьогодення в Україні відноситься велика загроза ураження хімічно небезпечних об’єктів через військовий конфлікт з окупаційними, терористичними військами рф, що підступно, без оголошення війни, напали на нашу країну.

Проблема захисту людини від небезпек в різних умовах її проживання виникла одночасно з появою на планеті Земля наших далеких пращурів. На зорі людства людині погрожували небезпечні природні явища, представники біологічного світу. З плином часу стали з’являтися загрози та небезпеки, творцем яких стала сама людина.

Високий індустріальний розвиток сучасного суспільства, небезпечні природні явища та стихійні лиха і, як наслідок, негативні події, пов’язані з аварійністю виробництва, зростанням числа великих промислових аварій з тяжкими наслідками, зміна екологічної обстановки в результаті економічної діяльності людини завдають величезну шкоду. А події, що виникають під впливом подібних явищ та їх наслідків, часто характеризуються, як надзвичайні ситуації.

В Україні щорічно виникають тисячі важких надзвичайних ситуацій природного та техногенного характеру, внаслідок яких гине велика кількість людей, а матеріальні збитки сягають мільярдів гривень.

Нині в багатьох областях України, у зв’язку з небезпечними природними явищами, аваріями і катастрофами, обстановка характеризується як дуже складна. Тенденція зростання кількості природних і, особливо, техногенних надзвичайних ситуацій, вагомість наслідків об’єктивно примушують розглядати їх як серйозну загрозу безпеці окремої людини, суспільства та навколишнього середовища, а також стабільності розвитку економіки країни.

Надзвичайні ситуації виникають, як правило, на потенційно техногенно-небезпечних виробництвах.

До них належать в першу чергу хімічні об’єкти, радіаційно небезпечні, а також гідродинамічно небезпечні споруди.  Військові дії російського агресора все частіше стають джерелами надзвичайних ситуацій, пов’язаних з ракетно-артилерійсько-бомбовим ураженням промислових хімічних підприємств та об’єктів критичної інфраструктури.

Росія належить до держав-учасниць Женевських конвенцій про захист жертв війни. Утім, її збройні сили та підтримувані нею терористичні угруповання продовжують систематично та зухвало порушувати норми міжнародного гуманітарного права в Україні.

Сьогодні ми стали свідками численних обстрілів цивільної інфраструктури та населення з боку російських окупантів, які спеціально створюють загрозу ураження цивільного населення аваріями на хімічно небезпечних об’єктах, заводах по переробці нафтопродуктів, складах зберігання паливно-мастильних матеріалів і навіть ємностей з промисловими хімічно небезпечними речовинами, наприклад, такими як азотна кислота, аміачна селітра, склади зберігання токсичних речовин та застосування бойових отруйних речовин. Існує  також загроза проведення диверсій на об’єктах хімічної промисловості України військами рф. У той же самий час, що є дуже цинічним, звинувачують в цьому українську сторону.

Тому дуже актуальним зараз є вивчення засобів захисту від небезпечних хімічних речовин, застосування їх для безпеки цивільного населення. Дуже важливою є обізнаність населення про можливі загрози від аварій на хімічно небезпечних об’єктах, про поводження в умовах надзвичайної ситуації аварійного витоку хімічних речовин, про евакуаційні заходи, про індивідуальні та колективні засоби захисту, про види сучасних цивільних та промислових протигазів, схеми розташування захисних споруд цивільного захисту, інше.

Усе це – питання збереження життя наших громадян. Саме практичним аспектам цієї теми було приділено увагу під час лекції.

Більше деталей про хімічні небезпеки і методи захисту від них – у відеоверсії лекції на нашому YouTube каналі в плейлисті «ВРЯТУВАТИ ЖИТТЯ!» за посиланням: https://www.youtube.com/c/pgasa_dnipro Не забувайте підписатися на наш YouTube канал – там багато цікавого.

?>
вверх