15.03.2019

Відзначення Шевченківських днів

11 березня в актовій залі Придніпровської державної академії будівництва та архітектури відбувся урочистий концерт–студія «Єднаймося!», присвячений Шевченківським дням.  Автором сценарію, ідейним натхненником і чудовим організатором святкового заходу була художній керівник Студентського клубу ПДАБА, член Спілки театральних діячів України Котова Лариса Миколаївна, яка плідно співпрацювала під час підготовки з кафедрою українознавства, очолюваною доктором державних наук Євсєєвою Галиною Петрівною. Зокрема  активну участь в обговоренні та реалізації творчих задумів взяла доцент кафедри українознавства, кандидат філологічних наук  Богуславська Лариса Георгіївна. Концерт справді реалізував свою об’єднавчу назву, тому що до його проведення активно долучилися  представники Студентської  ради ПДАБА на чолі з Кононенком Володимиром, студенти академії та наші гості з Дніпровського театрально-художнього коледжу та Комунального закладу освіти «СЗШ» №1 Дніпровської міської ради.

Відкривав концерт ректор ПДАБА. Щиро привітавши всіх учасників урочистостей, Микола Васильович Савицький наголосив на тому, що Шевченківські дні в найрізноманітніші історичні періоди завжди були особливими і для країни, і для кожного українця, тому що огненне слово геніального Кобзаря має особливу силу пробуджувати людське серце. Закликавши молодь бути справжніми патріотами своєї Вітчизни, керівник Академії завершив свій виступ яскравими Шевченковими рядками:

Свою Україну любіть.

Любіть її… во врем’я люте,

В остатню, тяжкую минуту

За неї Господа моліть.

Блискучим виконанням пісні «Оберіг» розпочала концертне дійство студентка гр.Фін-15-2 економічного  факультету Міщенко Анастасія. Усіх присутніх схвилювала прониклива декламація студентки Театрально-художнього коледжу Тараненко Анастасії, яка читала уривок  з поеми Т.Г.Шевченко «Титарівна». Підтримали загальне святкове піднесення студенти того ж коледжу Тришкін Олексій та Гуліда Владислав, показавши уривок з п’єси   І.Карпенко–Карого «Сава Чалий». Ще один виступ гостей викликав бурхливі овації серед присутніх, тому що багата творчість Тараса Григоровича була сповнена як пристрасними закликами до боротьби, так і тонким ліризмом. Пісня на слова Шевченка «Утоптала стежечку», виконана  студентками Театрально–художнього коледжу 3 драматичного курсу акторського відділення Данилюк Діаною, Сударєвою Катериною, Тараненко Анастасією та Маленник Анастасією, зачарувала ніжністю та поетичністю Тарасових образів, яскраво переданих майстерним виконанням молодих співачок.

У чому феномен цього світового митця? Чому твори, написані Великим Кобзарем, хвилюють, навчають, тривожать душу. Творчість Т.Г.Шевченко стала духовною основою формування сучасної української нації. Для українців наступних поколінь він став потужним джерелом національної свідомості, символом України. Студент гр.ПЦБ-18-3 факультету промислового та цивільного будівництва Лаца  Богдан переконливо довів це, виконавши пісню групи «Тік» «Люби ти Україну». Потужне ствердження «Так, я люблю Україну!» звучало щиро та проникливо, додавши до урочистого настрою слухачів концерту ще й почуття гордості за власні таланти Академії.

Цікавим і натхненним був танцювальний номер «Несе Галя воду», виконаний студентками економічного факультету Бойко Дар’єю, Кудрявцевою Людмилою, Прилуцькою Іриною та студенткою будівельного факультету Настіч Оксаною.

Приємним подивом та захопливим сприйняттям відзначився виступ слухача підготовчих курсів Мохаммеда Латіфа. Виконуючи відомий Шевченків твір «Думи мої, думи мої», Мохаммед чудово передав глибинні акценти поезії. Варто зазначити, що серед слухачів концерту були і товариші Мохаммеда з підготовчих курсів, які бурхливо сприймали та емоційно підтримували як свого колегу, так і всіх, хто в цей день з особливим хвилюванням виступав на великій сцені.

Сприйняття безсмертного Шевченкого слова і бачення України як унікальної держави неподільні. І в цьому переконала присутніх студентка  гр.ПЦБ-18-Мі факультету промислового та цивільного будівництва Мірзоян Каріна, талановито виконавши пісню «Святая Україна» на слова та музику І.Бартошевської.

Українське слово неможливо уявити без іскристого переливу гумору та емоційної наснаженості. Ще одні наші гості, учні 9-А класу СЗОШ №1 Дніпровської міської ради Гаврилов Олег та Мовчан Ігор чудово виконали байку Павла Глазового «Куми-футболісти», зірвавши тривалі та гучні оплески всієї зали. Поєднання жартівливості та серйозності захоплює та справді народжує глибокі почуття в слухачів, коли твори виконуються щиро та проникливо. Саме так декламувала вірш Дмитра Чередниченка  «Єдина Україна» студентка гр. Арх-17-5п архітектурного факультету Черниш Галина. А її виступ вдало доповнили наступним номером студенти економічного факультету Ярова Анастасія та Вереда Ігор, станцювавши «Жартівливий джайв».

Достойним фіналом концерту-студії став виступ Заслуженої діячки культури Грузії, продюсера, засновника міжнародних фестивалів та конкурсів Таміли Гваджаіа, яка виконала авторську пісню «Всі ми діти твої Україно» (сл. В.Кохановського, муз. С.Замазан).

Із завершальним словом виступила завідувач кафедри українознавства, доктор державних наук Євсєєва Галина Петрівна, яка широ подякувала всім організаторам та учасникам концерту і закликала студентів до подальшої активної участі в таких цікавих і об’єднавчих заходах.

Варто додати, що всі, хто завітав 11 березня до актової зали, могли також помилуватися цікавою виставкою студентських творчих робіт, присвячених Шевченківським дням. Портрети молодого Тараса і Шевченка як  зрілого майстра, художнє бачення сили і значущсті Кобзаревого слова в сьогоденні продемонстрували студенти архітектурного факультету. На виставці ули представлені роботи таких студентів: Супінської В.(гр.Арх-15-5п), Щерби В.(гр.Арх-14-2), Петриченко А. (гр.Арх-14-5п), Юрчук К. (Арх-14-5п), Імшиницької В. (Арх-15-5п), Самійло О.(Арх-15-5п), Граб А. (Арх-17-4п), Васильєвої М. (Арх-17-4п) Новака Б.(Арх-18ст), Гулієва Л.(Арх-17-4п), Сизько В.(Арх-17-2).

Відзначення Шевченківських днів стало для нашої академії справжнім святом, потужно наповнивши гордістю за свою країну і за самих себе.

Доцент кафедри українознавства

Богуславська Л.Г.

?>
вверх