29.11.2022

Вчена Рада: з позиції відповідальності за майбутнє

В складних умовах війни, ракетних обстрілів країни та міста, частих тривог, локдауну та вимкнень світла академія працює. Тому нинішнє засідання Вченої ради ПДАБА не було обтяжене численністю розглянутих питань, а обговорили лише найважливіше.

У зв’язку із відрядженням голови Вченої ради ректора САВИЦЬКОГО М.В. головуючим на засіданні Вченої ради одностайно обрали в.о. ректора  – проректора з наукової роботи д.т.н., професора  ДАНІШЕВСЬКОГО В.В. Ще до початку розгляду поточних питань він докладно поінформував присутніх про знакові події, що відбулися в житті закладу. Зокрема, про узгодження з Міністерством розвитку громад та територій України програм підвищення кваліфікації архітекторів за напрямами професійної атестації «Архітектурне об’ємне проектування» та «Розроблення містобудівної документації»,  про затвердження Міністерством освіти і науки України нової редакції Статуту академії (докладніше – в пості «ПДАБА: ХРОНІКА ЛИСТОПАДА»).

Розгляд питань порядку денного почали з доповіді начальника відділу Кар’єрний хаб  ПОЛЗІКОВОЇ Г.В. про

– «Підсумки проведення виробничих та навчальних практик». Вона акцентувала, що практики цього року проходили в умовах повномасштабної військової агресії росії проти України. Це накладало відбиток на їх проведення та здачу звітності. Адже чимало підприємств припинили діяльність чи відмовились від практикантів з міркувань безпеки, дехто із родинами переїхали у більш безпечні місця…

І все ж,  минулого року усіма видами практик було охоплено 1438 студентів. Практики проводились за  20  спеціальностями. Всього у 2021-2022 навчальному році було укладено 236 угод з підприємствами на проведення практик. 27 студентів архітекторів, будівельників та економістів пройшли практику за кордоном: Польша, Болгарія, Франція, Туреччина, Марокко.

Додамо лише, що питання виробничої практики,  а отже і якісної практичної підготовки фахівців-будівельників, не випадає з поля зору  Вченої ради.

Стан підготовки до проведення літніх навчальних виробничих практик  минулого разу обговорювали у травні. А сьогодні прийнято рішення знову повернутися до питання в грудні цього року.

Проректор з навчально-виховної роботи  ЄВСЄЄВА Г. П. доповіла:
– Про заміну гарантів освітніх програм спеціальностей за першим (бакалаврським) та другим (магістерським) рівнями вищої освіти;
– Про затвердження змін до графіку навчального процесу на 2022-2023 н.р. (за очною та заочною формами навчання);
– Про започаткування освітньої програми «Краєзнавчо-екскурсійна робота».
– «Про затвердження плану профорієнтаційної роботи Придніпровської державної академії будівництва та архітектури на 2022-2023 н.р.» доповіла начальник відділу профорієнтаційної роботи і якості освіти ГРУЗІН Н.В. На її думку, спільна, активна, узгоджена робота усіх підрозділів академії приносить позитивний результат. Таку практику треба продовжити і в цьому складному навчальному році.

Вчена рада розглянула і низку поточних питань:
– Про зміну редакційної колегії збірника наукових праць «Економічний простір»;
– Про рекомендації до друку монографії «Методики оцінки якості життєдіяльності людини сучасного міста», автори САНЬКОВ П.М., ГІЛЬОВ В.В.,Ткач Н.О., БАЛАШОВА Ю.Б., ДЕМ’ЯНЕНКО В.В. та
– навчального посібника «Опір матеріалів. Частина перша» автор д. ф-.м.н., проф. ЗЕЛЕНСЬКИЙ А.Г.;
– Про рекомендацію до поширення в мережі інтернет статей електронного наукового видання «Східна Європа: економіка, бізнес та управління»;
– Про затвердження індивідуальних планів та тем дисертаційних робіт аспірантів ПДАБА 2022
– Про перейменування вул . Жуковського.

З усіх питань Вчена рада прийняла позитивні рішення. Головуючий на засіданні ДАНІШЕВСЬКИЙ В.В. подякував усіх членів Вченої ради за конструктивну, злагоджену роботу з підготовки фахівців, яким вже найближчим часом доведеться відновлювати понівечене господарство країни.

?>
вверх