29.08.2022

Вчена рада ПДАБА: нові умови, нові виклики

Нинішнє засідання Вченої ради ПДАБА особливе з багатьох причин. Ще ніколи за всю історії незалежної України виш не починав новий учбовий рік в умовах війни. На засідання, що проходило у змішаному режимі, запросили широкий актив академічної спільноти. Ректор академії Микола Савицький знаходиться у відрядженні і не може вести засідання, як голова Вченої ради. Тож на пропозицію Вченого секретаря  Анастасії  Гайдар цього разу обов’язки головуючого учасники засідання одностайним рішенням поклали на в.о. ректора – проректор з навчально-виховної роботи Галину Євсєєву.
Та, попри нинішні умови, Вчена рада дотрималась доброї традиції: щирі вітання,  грамоти та матеріальне заохочення цього разу отримали три ювіляри – Сергій ШАТОВ, д.т.н., професор  кафедри дорожніх і будівельних машин, Валерій ВЄЧЄРОВ, д.т.н., професор, зав. кафедри менеджменту. На двох у них рівно сто років служіння освіті, відповідно, 55 і 45 років. Це про відданість академії і справі, що одного разу обрали. Ще один ювіляр – Олександр БЕКЕТОВ, зав. кафедри фундаментальних дисциплін. Через вік не може похвалитися таким стажем, але він один із молодих очільників  кафедр.
На засіданні розглянуто актуальні питання освітньо-наукової діяльності у 2022-2023 навчальному році. До складу було введено ряд студентів, рекомендованих зборами студентської ради замість вибулих через завершення навчання: ФІСУН Ганну – група АРХ-20-5п., АВТОДІЙЧУК Єлизавету – АРХ-21-1., РУНОВУ Інну – ПЦБ-21-1мн., ДАНИЛЕНКА Ігоря – БМО-21мн., МАКАРЕНКА Романа – АУТП-19.
Із доповіддю з більшості питань виступила проректор з навчально-виховної роботи Галина Євсєєва. Після обговорення усі важливі зміни було прийнято одностайно. Зокрема, оскільки термін дії Приймальної комісії подовжено через війну, традиційні підсумки вступної компанії і обговорення завдань на наступний навчальний рік переносяться.
Щодо підсумків акредитації за 2022й рік та план акредитації на 2023р.. Минулого періоду  досить успішно відбувалась акредитація освітніх програм. Деякі, щоправда, доведеться пролонгувати  без захисту у зв’язку із нинішніми умовами, деякі нові – розробити і захистити. Мова про компоненту з будівництва захисних споруд, затребуваних під час війни, та відновлення будівель, пошкоджених в ході бойових дій. Створено робочі групи з розробки ряду інших сучасних, перспективних освітніх програм.
Новий навчальний рік заплановано почати 29 серпня. Для студентів 2, 3 і 4 курсів він почнеться у дистанційному форматі. Академічна інфраструктура та викладачі до цього готові. В разі потреби практичних занять – в аудиторіях чи лабораторіях. Необхідні Укриття – в належному, безпековому стані.
Першокурсники почнуть заняття пізніше, після зарахування, що відбудеться 19 вересня.
На засіданні Вченої ради були затверджені:
– Освітні програми та навчальні плани за спеціальностями за першим (бакалаврським) та другим (магістерським) рівнями вищої освіти
– Положення про відділ акредитації та ліцензування.
– Оновлено перелік  гарантів освітніх програм спеціальностей за першим (бакалаврським) та другим (магістерським) рівнями вищої освіти
Вчена рада заслухана Звіт голови Науково-методичної ради академії Тетяни КРАВЧУНОВСЬКОЇ за 2021-2022 навчальний рік. Звіт члени Вченої ради сприйняли схвально і одноголосно підтримали кандидатуру Кравчуновської  Т. С. на посаду голови НМР на наступний термін.
Із доповідями на засіданні виступили:
– Владислав ДАНІШЕВСЬКИЙ, проректор з наукової роботи – розповів про рекомендовані до друку статей в журналі «Український журнал будівництва та архітектури» № 4,2022 рік.; про фінансування наукової діяльності в наступному періоді; про міжнародні стажування та гранти; про необхідність тримати високу планку ПДАБА, адже академія – єдиний будівельний вуз країни, що за рівнем наукової діяльності увійшов до категорії Б.
– Інна МАМЧИЧ,  член оргкомітету ІІ Форуму академічної спільноти  – розповіла про упорядкування та підготовку до друку матеріалів Форуму.
– Ігор СОКОЛОВ, зав. відділу аспірантури та докторантури – говорив про збільшення попиту на третій рівень освіти, про потребу у відповідальних наукових керівниках, про уточнення тем дисертаційних робіт.
Із цих та інших питань прийняті позитивні рішення.
Надано дозвіл викладання лекцій старшим викладачам кафедр;
право наукового керівництва роботою аспірантів/здобувачів за спеціальністю 192 «Будівництво та цивільна інженерія» кандидатові технічних наук, доценту кафедри технології будівельного виробництва Руслану ПАПІРНИКУ; кандидатові технічних наук, доценту кафедри технології будівельного виробництва Павлу НЕСЕВРІ; кандидатові технічних наук, доценту кафедри автомобільних доріг, геодезії та землеустрою Олександру ТРЕГУБУ.
Із проханням до працівників академії звернувся голова ради ветеранів ПДАБА до членів Вченої ради ДЕРЕВЯНКО В.М.. Якщо коротко: друзі, не забувайте про своїх колег, які через вік і важкі обставини випали з колективу, телефонуйте, спілкуйтесь, підтримуйте у цей скрутний для усіх нас час.
На завершення до членів Вченої ради і усіх присутніх в залі та в хмарному сервісі звернулася від імені керівництва академії в.о. ректора, головуюча на засіданні проректор з з навчально-виховної роботи Галина Євсєєва. Вона розповіла про зміни, що відбулися в локаціях академії та закликала академічну громаду долучитися до оголошеного на нараді в Міністерстві освіти і науки України флешмобу «Долучайся до освіти».
Чи важливо це? Так! Ворог системно руйнує країну, в тому числі, і освіту. 90 вишів у 14 областях частково або повністю зруйновані. Країна без освічених громадян – не має майбутнього. Наш обов’язок – не дати ворогу шансу позбавити нашу країну майбутнього!
?>
вверх