01.03.2021

УСТАНОВЧЕ ЗАСІДАННЯ МІЖНАРОДНОЇ ЕКСПЕРТНОЇ ГРУПИ

Сторони космічного співтовариства… Мирна та стала місячна діяльність… Регулювання використання космічних ресурсів… Ці словосполучення не наштовхують вас на думку про фантастичний сценарій? Ні? Тоді ця інформація саме для вас.

25 лютого 2021 року Придніпровська державна академія будівництва та архітектури взяла участь в установчому засіданні міжнародної експертної групи зі сталої діяльності на Місяці, яку було організоване на платформі Асоціації Місячного поселення.

Вчені та фахівці ПДАБА, які займаються тематикою будівництва житлових та промислових об’єктів на Місяці (д.тех.н., проф. Микола Савицький, Віталій Страшко, провідний науковий співробітник ПДАБА, автор start-up проекту «Енергоефективний житловий модуль Місячного поселення», д.тех.н., проф. Владислав Данішевський, д.тех.н. проф. Сергій Шатов, к. арх., доц. Віктор Воробйов та інш.) взяли участь в установчому засіданні міжнародної експертної групи зі сталої діяльності на Місяці (Global Expert Group on Sustainable Lunar Activities – GEGSLA.

У найближчому майбутньому ми побачимо безліч космічних місій до Місяця завдяки зусиллям як космічних агентств, так і комерційних зацікавлених сторін. Але відсутність механізмів координації місячної діяльності являє собою серйозну проблему для майбутніх місій і може привести до небезпечних конфліктів, особливо в світлі збільшеного глобального інтересу до конкретних зон, таких як Південний полюс Місяця. Необхідність зберегти мирне використання космосу, разом з бажанням почати нову еру сталого освоєння космосу, спонукає до створення єдиного ігрового поля для майбутньої місячної діяльності.

У 2019 Асоціація Місячного поселення (MVA) створила міжнародну платформу для вирішення цих критичних проблем з метою зниження ризиків майбутніх космічних місій та розширення глобального співробітництва для дослідження і заселення Місяця.

Ціллю GEGSLA є розробка рамкових матеріалів, які будуть подаватися до Комітету ООН з питань використання космічного простору в мирних цілях (UNCOPUOS), де MVA має статус постійного спостерігача, для підтримки дискусій і обговорень критичних питань, пов’язаних з підвищеною активністю освоєння Місяця.
На засіданні були обрані голова та співголови експертної групи, були обговорені адміністративні питання, а також запропоновані тематичні підгрупи, робота яких буде спрямована на вирішення ряду питань, включаючи, наприклад, зменшення утворення сміття на навколомісячній орбіті, визначення стандартів, що забезпечують сумісність і урегульованість доступу до природних ресурсів.
Для досягнення своїх цілей GEGSLA має намір:
(1) використовувати внесок основних зацікавлених сторін космічного співтовариства, включаючи космічні агентства, приватні компанії, наукові кола та міжнародні організації;
(2) залучати громадськість, просуваючи інформаційно-пропагандистські заходи щодо діяльності GEGSLA за допомогою залучення місцевих учасників на глобальному рівні;
(3) служити платформою для обміну інформацією та думками в космічному співтоваристві з ключових питань мирної та сталої місячної діяльності;
(4) підтримувати заходи в рамках UNCOPUOS або інших міжнародних форумів з розробки міжнародних рамкових положень, що регулюють використання космічних ресурсів.

?>
вверх