04.06.2021

СИНЕРГІЯ У СПІВПРАЦІ: ПДАБА-ДНУ-НЦАОМ

Вчора, 3 червня ректор ПДАБА Микола Савицький та генеральний директор Національного центру аерокосмічної освіти молоді ім. О. М. Макарова (НЦАОМ) Олексій Кулик підписали договір про творчу співпрацю та сприяння у наукових пошуках, профорієнтації молоді.

У обговоренні програм співпраці взяли участь головні фахівці академії – проректор з наукового напрямку Владислав Данішевський, завідувач кафедри залізобетонних конструкцій – Олександр Конопляник, професор кафедри будівельних і дорожніх машин Сергій Шатов, радник ректора з гуманітарних питань Галина Євсєєва та фахівець Національного центру аерокосмічної освіти молоді ім. О. М. Макарова – Тетяна Стрельцова– керівник організаційно-інформаційного відділу, яка чимало років попрацювала у КБ «Південне».

Цього ж дня відбулась робоча нарада науковців ПДАБА із фахівцями Науково-дослідного інституту енергетики – директоркою д.т.н. Лілією Накашидзе та співробітником Інституту фізики і технологій ДНУ Володимиром Стаценко. Кожна зі сторін має важливі наукові та технологічні напрацювання у сфері енергетики, ЗD друку об’єктів місячних поселень, інші ноу-хау, без яких освоєння, колонізація сусідніх планет неможлива.

Нагадаємо, що нинішня робоча нарада відбулась згідно підписаного минулого тижня Договору між Дніпровським національним університетом ім. Олеся Гончара та Придніпровською державною академією будівництва та архітектури.

Тоді конкретними точками докладання зусиль був визначений розвиток технологій, пов’язаних із космічною тематикою. До речі, ПДАБА вже другий рік плідно співпрацює в рамках міжнародних та українських проектів зі створення житлових і технічних модулів методом 3D друку та забезпечення енергією Місячних поселень. Дослідження, зокрема, проводяться у партнерстві із КБ «Південне».

У перспективних планах творчої співдружності партнерів окрім наукового пошуку – ще й спільне проведення наукових конференцій, воркшопів та круглих столів, навчання та поширення знань щодо освоєння космічного простору.

Космічний кластер, що чітко вимальовується у співпраці навчальних, наукових, виробничих структур регіону переконує, що Україна не втрачає звання космічної держави, а виходить на нову орбіту. Адже за нинішнього підходу до співпраці синергетичний ефект неминучий.

?>
вверх