01.12.2020

Студентська конференція з української мови та писемності

Випробувальний 2020-ий рік приніс із собою не просто зміни, а принципово нові способи організації і навчального, і наукового процесів. Традиційні форми роботи довелося переглядати у всіх сферах діяльності і викладачам, і студентам, але це не стало на заваді для реалізації робочих та життєвих планів. Тож 30 листопада традиційна студентська конференція з мови зібрала студентську молодь та викладачів кафедри українознавства, документознавства та інформаційної діяльності в онлайн-просторі нашої академії. Тематика доповідей буда досить широкою і дозволила усім учасниками продемонструвати і фаховий рівень підготовки, і мовленнєву вправність.

Із вітальним словом звернулася до всіх учасників заходу завідувач кафедри УДІД, професор, доктор наук з  державного управління Євсєєва Галина Петрівна. Побажавши доповідачам натхненності та ораторської майстерності, вона закликала молодь до плекання рідної мови, особливої уваги майбутніх фахівців до слова, без якого неможливо зреалізувати  ні найвищі технічні досягнення, ні найсміливіші архітектурні проєкти.

Відкривали конференцію студентки групи Арх-19-2 Гамій Світлана та Яценко Анастасія, які зацікавили ґрунтовною розповіддю про традиції святкування Покрови Пресвятої Богородиці, а також розповіли про легенди, пов’язані із виникненням свята. Темою, яка захопила відразу кількох здобувачів вищої освіти, стало визначення національної ідентичності. Про особливість цього процесу в умовах глобалізаційних процесів говорила студентка гр.Арх-19-4п Серженко   Ірина, а  студенти  будівельного   факультету   Родич  Ольга  (гр.БЦІ-19-2) та Бекіров Велі (гр.БЦІ-19-4п) звернули увагу на те, яким важливим і визначальним чинником національної самоідентичності є мова. Справжньою родзинкою конференції став виступ іноземної студентки гр.Арх-19-1 Бенчама Шаімае, яка говорила про вагомість мовної вправності для професійної діяльності архітектора.

Мова є найважливішим засобом спілкування і порозуміння між людьми, тому точність та правильність слововживання визначають, наскільки повідомлення тієї чи іншої інформації відповідає своїм значення смислу висловленої думки. Неабияка роль у професійному спілкуванні припадає на перекладацьку вправність, тому про роль перекладу в професійній діяльності архітектора розмірковували Кравченко Дарія та Кігалова Маргарита, студентки гр.Арх-19-3.

До проблем формування мовного етикету звернулися у своїй доповіді студент гр.КН-19 Воронков Олександр та студентка гр.ПМ-19 Кльок Анастасія. Майбутні механіки відзначили, що всі головні формули національного етикету вони чули ще в дитинстві, і тому було дуже цікаво відстежувати, наскільки різноманітними та доброзичливими є різновиди звертань та  прощань українців. Продовжила розмову про мовленнєвий етикет студентка гр.БЦІ-19-4п Юнаш Євангеліна, яка зупинилася на специфічності спілкування сучасної молоді і переконливо аргументувала думку про необхідність формування високої особистої культури мовлення для кожної молодої людини.

Цікаву розмову підтримували викладач кафедри УДІД Ольга Марківна Броцька-Ляховецька та модератор конференції Лариса Георгіївна Богуславська. Разом із Євсєєвою Галиною Петрівною вони доповнювали виступи студентів значущими деталями, формулювали запитання щодо особистої  позиції студентів у мовних питаннях.

Загалом конференція пройшла на досить високому рівні, засвідчивши серйозну підготовку та майстерність публічного виступу всіх учасників заходу.

Модератор студентської конференції з української мови ,

доцент кафедри УДІД Богуславська Л.Г.

 

?>
вверх