08.06.2018

Сковородинівські читання

23 травня відбулося чергове  засідання дискусійного клубу «Простір слова». Для гідного відзначення Дня слов’янської писемності і культури на кафедрі українознавства вирішено було провести Сковородинівські читання. Григорій Савич залишив нам у спадок справді феноменальну духовно-педагогічну спадщину, а його ідеї щодо самопізнання сьогодні набувають особливої актуальності. «Друге, духовне, народження людини», за Г.Сковородою, відбувається, як тільки особистість починає відкривати для себе власну природу і власне серце. А коли найбільш виразно та яскраво виявляється унікальність і неповторність душі? Звичайно ж, у моменти переживання справжнього щастя. Ось чому головним орієнтиром весняної зустрічі клубу став  сковородинівський афоризм «Бути щасливим – це значить пізнати самого себе».

Тема викликала серед студентської молоді щире зацікавлення. Безпосередніми учасниками засідання разом із викладачами кафедри українознавства Перетокіним Андрієм Геннадійовичем, Омелян-Скиртою Надією Григорівною, Ткач Оксаною Володимирівною  стали студенти економічного, будівельного та механічного факультетів. Завітали на сковородинівські читання також завідувач кафедри українознавства, професор Євсєєва Галина Петрівна та заступник декана економічного факультету Бабенко Валентина Андріївна.

Традиційно зі вступним словом звернулася до присутніх незмінна ведуча дискусійного клубу «Простір слова» доцент кафедри українознавства Богуславська Лариса Георгіївна. Читання відкрилися цікавою і змістовною презентацією «Григорій Сковорода – всесвітній орієнтир для сучасності», яку підготувала студентка гр.Маг-17 Ярошенко Анастасія. Запропонувавши власне бачення глибокої сковородинівської мудрості, Анастасія окреслила  і цікаві спостереження щодо сучасного світу. Тепло сприйняли присутні декламацію вірша Григорія Сковороди «Дізнайся, що я називаю щасливим життям», виконану студенткою гр.ПМ-16 Шеремет Юлією. Поруч з виразним і проникливим прочитанням своєрідного сковородинівського кодексу щасливого життя Юля поділилася роздумами щодо тих думок і почуттів, які виникли під впливом філософської настанови Григорія Савича.

Загальне зацікавлення викликала презентація «Найцікавіші факти з життя Григорія Сковороди», підготовлена студентками гр.Зук-16 Кучеренко Валентиною та Дрозденко Оленою. Зупиняючись на яскравих подіях, що визначили життя українського мандрівного філософа, студентки вдало висвітлили ту особливу силу духу Григорія Савича, яка і сьогодні магічно привертає до себе увагу кожного, хто прилучається до сковородинівського світу.

Живе слово мудреця, втілене в рядках його поетичного доробку, прозвучало у виконанні студенток гр. Мен-16. Павелко Юлія зворушливо прочитала поезію «Чим зайнятий тепер твій меткий розум?», а Яценко Дарина натхненно продекламувала вірш «Чистий можеш буть собою». На всіх учасників чекала невелика творча робота, тому що кожному з присутніх було запропоновано поділитися власними думками щодо природи людського щастя( розгорнутий виклад того, як бачать щасливе життя сучасні студенти, плануємо розмістити дещо пізніше).

Спільні міркування, а також обговорення того, яким змістом наповнюється поняття щастя, наповнили особливим настроєм святковості  кожного з учасників засідання. Розпочинати розмову буває досить складно, але знайти сильні і мудрі слова, які б логічно завершували роздуми про найголовніше, – це вже справжня майстерність і мудрість. Такою мудрістю було наповнене звернення до молоді завідувача кафедри українознавства, професора Євсєєвої Галини Петрівни. Експромтом народилося рішення закрити засідання клубу «ланцюжком щастя». Кожен із учасників сковородинівських читань поділився власною асоціацією щодо щастя. Як міниться усіма барвами веселка, так мінилося бачення щастя травневого «Простору слова», і грали у ньому яскравими барвами почуття кохання, згадки про родину, про дружбу і навіть про найближчі передумови  – успішне складання сесії.

Більше фотоматеріалів на кафедрі українознавства у розділі “Галерея”

?>
вверх