25.12.2023

Різдвяні візерунки

…І НЕХАЙ НА ВАШ ПОРІГ ПРИЙДЕ РАДІСТЬ В НОВИЙ РІК!

Хто з нас не малював під новий рік візерунку на заіндевілому вікні? Фантастичні! Дивні! Світлі!

Студентський концерт студії «Єднаймося» відбувся під промовистою назвою «Різдвяні візерунки» напередодні свята усіх християн світу. Попри усі складності і біль воєнного часу ми не маємо втрачати віру, повинні знаходити можливості спілкуватися у щирій дружній обстановці, підтримувати національні традиції, осягати найпотаємніше в житті наших пращурів – глибоку шану до свого роду, до своєї землі, до Батківщини…

\Вже з перших хвилин свята піднесеного настрою додали різдвяна, новорічна музика. Колядники. А зміцнили цей настрій по-батьківськи добрі вітання голови комісії з реорганізації ПДАБА, проректора з наукової роботи, доктора технічних наук, професора Владислава ДАНІШЕВСЬКОГО та проректора з навчально–виховної роботи Галини ЄВСЄЄВОЇ.

Коляд, коляд, коляда, хай обходить вас біда.

І нехай на ваш поріг прийде радість в Новий рік…

Споконвіку в Україні зимові свята супроводжували численні традиції, звичаї, обряди, вірування. За допомогою поетичного слова і магічного дійства, святковим урочистим облаштуванням господи люди прагнули створити в ці дні омріяний образ достатку, щастя, злагоди і спокою у своїй оселі.

Саме ці прагнення студенти-аматори і організатори «Різдвяних візерунків» прагнули донести мовою мистецтва присутнім в залі.

Пісню «Underneath the Tree» («Під різдвяним деревом») виконали Лада та Дана Криловецькі.
Вірш Людмили Муріної «А ти сій квіти…» розповіли учениці 10 класу Наукового ліцею цифрових технологій та дизайну Злата КАРЯКА та Ксенія ГОЛУБ.
Запальний Jazz – Funk (Джаз – фанк)  «Як би я була не я» від MS FLAM ( Міс Флейм).
Пісню «До дому на Різдво» автор Сергій Лазановський, виконали Лада та Дана КРИЛОВЕЦЬКІ.

Напередодні Різдва, веде свою розповідь ведуча, святкуємо Святвечір. З ним пов’язано багато звичаїв та обрядів. До Святвечора готували чітко визначену кількість страв  – 7, 9 чи 12, головною була кутя. Широко побутував звичай ставити на покуті сніп із жита, пшениці або вівса – дідух.

Вірш Лесі Храпливої – Щур «Різдво» розповів Олексій ОМЕЛИЧ. Історія написання цього твору показова. Леся виїхала за кордон і там дуже сумувала за Україною. Спогади про Різдво надихнули її написати цей вірш.

Різдво Христове  є одним з найвеличніших  та найвідоміших зимових свят. Із ним тісно пов’язаний обряд колядування. Часто колядники ходили із так званим «вертепом». Вертепне дійство супроводжувалось танцями та піснями. Першими сповісниками народження Христа і початком Різдва були переважно діти, які йшли до родичів та сусідів колядувати.

Пісню «Щедрик, щедрівочка…» виконала Валерія ДАЦЕНКО.

…А в Щедрий вечір засівали
Зерном світлиці нам усім.
Щоб за врочистими столами
Раділи святам і зимі,
Щоб люди завжди шанували
Звичаї рідної землі.

Вірш « А зима вже готова до старту…» автор Вікторія Чорній, виконала Яна ГРЕЧАНОВСЬКА.

У давнину на Київщині побутував дуже цікавий обряд водіння «кози». Центральним моментом ритуального дійства був танець «кози», її «вмирання» і «воскресіння», що символізували прихід Нового року. Якщо на Різдво готували багату вечерю, то на Новий рік – щедру.

«Стильний Vogue (Вог)!» від MS FLAM (Міс Флейм).
Пісню « Новий рік » виконала Валерія Даценко.
Танець « Snfinite – Brand New Emo Hons » представив колектив «Shadow Of Wind» (« Тінь вітру»).

Лунають фінальні акорди концерту, фінальні рядки про омріяне мирне майбутнє:
Мир хай буде в Україні,
Щастя в кожнім домі.
Щоб були на надійному замку
Всі наші кордони.
Хай всміхається вам доля
На кожному кроці,
Щоб у щасті і здоров’ї
Відтепер пройшов ваш час!
Танець « Попурі…» від Уляни НОВОКСИМОВОЇ.

Ніхто не зупинить історії хід –
Будує свій дім Україна.
І стверджує  нині і Захід і Схід,
Що ми є велика родина.

З Новим роком!

?>
вверх