03.10.2022

Оголошено новий конкурс на підтримку дослідників-переселенців з України

Нова цільова стипендіальна програма «MSCA4Ukraine», що фінансується Європейською комісією в рамках заходів Марії Склодовської-Кюрі, опублікувала сьогодні конкурс заявок на підтримку переміщених дослідників з України. З бюджетом у 25 мільйонів євро «MSCA4Ukraine» надаватиме стипендії докторантам і дослідникам.

Ця підтримка дасть змогу дослідникам-переселенцям продовжувати роботу в академічних і неакадемічних організаціях у державах-членах ЄС і в асоційованих країнах програми ЄС «Горизонт Європа» (Horizon Europe), зберігаючи зв’язки з дослідницькими та інноваційними спільнотами в Україні. Ця програма також може сприяти реінтеграції дослідників в Україні, щоб запобігти постійному «відтоку мізків» через еміграцію науковців, якщо будуть забезпечені умови для їхнього безпечного повернення, а також впливати на зміцнення українського університетського та науково-дослідницького сектора, його співпраці та обміну з міжнародною науковою спільнотою. Схема дозволяє академічним і неакадемічним організаціям у державах-членах і країнах, асоційованих з Horizon Europe, приймати дослідників на період від шести місяців до двох років.

Відмінні науковці продовжуватимуть свою роботу в будь-якій галузі досліджень та інновацій з вигідними умовами та доступом до навчання, навичок і можливостей розвитку кар’єри. Вони отримають підтримку, щоб відновити себе в Україні, коли дозволять умови, щоб відновити дослідницький та інноваційний потенціал країни.

Програма Європейської Комісії «MSCA4Ukraine» буде реалізована консорціумом, до складу якого увійшли європейське відділення організації «Науковці в небезпеці» (Scholars at Risk Europe), розташоване в Університеті Мейнут (Maynooth University), Ірландія (координатор проєкту), німецький Фонд імені Александра фон Гумбольдта (Alexander von Humboldt Foundation)Асоціація європейських університетів (European University Association), за участі асоційованих партнерів — французької національної програми «ПАУЗА» (PAUSE), що здійснюється на базіКолежу де Франс (Collège de France), а також глобальної мережі «Науковці в небезпеці» (Scholars at Risk Network).

Умови та відбір

Зацікавлені приймаючі організації та дослідники вже можуть розпочати підготовку своїх заявок і отримати доступ до послуг схеми пошуку кандидатів і специфікацій конкурсу на веб-сайті програми «MSCA4Ukraine», включаючи критерії прийнятності, вимоги до заявок, інструкції для заявників, а також умови та положення.

6 жовтня буде організовано «Інформаційний день» для потенційних приймаючих організацій. Приймаючі організації зможуть подавати свої пропозиції від імені названих дослідників через веб-сайт «MSCA4Ukraine» з кінця жовтня. Заявки розглядатимуться на постійній основі, доки не будуть використані всі доступні кошти.

Більше детальна інформація за посиланням тут.

?>
вверх