20.03.2024

Наш європейський зелений курс

На науково-практичній конференції «Просування енергоефективності та імплементації Директиви ЄС з енергоефективності в Україні» (FEER), про яку ми вже розповідали,  учасники із цікавісю заслухали доповідь  Юлії ДЕГТЯРЬОВОЇ, завідувачки Навчально-наукового центу міжнародної освіти і співробітництва ПДАБА «Європейський зелений курс: проєкти Академії, які фінасуються ЄС». Вона повідомила, що ПДАБА бере участь у чотирьох  дослідницьких проєктах в рамках програми HORIZON і трьох навчальних проєктах  щодо компетентності студентів з питань енергоефективності. Але наш курс на співпрацю  з реальними секторами економіки та виробничими підприємствами має дати бажаний ефект синергії.

В цьому плані показовим є проєкт PRECEPT, що добігає завершення і реалізовується науковцями ПДАБА та інженерами ПБМП «СТРОЇТЕЛЬ-П» у складі консурціуму європейських науковців за програмою HORIZON2020. Його мета сформульована у девізі проєкту «МЕНШЕ ЕНЕРГІЇ – РОЗУМНІШІ БУДИНКИ». В Дніпрі️ науковці і будівельники досліджували вплив запровадження смарт-технологій для зменшення енерговитрат у сучасних баготоповерхових будинках. Базовими були будинки житлового комплексу «ПАНОРАМА», добре відомого в Дніпрі.

Важливими є висновки, наших колег О. М. Савицького, к. т. н., В.А. Спиридоненкова та С. Г. Циганкової, к. т. н., які увійдуть у звіт Європейській Комісії і розкриватимуть проблеми і перспективи запровадження розумних рішень для економії енергоресурсів і підвищення комфортності житла. Так, при впровадженні смарт системи управління ЖК «ПАНОРАМА» з метою підвищення енергоефективності будівлі та покращення якості внутрішнього середовища, яке було здійснено за грантовою угодою PRECEPT, 10 квартир-волонтерів з трьох корпусів ЖК були оснащені за рахунок ЄС бездротовим обладнанням для моніторингу та індивідуального управління споживанням енергією та комфортом у приміщеннях.

Оснащення передбачало встановлення бездротових смарт датчиків-сенсорів та міні-комп’ютерів, які виконують роль бездротового комутуючого пристрою-хаба та дають можливість збору інформації за результатами моніторингу споживання енергії у квартирах будівлі та сумарної витрати енергоресурсів кожною квартирою та передачі даних на загальний сервер для аналізу інформації та видачі рекомендацій щодо споживання та управління споживанням енергоресурсів.

Власники квартир – учасники проєкту зіштовхнулися із складністю вибору місця для встановлення смарт датчиків-сенсорів та міні-комп’ютерів через необхідность збереження дизайнерських рішень приміщень квартир, організації централізованого управління та передачі даних, через необхідність ретельного відбору постачальників та монтажників складного специфічного обладнання. Слід підкреслити і виклики, які вимагали особливої уваги при впровадження системи енергоменеджменту ЖК «ПАНОРАМА»: Це складності з проведенням тренінгів з кінцевими користувачами, з налаштуванням та тестування смарт-обладнання в квартирах-волонтерах, комунікації між міжнародною командою PRECEPT та командою ПБМП «СТРОЇТЕЛЬ–П», які викликані  війною, виїздом деяких мешканців закордон.

З погляду на досвід реалізації проєкту обов’язково потрібно налагодити технічній супровід установки, налаштування та обслуговування смарт-обладнання в пілотних будівлях. Доцільним вбачається і звернення зацікавлених сторін, в тому числі компаній будівельної індустрії та громадських організацій, до відповідних органів влади з метою формування відповідної державної політики в сфері регулювання енергоефективності.

 

В обговоренні питань конференції взяли участь  проректор ПДАБА з наукової роботи Владислав ДАНІШЕВСЬКИЙ, проректор УДУНТ з навчально-виховної роботи Галина ЄВСЄЄВА та багато науковців і виробничників, партнерів академії.

?>
вверх