03.05.2022

Ми разом

Напередодні Дня психолога в Україні відбувся вкрай важливий, актуальний захід: Всеукраїнський круглий стіл з міжнародною участю «Виклики сьогодення для психологічної служби ЗВО у воєнний час». Ініціатором зустрічі була Асоціація психологів вищої школи України, до якої входить і психологічна служба нашої академії.

Психологи з різних регіонів країни ділилися своїм досвідом першої психологічної допомоги, профілактики панічних станів, негативних наслідків стресу, презентували результати наукових досліджень, слухали поради закордонних колег. Результати наукових досліджень та практичної роботи психологів, оприлюднені на круглому столі, виявили, що психологічна підтримка особистості в умовах воєнного стану має попит як у студентів, так і колег в усіх регіонах України. При тому практичний психолог має самостійно обирати форми, прийоми та способи індивідуальної роботи з особою в залежності від її негативного досвіду впродовж воєнного стану.

Директор Українського НМЦ практичної психології і соціальної роботи НАПН України, доктор психологічних наук В. Г. Панок відзначив, що зростає значення психоедукації всіх учасників освітнього процесу у форматах науково-популярних лекцій, інтерактивних занять, освітніх практичних порад.  Він підтримав напрямки роботи нашої психологічної служби, просвітницькі заходи та профілактику емоційного вигоряння, закликав звернути серйозну увагу на відновлення власних психологічних ресурсів усіх освітян. Не менш важливим є пошук чинників мотивації молодої людини до продовження навчання в українських вишах, власного розвитку, подолання синдрому відкладеного життя.

Результати практичної роботи в умовах воєнного стану виявили залежність стресостійкості особи від психологічних новоутворень, сформованих апріорі в процесі освіти, психологічної інкультурації. Отже, навчальна дисципліна «Психологія», що викладається фахівцями-психологами, має стати інваріантною складовою освітніх програм бакалаврів усіх напрямків будь-якого фаху. Адресуємо це звертання до МОН України та НАЗЯВО. У вишах технічного напрямку психологія має викладатися як практична дисципліна, що  допомагає студенту подолати ускладнення в процесі освіти, розкрити свій потенціал і зберегти  своє ментальне здоров’я. Працюємо на майбутнє!

Складановська М. Г.
Керівник психологічної служби ПДАБА,
член правління Асоціації психологів вищої школи України

?>
вверх