21.10.2019

Міжнародний мовно-літературний конкурс

Відкриття Міжнародного мовно-літературного конкурсу учнівської та студентської молоді імені Тараса Шевченка

З метою вшанування багатогранного творчого доробку Тараса Григоровича Шевченка, виявлення творчо обдарованої учнівської та студентської молоді, розвитку її здібностей, виховання шанобливого ставлення до мови і традицій українського народу, підвищення рівня мовленнєвої культури Міністерство освіти і науки України вже десять років поспіль організовує проведення Міжнародного мовно-літературного конкурсу учнівської та студентської молоді імені Тараса Шевченка. Цього року урочистості з нагоди Х Міжнародного мовно-літературного творчого конкурсу відбулися в Придніпровській державній академії будівництва та архітектури 10 жовтня. Організацією і проведенням святкового відкриття конкурсу традиційно опікується кафедра українознавства, документознавства та інформаційної діяльності (завідувачка кафедри  д. держ. упр., проф.  Євсєєва Галина Петрівна) та науковий гурток «Простір слова», що активно працює на кафедрі вже третій рік поспіль. Безпосередніми учасниками заходу стали студенти другого курсу архітектурного та будівельного факультетів, які  зібралися в аудиторії В-606, щоб поділитись своїм розумінням сучасного сприйняття постаті Кобзаря.

З вітальним словом до учасників урочистої події звернулася завідувачка кафедри українознавства, документознавства та інформаційної діяльності, д. держ. упр., проф.  Євсєєва Галина Петрівна. Відзначивши особливу роль конкурсу для становлення національної свідомості молодої людини, Галина Петрівна нагадала особливості організації і проведення змагань для всіх знавців і цілувальників  Шевченкового слова. Згідно з Положенням про Конкурс, затвердженим Постановою Кабінету Міністрів України від 01.06.2011 №571, всі загальноосвітні, професійно-технічні та вищі навчальні заклади України беруть участь у творчих випробуваннях, які відзначаються різним рівнем складності – залежно від віку та напряму навчання його учасників. В Академіїі буде виокремлено групу економічних, архітектурних та технічних спеціальностей, відповідно до цих груп і будуть запропоновані творчі завдання для учасників. Перший         етап випробування творчої наснаги та ерудиції розгортається в стінах Академії, взяти участь у ньому можуть всі охочі. Студенти, які визначаються компетентним журі як переможці, беруть участь в обласному турі Шевченківського конкурсу, а переможці фінального етапу отримують стипендію Президента України.

Невелику розвідку  життєвої і творчої таїни Тараса Григоровича запропонувала модератор заходу, доцент кафедри українознавства, документознавства та інформаційної діяльності Богуславська Лариса Георгіївна, закликавши студентство до глибинного усвідомлення того, настільки сильними і живими залишаються ті думки, що наснажували творчість основоположника українського слова. Яскравим, свіжим і змістовно наповненим був виступ студенток гр. Арх-18-4п Смирнової Орини та Турлюн Марії, які презентували короткий огляд найважливіших віх життєвої дороги Тараса Григоровича. Вогонь творчості живе, коли наснага першоджерел живить кожне наступне покоління.  Студентка гр.Арх-18-4п Ямброва Марія нагадала про те, яким прекрасним є поетичне слово, прочитавши власну поезію, присвячену Україні і Шевченковому генію. У всіх, хто зібрався в цей день на святкування, була також можливість почути та відкрити щось нове у величних словах Кобзаря, коли студентка гр. Арх-18-4п Ковтун Ірина талановито і зворушливо декламувала уривок із «Послання до Основ’яненка».

Сильний і творчий настрій – це те, що потрібно для будь-якої успішної справи. Урочистості з нагоди відкриття Х Міжнародного мовно-літературного конкурсу учнівської та студентської молоді імені Тараса Шевченка наповнилися саме такою атмосферою, тож є впевненість, що можна очікувати цікавих творчих робіт, розуміння глибини і краси художнього слова, задоволення від власних оригінальних знахідок серед активного студентства ПДАБА.

Доцент кафедри Л. Г. Богуславська

?>
вверх