27.09.2018

Математика та фізика мають бути пріоритетними: зміни у вступній кампанії-2019

Олег Шаров: “Ми просимо тих, хто хоче здобути вищу освіту, пріоритетно вивчати математику і фізику”

Як проходитиме майбутня вступна кампанія.

Не встигла влягтися курява за вступною кампанію-2018, що промайнула швидким болідом, як уже розпочалася підготовка до вступу-2019. 

Міністерство освіти і науки оприлюднило для громадського обговорення проект Умов прийому до закладів вищої освіти на 2019 рік. Це своєрідна конституція вступної кампанії. Керуючись нею, кожен університет складе свої Правила вступу.

Після того як громадськість обговорить пропозиції робочої групи, що працювала при Міністерстві освіти, проект Умов прийому пройде остаточне узгодження (зокрема і Спілкою ректорів), а потім буде затверджений наказом МОН.

Зважаючи на все, аж надто революційних новацій не передбачається. Однак є цікаві нововведення. Про них DT.UA розпитувало генерального директора директорату вищої освіти і освіти дорослих Міністерства освіти і науки Олега Шарова. 

— Олеже Ігоровичу, перед тим як почалася робота над Умовами прийому до закладів вищої освіти на 2019-й рік, МОН зверталося до всіх охочих надсилати пропозиції. Чи багато було пропозицій?

— Чесно кажучи, очікували більше, але вступна кампанія-2018 пройшла спокійно, без збоїв і організаційних колізій. На труднощі встигали оперативно реагувати та долати їх силами директорату вищої освіти і освіти дорослих, департаменту вищої освіти Міністерства освіти і науки, працівників ДП “Інфоресурс”.

— Хто входить до робочої групи, що працювала над текстом правил майбутньої вступної кампанії, який виставили зараз на публічне обговорення?

— На цьому етапі працювали чотири працівники міністерства, і плюс ми постійно перебуваємо в електронному спілкуванні з групою понад десяти експертів з різних закладів освіти, органів влади і неурядових організацій, яким надсилаємо всі матеріали і все відпрацьовуємо в спільному файлі. Це дало змогу підготувати перший варіант проекту Умов прийому в 2019 році ще в канікулярний період. Тепер після громадського обговорення отримаємо досить багато пропозицій, і тоді вже наказом міністра буде створено велику робочу групу за участі представників Спілки ректорів для відпрацювання остаточного варіанту Умов прийому. На початку жовтня це питання також планує обговорити Комітет з науки і освіти Верховної Ради України.

— Тобто до затвердження ще можуть бути зміни? 

— Звичайно. Наразі пропозиції Міністерства освіти і науки України на громадському обговоренні.

Повну версію інтерв’ю можна прочитати за посиланям

?>
вверх