03.01.2019

Лялька-мотанка: сакральний вимір і мелодія повсякдення

Снувалася думка, спліталася доля,

В’язалася мрія у стрічки шовкові…

 

Наприкінці 2018 року на кафедрі українознавства відбулося засідання наукового гуртка «Твоє. Цикл подорожей неосяжним: українотворчі студії»», оганізоване й проведене ст. викладачами кафедри О.В.Ткач і С.П.Волковою. 27 грудня студенти й викладачі академії зібралися в Лабораторії історії українських традицій хатобудування, щоб опанувати стародавнє мистецтво виготовлення ляльки-мотанки.

Традиція створення ляльок існує в культурі багатьох народів світу. Найдавніші ляльки з тканини були знайдені під час археологічних розкопок у Єгипті, а українська вузлова лялька веде свій родовід з трипільських часів.

Давньою технологією в’язання української мотанки поділилася з учасниками заходу С.П.Волкова, яка провела майстер-клас, навчивши майбутніх економістів і будівельників, а також гостей академії секретам старовинної мастерності.

Українська мотанка – цікавий артефакт, наділений багатою символікою, що зберігає пам’ять про сподівання й мрії наших предків, вона уособлює, матеріалізує безперервний зв’язок між поколіннями, який відчули всі учасники свята української культури.

Докладніше у галереї кафедри українознавства http://pgasa.dp.ua/galleries/ukr/

?>
вверх