23.11.2022

Лекція “Українці: філософія гідності”

Продовжуємо цикл відкритих науково-популярних лекцій  “Незламність української нації: історія та сьогодення”.

21 листопада об 11.00 проведено  лекцію “Українці: філософія гідності”.

Лектори:

Галина ЄВСЄЄВА, професорка кафедри українознавства, документознавства та інформаційної діяльності

Андрій ПЕРЕТОКІН, доцент кафедри українознавства, документознавства та інформаційної діяльності

Гідність. Поняття на чуттєвому рівні відоме кожному, інтуїтивно воно виглядає цілком зрозумілим. Семантично, “гідність” – в першому наближенні – це усвідомлення своєї значимості, самоповага і повага до значимості чужої особистості.

Звернімось до етимології. На перший погляд, у історико-філософському аналізі не місце філологічним пошукам, однак для глибшого розуміння, зокрема, й особливостей власне українського сприйняття гідності.

Гідність як примус вимагає самоконтролю, дотримання правових вимог тощо. Нарешті гідність як визнання близьке до поняття честі, взаємоповаги і виникає у відносинах із суспільством. Таке розуміння вимагає міжособистісної поваги та турботи один про одного.

Гідність має двох “супутників” (тобто об’єктів правової охорони, які згадуються поруч): в одних випадках – честь, у інших – права й свободи.

Мова ж неочевидно програмує наше сприйняття окремих понять через покоління, навіть на рівні етимології. “Гідність” із міжнародних договорів, зазвичай перекладених з англійської та французької, не зовсім ідентична “гідності” в Конституції України. України, для якої саме гідність принесла справжню свободу і глибинне самоусвідомлення себе народом. І, либонь, коли революції замість “кольорових” чи “квіткових” імен, за основу своєї назви беруть таку фундаментальну конституційну цінність, починається справжнє формування конституціоналізму.

Революція гідності. У цих словах вся квінтесенція тої туги за Європою, що підняла Україну, туги за людською гідністю.

Революція Гідності, Майдан, – слова, які закарбувалися у пам’яті мільйонів людей. З цими словами ми пов’язуємо наші надії та сподівання на те, що Україна перетвориться на справжню європейську державу, віддану ідеям і цінностям демократії, гуманності та законності, звільнену від російських військ та російського впливу назавжди!

Мабуть одним з найбільших досягнень революції стало карбування нової української ідентичності, яка єднає жителів країни, незалежно від того де вони проживають на Сході, Заході, Півдні чи Півночі України.

Українська земля… Земля щедро полита кров’ю її синів. З нашої історії ми бачимо споконвічне прагнення українства до волі та незалежності рідної землі, неньки – України.

Це країна добрих, щирих, привітних, веселих і гостинних людей, які ніколи не поневолювали інші народи, а лише вміло захищалися від ворога.

Так відбувалося за часів Запорозької Січі, під час визвольної боротьби УНР. Бій під Крутами належить до однієї з найтрагічніших героїчних сторінок нашої історії. Це також Друга світова війна– криваві шість років, в яких українські землі виступили захисним щитом імперії, а наш народ радянська влада поставила у перші лави фронтової лінії. Війну все ж виграли, значною мірою життями українців, чиї втрати становили 40 % від загальних людських втрат СРСР.

Україна – це територія гідності й свободи. Такими нас зробила не одна, а дві революції – наш Майдан 2004 року, який був Святом Свободи, і Революція 2013 року, Революція Гідності. Після Революції Гідності – 8 років боротьби з російською агресією.

На сьогоднішній день, після 8 місяців повномасштабної війни росії проти України немає такого українця, який би не бажав миру і спокою Україні. Весь народ нашої держави об’єднався нині проти агресора. Багато чоловіків та жінок мужньо захищають та звільняють нашу країну. Багато хто із людей працює в тилу для підтримки ЗСУ

Спроба перетворити Україну на проросійську диктатуру – саме те, проти чого повстало українське суспільство у 2013-2014 роках. Помстою за цей вибір українців стала агресія росії, яка розпочалася 9 років тому і триває досі. Але, попри окупацію частини території України, жахливі людські жертви та величезні матеріальні втрати, Україна не лише не зламалася. Вона пройшла вражаючий шлях перетворень у різних галузях, а таккож у свідомості народу. Україна продовжує триматися і боротися. Вічна пам’ять усім загиблим, Слава Героям, Смерть ворогам! Віримо в ЗСУ! Слава Україні!!!

?>
вверх