16.09.2020

Лайфгаки, як спеціалісту-початківцю написати привабливе резюме

Про важливість якісно складеного резюме під час пошуку роботи написано безліч публікацій. Утім й дотепер трапляються CV з фото у купальнику, без контактного номеру телефону або електронної адреси, з чудернацькими назвами поштових скриньок, помилками, копіпастом обов’язків з посадової інструкції, 100500+ особистісних якостей тощо. А ще ось ця можливість на сайтах пошуку роботи взагалі не надсилати резюме, а просто залишити свій номер телефону…

Зважаючи на те, які високі вимоги до кандидатів мають міжнародні та вітчизняні компанії-лідери, спеціалісту необхідно вже з перших строчок резюме максимально відповідати стандартам якості. Як експерт із залучення талантів UKRSIBBANK BNP Paribas Group, великої міжнародної компанії, що підтвердила статус Top Employer в Україні та Європі, хочу поділитися зі студентами та випускниками корисними порадами щодо підготовки якісного резюме, яке стане першим кроком до роботи у надійній та стабільній компанії.

  • По-перше, уникайте помилок. Грамотність – одна з базових компетенцій, яку часто оцінюють підсвідомо. Перед відправкою резюме ще раз перевірте документ, скористайтеся онлайн сервісами перевірки чи зверніться до знайомих.

 

  • Єдиний стиль, шрифт, кегль, виділення заголовків, навігація – усе як у вимогах до оформлення курсових або дипломних робіт. Це важливо та формує враження про особистість, яка складала резюме, її організованість.

 

  • Для можливості редагування резюме воно має бути у DOC/DOCX форматі. Іноді рекрутери роблять нотатки під час телефонної співбесіди, а часом виправляють за кандидата помилки в тексті, видаляють зайву інформацію, дописують дані тощо.

 

  • Важливою складовою резюме є фото. Воно має бути чітким, офіційним або нейтральним. На фото ви маєте бути самі (без подруги, домашнього улюбленця або зірки шоу-бізнесу), одягнені, бажано в діловий стиль одягу, з помірним макіяжем та охайною зачіскою.

 

  • Залиште актуальний номер телефону, не прив’язаний до банківських карток, та беріть слухавку! Не забувайте про ввічливість під час розмови.

 

  • Ваша електронна адреса має бути близькою до офіційної. Перевіряйте пошту, там може бути запрошення на співбесіду або посилання на попереднє тестування.

 

  • Часто молодь не може визначитися й одразу обрати свою професійну сферу. В деяких резюме можна побачити одночасно у графі “бажана робота” далекі один від одної вакансії – “бухгалтер, няня, офіціант”… Для кардинально різних професійних спрямувань краще створити різні резюме, де прописати окремо досвід роботи саме в цій сфері, навчання, курси та тренінги відповідно.

 

  • Зрозуміло, що стабільність поки не є першочерговою цінністю молодого спеціаліста, це нормально – пробувати та шукати себе. Однак дуже часта зміна роботи формує негативне враження про кандидата. Місяць там, пару місяців тут – і вам вже припишуть прізвисько “джампер”. Такий кандидат навряд чи зацікавить надійного роботодавця. Краще в резюме не згадувати досвід роботи менший за півроку взагалі або написати окремим текстом щось, на кшталт “у студентські роки підробляв у ресторанному бізнесі офіціантом, касиром, адміністратором”.

 

  • Якщо у вас вже є професійні досягнення, обов’язково згадайте про них. Бажано мовою цифр – підвищив рівень продажів на х%, займав перше місце серед продавців магазину протягом х місяців, виконував проекти в такому-то обсязі в такі-то строки тощо.

 

  • Відсутній досвід роботи? Покажіть, що ви готові навчатися та втілювати на практиці отримані знання. Напишіть про участь у наукових конференціях, семінарах, додаткових курсах, тренінгах, молодіжних програмах, про творчу та позакласну діяльність.

 

  • Брали участь у соціальних заходах або благодійних програмах? Розкажіть про це! Це не лише додає плюсиків у карму, а й балів під час оцінки вас як кандидата.

 

  • Володієте спеціальними програмами, digital навичками? Обов’язково вкажіть це.

 

  • Вказуючи рівень володіння англійською мовою, напишіть дійсний level відповідно до загальноприйнятої міжнародної класифікації –Beginner, Pre intermediate, Intermediate та ін. Те ж саме стосується інших іноземних мов.

 

  • Резюме – це ваша самореклама, однак не треба зловживати та розписувати власні якості. Достатньо 3-4 ключових, які зможете підкріпити життєвим досвідом. Будьте готові до питання, типу: “Опишіть ситуацію, в якій ви проявили креативність / ініціативність / відповідальність / стресостійкість, як ви з нею впоралися?”

 

У підсумку ваше резюме має скластися в один пазл із взаємопов’язаних і логічних елементів  – освіти, курсів, тренінгів, особистісних якостей та успіхів у кар’єрі.

 

Бажаю вам успіхів у пошуку себе та свого надійного, відповідального роботодавця!

 

Євгенія Крулько,

експерт із залучення талантів

UKRSIBBANK BNP Paribas Group

?>
вверх