01.03.2021

КОНФЕРЕНЦІЯ ТРУДОВОГО КОЛЕКТИВУ

25-го  лютого відбулася конференція трудового колективу ПДАБА.  Подія знакова, оскільки  карантинні заходи обмежили можливості багатолюдних колективних зборів і, відповідно, прийняття колективних рішень. На зборах зарєєструвалися 122 делегати із 132 обраних.  Участь у конференції узяли  почесні гості, зокрема, голова Наглядової ради ПДАБА  Іван Куліченко.

Зі звітами про виконання колективного договору у другому півріччі 2020-го виступили ректор академії Микола Савицький та голова профкому Олександр Дзюбан.

У своїй доповіді ректор Микола Савицький всебічно розкрив досягнення, окреслив поточні та стратегічні завдання. Лише кілька штрихів із доповіді. Попри кризові економічні ситуації академії вдалося зберегти колектив і не втратити освітньо-науковий потенціал. В освітній діяльності запроваджено 13 основоположних стандартів, налагоджено використання дистанційних та хмарних технологій навчання на програмній базі Microsoft 365.  Став до ладу новий сучасний сервер академії. Приживається метод проектно-науково орієнтованого навчання та йде підготовка до запровадження нових освітніх програм. Академія успішно співпрацює із міжнародними інституціями в науковій сфері – в рамках шести спільних програм.  Це проекти «Енергоефективний житловий модуль Місячного поселення», шо передбачає використання 3D друку, участь у конференціях – «Moon Village Architecture Working Group Workshop», розробка концепції будівництва за технологією «Потрійний 0».

 За показником залучення коштів від наукових розробок на одного працівника академія визнана кращою в Україні. Власна сонячна міні-електростанція, що працює в рамках енерго-інноваційного ХАБу академії виробила електроенергії  майже на 15 тисяч гривень. За напрямком еколого-орієнтованих зелених технологій –  майбутнє, підкреслив доповідач.

 Оскільки запроваджується адаптивний карантин, маємо передбачити і можливість введення змішаної форми навчання. Ректор повідомив про позитивні зміни в умовах перебування студентів у навчальних корпусах та  розширення навчальних можливостей –  створено сучасний міні-конференц-зал, замінено вікна в деяких аудиторіях та коридорах (стало значно тепліше), проведено капремонти санвузлів (поліпшено санітарно-гігієнічні умови).

Серед нагальних завдань  –  підвищення якості навчання, залучення якомога більшої кількості студентів в ході вступної кампанії 2021-го року, створення Музею архітектури та будівництва Придніпров’я.

У своїй доповіді голова профкому Олександр Дзюбан зазначив, що в ході зміни структури академії вдалося не допустити масового звільнення працівників. Усі болючі питання вирішувалися згідно законодавства. Заробітна платня і стипендії виплачувалися своєчасно. Кількість людей, які нехтують відпочинком (негативне явище) різко скоротилося. 53 члени профспілки отримали матеріальну допомогу. 63 – отримали можливість пройти санаторно-курортне лікування, оздоровлення. Слід відзначити, шо лише два вузи міста, ПДАБА і університет, зберегли форму соціального заходу, яка передбачає доплати на лікування. При зазначеному у колективному договорі розмірі відрахування на ці цілі у 0,3 відсотки від фонду заробітної плати, профспілка отримала 0,5 відсотків. А це досить значна сума, окрім 2 мільйонів 600 тисяч, яку виділяє адміністрація на матеріальну допомогу та на оздоровлення усіх, хто переніс коронавірус.

Серед проблемних питань голова профкому назвав відсутність умов для харчування студентів і працівників, ідальні чи кафетерію, де можна б було недорого чаю випити, пиріжок з’їсти. Наш колектив – це велика, велика сім’я і дуже хочеться, щоб в ній і надалі панувала радісна, творча обстановка, щоб ми завжди знаходили порозуміння.

Голова Наглядової ради академії Іван Куліченко, як належить людині досвідченій та великою мірою відповідальній за долю навчального закладу, не оминув у своєму виступі гострих та стратегічних питань. Він звернув увагу на необхідність знаходити порозуміння у колективі і не виносити сміття назовні. Бо подібне шкодить не лише іміджу закладу, а й самій людині. До того ж, демократія передбачає змагання платформ, програм, а не людей. Щодо освітнього процесу у нинішніх умовах, на думку Івана Івановича, треба негайно, вже з початку березня повернути в аудиторії першокурсників. Треба підставити плече громадам регіону, які на шляху до самодостатності мають оперативно впроваджувати енергоефективні заходи, оптимізувати та реконструювати інфраструктуру, віднаходити своє унікальне місце. Тут величезний потенціал для співпраці. Слід не боятися і більш амбітних завдань, бо в нас унікальне місце сили та інтелекту. Взяти хоча б  Дніпрові пороги. Тут можуть бути екологічні поселення, оздоровниця та  насіннєва столиця всесвітнього значення. Щоправда доведеться розкрити пороги, дати їм першородну силу. А чом би й ні? Адже змогли у Сполучених Штатах Америки прибрати  на річках штучні греблі. Треба тільки горіти ідеями, діяти і запалювати своє оточення.

Після обговорення, звіти про виконання колективного договору у другому півріччі 2020-го року було прийнято одностайним рішенням.

Цілковитою більшістю голосів збори прийняли і ряд інших рішень: зміни та доповнення до колективного договору щодо додаткових відпусток окремим категоріям працівників, зміни до складу комісії по трудових спорах, про створення асоціації випускників та друзів ДІБІ-ПДАБА.

За цілковитої підтримки було прийнято рішення про висунення кандидатури ректора, доктора технічних наук, професора Миколи Васильовича Савицького на присвоєння звання Заслужений працівник науки і техніки України. Оскільки майже все свідоме життя Миколи Савицького пройшло в академії, на очах колективу, проректор з наукової роботи Владислав Данішевський навів лише кілька вагомих аргументів із біографії Савицького. Він підготував 33 кандидати та 3 доктори технічних наук, є автором понад 600 публікацій, 17 монографій, більше 100 патентів, 57 українських та міждержавних нормативно-технічних документів. ПДАБА – у десятці кращих технічних вишів України за показниками. Перше місце в країні за кількістю залучених на одного працівника коштів в результаті науково-дослідницької діяльності.

Конференція засвідчила порозуміння і творчий настрій в колективі. Адже в академії амбітні плани, які тут розуміють і підтримують.

?>
вверх