23.09.2022

«Інтелектуальний хакатон» продовжує роботу: День винахідника та раціоналізатора у ПДАБА

Науковий гурток «Інтелектуальний хакатон» плідно працює на кафедрі УДІД вже другий рік поспіль Одним з основних завдань роботи цього гуртка є не тільки підвищення рівня освіченості у ІР сфері, виховання правової культури та поваги до інтелектуальної власності, але і формування таких важливих компетентностей сучасних фахівців, як креативність, здатність генерувати ідеї, здатність вчитися та оволодівати сучасними знаннями, здатність до проведення наукової та дослідницької роботи на сучасному рівні. Заснуванню наукового гуртка передувала багаторічна, копітка робота викладачів кафедри по налагодженню тісних зв’язків та підписання Угоди про співпрацю з інститутом інтелектуальної власності НАПрНУ, який, починаючи з 2018 р., є постійним партнером нашої Академії. Результатом цієї співпраці та плідної участі в ній колективу кафедри УДІД, стала участь у Міжнародних науково-практичних конференціях, проведення та участь у Всеукраїнських та загально академічних науково-практичних конференціях, більш ніж 50 наукових публікацій (тез, статей) магістрів різних факультетів Академії на різноманітну тематику права інтелектуальної власності, які були підготовлені за останні кілька років під науковим керівництвом та/або у співавторстві з викладачами кафедри.

День винахідника і раціоналізатора, що відзначається в Україні  в третю суботу вересня, вже традиційно є знаковим для Придніпровської академії будівництва та архітектури, як наукового осередку винахідництва у будівельній галузі. Це свято щорічно відзначається у різних форматах, бо науковці ДВНЗ ПДАБА є знаними в Україні винахідниками, що мають десятки та сотні патентів, зробили свій значний внесок у розвиток будівельної галузі та розбудову України. Вже традиційно, до цього дня проводяться різноманітні студентські, просвітницькі та наукові заходи.

Цьогоріч, у рамках роботи наукового гуртка «Інтелектуальний хакатон» та вивчення дисциплін «Інтелектуальна власність», «Охорона інтелектуальної власності», 19 та 21 вересня відбулись інтелектуальні нетворкінги з магістрами архітектурного факультету та бакалаврами спеціальності ГІЗ. Темою обговорення стали українські винахідники, які вірили в свою ідею, виходили за рамки стереотипів, не боялись бути диваками та іти проти часу. Згадали імена визначних винахідників Ігоря Сікорського, Сергія Корольова, Федора Піроцького, Вʼячеслава Петрова,  лише невеличку частину винаходів, які українці подарували світові: гелікоптер, ракета, електричний трамвай, компакт-диски, тощо. Цікава, інформативна презентація, представлена для обговорення керівником гуртка доц. Бабенко В. А. акцентувала учасників заходу на особливу властивість винахідників, які є «…справжніми мандрівниками в часі, адже відчувають і створюють те, чого весь світ потребуватиме в майбутньому». Згадали студенти і своїх викладачів – винахідників ДВНЗ ПДАБА: ректора академії, професора Миколу САВИЦЬКОГО, професорів Сергія ШАТОВА, Леоніда ХМАРУ та багатьох інших науковців, які своїми науковими доробками та дослідженнями зробили значний внесок у розвиток української науки, є знаними в Україні винахідниками у галузі будівництва та техніки, мають сотні  патентів.

Важливим акцентом обговорення стала роль винахідників  в умовах повномасштабної війни та їх розробок, так необхідних Україні для досягнення Перемоги. Надзвичайно потрібним під час війни є внесок українських новаторів у вдосконалення засобів безпеки, оборони, нашої військової техніки та обладнання, а також новітніх технологій та методів відбудови України у повоєнний період.

На завершення, модератор заходу, керівник наукового гуртка Валентина Бабенко висловила сподівання, що магістри мають стати носіями інноваційної свідомості, активно використовувати набуті на заняттях теоретичні знання у науково-дослідній та винахідницькій діяльності, запросила магістрів до активної участі в роботі наукового гуртка. Цей вже традиційний захід став своєрідним анонсом продовження роботи наукового гуртка «Інтелектуальний хакатон» у 2022-2023 навчальному році.

Доц. каф. УДІД
Валентина БАБЕНКО

?>
вверх