04.06.2022

Енергоефективні лайфхаки – великі кроки до енергонезалежності

Освітній проєкт Придніпровської державної академії будівництва та архітектури «ПЕРЕМОЖЕМО! ВІДБУДУЄМО!» успішно розвивається. Наші публічні науково-практичні лекції вже прослухали, переглянули близько 1000 зацікавлених фахівців. Продовжує цикл Eugene Yurchenko Євген Юрченко, керівник Energy Innovation Hub Енерго-інноваційного Хабу ПДАБА, доцент кафедри ЗБіКК, кандидат технічних наук.
Тема: ЕНЕРГОЕФЕКТИВНІ ЛАЙФХАКИ ПРИ ПРОЕКТУВАННІ БУДІВЕЛЬ. МАЛЕНЬКІ КРОКИ НА ШЛЯХУ ДО ЕНЕРГОНЕЗАЛЕЖНОСТІ УКРАЇНИ.
Енерго-інноваційний Хаб, що діє на базі нашої академії, – це результат потужного проєкту, що було засновано при підтримці Німецького товариства міжнародного співробітництва (GIZ) в рамках проекту «Реформи у сфері енергоефективності в Україні». Основне наше завдання це донести широким колам населення максимум знань про необхідність і можливість енергозбереження в різних сферах життєдіяльності людини. І тому, деякі матеріали цієї презентації надані нам саме GIZ.
УКРАЇНА МАЄ ВЕЛИЧЕЗНИЙ ПОТЕНЦІАЛ ЕНЕРГОЗБЕРЕЖЕННЯ, ВПРОВАДЖУЮЧИ ПРОЄКТИ ПІДВИЩЕННЯ ЕНЕРГОЕФЕКТИВНОСТІ ІСНУЮЧИХ БУДІВЕЛЬ, МИ МОЖЕМО ЗРОБИТИ ЗНАЧНИЙ ВНЕСОК У ЕНЕРГОНЕЗАЛЕЖНІСТЬ КРАЇНИ!
Щодо нових будівель. То тут у нас є можливість відразу проєктувати та будувати розумно, енергоефективно та економно. Вже зараз, в європейських країнах всі новобудови мають відповідати стандарту NZEB будинок (Nearly zero-energy buildings), тобто будинки з майже нульовим споживанням енергії. Будівництво таких будинків мають три великі переваги:
1) це вагомий внесок в енергонезалежність;
2) зменшення викидів СО2 (покращення екології);
3) підвищений комфорт для мешканців будинку.
Але кожен може підмітити, що NZEB будинок дорожчий за звичайний. Так, на стадії будівництва, за нашими розрахунками ці будівлі дорожчі на 20-25%. Тобто, при будівництві маємо викласти більше грошей. Але! Але при експлуатації цих будинків ми майже безкоштовно користуємось сучасним комфортним житлом!
Економія у порівнянні NZEB будинку зі старою забудовою більш 90%; із новобудовами за діючими нормами – понад 75%.
Не можу сьогодні промовчати про унікальний проєкт першого в Україні мультикомфортного енергоефективного будинку OptimaHouse. Керівник проєкту Іван Перегінець і архітектор проєкту Олександр Кучерявий. Будинок розміщений в передмісті Києва і потрапив в окупацію. Як результат -зламані, розкурочені унікальні інженерні системи, вибиті вікна, але конструктив вцілив. І Іван Перегінец взяв за мету відбудувати ОптімаХаус!!!!!
Україні слід надалі будувати розумно, енергоефективно та економно за рахунок простих лайфхаків. Це не так складно, як здається! У кожного архітектора, проєктувальника є свої фішки за рахунок яких їх проєкти є більш конкурентоспроможними. Ознайомимся з такими лайфхаками:
1. Компактність;
2. Прості форми;
3. Фундаменти без містків холоду;
4. Тепле вимощення;
5. Орієнтація вікон;
6. Оптимізація розмірів вікна та пропорцій рами;
7. Питання скління від підлоги до стелі;
8. Оптимізовані жалюзі з контролем денного світла;
9. Конструкція парапету без містків холоду;
10. Застосування термопрофілів.
Основний лайфхак! При проєктуванні, обстеженні, ремонті та будівництві власного будинку довіряйте лише фахівцям!
Маємо можливість – надавати освітні послуги згідно сучасних європейських стандартів. Освітня програма “Енергоаудит та енергоефективність в будівництві”
Всім миру, міцного здоров’я, розвитку та реалізації самих амбітних проєктів!
Переглянути цю та інші лекції із циклу «ПЕРЕМОЖЕМО! ВІДБУДУЄМО!» можна на YouTube каналі академії: https://www.youtube.com/c/pgasa_dnipro
Дивіться, дізнавайтесь, підписуйтесь.
?>
вверх