03.06.2024

До Всеукраїнського дня краєзнавства:мандрівка на фортецю Кодак

30 травня  колектив кафедри Українознавства, документознавства та інформаційної діяльності ННІ ПДАБА (зав.каф. – к.ф.н., доц. Леся БАРАННИК)  організували для студентів освітніх програм «Краєзнавчо-екскурсійна робота» та «Українська мова та література й іноземна мова» краєзнавчу мандрівку до історичної пам’ятки нашого краю – фортеці Кодак. Мандрівку було приурочено до Всеукраїнського Дня краєзнавства, який історики та краєзнавці відзначають 28 травня та до завершення навчального року.

Захід відбувся за сприяння та під патронатом проректора УДУНТ, д.н. з держ. управл., проф.каф. УДІД, проф. каф. ПУА Галини ЄВСЄЄВОЇ, яка запросила долучитися до мандрівки студентський актив з архітектурного, економічного, ЦІтаЕ факультетів. Екскурсію на Кодацьку фортецю, як заохочення для найбільш активних студентів за підсумками навчального року, підтримав директор ННІ ПДАБА Владислав ДАНІШЕВСЬКИЙ та надав допомогу в її організації. Провів екскурсію  відомий письменник-краєзнавець Микола Чабан, який повідомив цікаві факти про Кодацьку фортецю:

Кодацька фортеця, Кодак або Койдак – колишня фортеця на правому березі Дніпра навпроти Кодацького порогу, розташована на 10 км нижче сучасного міста Дніпра. Залишки фортеці розташовані на території нинішнього села Старі Кодаки, частково знищені під час розробки гранітного кар’єру. До нашого часу збереглися лише земляні вали, встановлений в 1910 році з ініціативи Дмитра Яворницького пам’ятний знак і карта-схема.

Фортеця стала першим укріпленнням, побудованим поляками (ініціював гетьман Станіслав Конецпольський) будівництво якого мало на меті встановлення контролю над запорізьким козацтвом. Збудована у липні 1635 року й частково зруйнована у серпні 1635 р. козаками під проводом Івана Сулими. 1636 року за рішенням польського сейму почалася відбудова фортеці. Оглядаючи фортецю 1639 року, на запитання С. Конецпольського до Богдана Хмельницького що він думає про фортецю, той відповів: «Збудоване руками, руками і руйнується». Під час Визвольної війни Кодак перейшов під особисте гетьманське управління та використовувався як тилова база козацького війська із залогою, близько 1656 року Кодак перейшов до володінь Запорозької Січі.

1910 року за ініціативою Дмитра Яворницького на місці фортеці встановлено пам’ятний знак. У 2013 році у Дніпрі планували відтворити Кодацьку фортецю, як шедевр фортифікації 17 століття, але цим планам поки що не судилося збутися. Якщо знамениту фортецю вийде відтворити, Кодак може стати однією з туристичних перлин Дніпропетровщини.

Мандрівка вдалася й була насичена сонцем, небом, чудовими краєвидами, наповнена історичними фактами про наш край, про  славну історію нашого народу.

?>
вверх