20.05.2024

До Міжнародного дня музеїв: формуємо фахівців за освітньо-професійною програмою «Краєзнавчо-екскурсійна робота

Музеї для освіти та досліджень» – такою є тема відзначення Міжнародного дня музеїв 18 травня 2024 року, затверджена Міжнародною радою музеїв, що підкреслює ключову роль культурних установ у наданні цілісного освітнього досвіду, створюючи платформу для досліджень і поширення нових ідей.

У 2023 році в Придніпровській державній академії будівництва та архітектури на базі архітектурного факультету на кафедрі українознавства, документознавства та інформаційної діяльності була відкрита нова спеціальність – 032 Історія та археологія з освітньою програмою «Краєзнавчо-екскурсійна робота», фокусом якої є відродження України, ознайомлення іноземних партнерів та прихильників України з нашою історією, культурою, архітектурою, традиціями будівництва.

У Міжнародний День музеїв, аналізуючи основні заходи, які відвідали здобувачи вищої освіти за ОП КЕР впродовж першого року навчання, можна підсумувати: вони  отримали первинні професійні уявлення стосовно спеціальності та фокусу ОП, що реалізується в архітектурно-будівельному ЗВО. Колектив кафедри, фахівці-історики приділили велику увагу якісному наповненню своїх навчальних лекцій та розгорнули активну роботу з участі здобувачів в освітньо-культурних проектах в музеях міста. Одна з головних дисциплін ОП –  археологія, викладалася в приміщенні історичного музею завідувачем археологічного відділу, а нині – в.о. директора ДНІМ Олександром Старіком. Доцентом каф. УДІД Валентиною БАБЕНКО було проведено практичне заняття з дисципліни «Історія античної цивілізації» в історичному музеї ім. Д. І. Яворницького на виставці, присвяченій історії стародавнього Риму.

Вцілому за навчальний рік студенти разом з куратором групи, ст. викладачем Світланою ВОЛКОВОЮ та викладачами кафедри УДІД Олександром СТАРІКОМ, Валентиною БАБЕНКО, Галиною ЛИСЕНКО, Інною МАМЧИЧ,  Ларисою БОГУСЛАВСЬКОЮ, за модерації та активної участі завідувачки кафедрою Олени БАРАННИК відвідали такі освітні, культурні та історичні заходи: До Дня народження видатного громадського діяча нашого міста Олександра Поля – тематичну екскурсію та міні-виставку «Ілюстративна історія про життя та діяльність дивовижної людини Олександра Поля» в Дніпропетровському національному історичному музеї імені Д. І.  Яворницького; Музейні заняття науково-просвітницького проєкту «Історія через предмети», що відбувалися в приміщенні музейного хабу та які проводив старший науковий співробітник музею Віталій Соловйов. Музейний освітньо-культурний івент міста – лекторій від Меморіального Будинку-музею Дмитра Яворницького, провідним лектором якого був відомий краєзнавець Максим Кавун; Пішохідну екскурсію «Слідами Василя Чапленка», організатором якої став Музей супротиву Голодомору та провів співробітник музею – Чабан Микола; Виставку «День пам’яті та перемоги: невивчені уроки…», що відкрилася 8 травня 2024 р. у Дніпропетровському національному історичному музеї імені Д. І. Яворницького, тощо;

Тож, відвідування численних культурних заходів, детальне знайомство з роботою установ, з якими буде пов’язана майбутня професійна діяльність (музеями, архівами, бібліотеками), активна співпраця з представниками дотичних галузей та участь у житті академії сприяли оптимізації послідовності викладання ОК й удосконаленню освітньої програми.

?>
вверх