13.05.2024

День пам’яті та перемоги: невивчені уроки…

Наприкінці навчального року, коли майже усі теми навчальних планів розглянуто та вивчено, наступає особливий день. День, коли у кожного українця,  вкотре за своє довге чи не довге життя, виникає потреба переглянути ставлення до важливих фактів та подій історичного минулого України – День пам’яті та перемоги над нацизмом.

Саме на цей день, 8 травня, викладачі історії кафедри УДІД, к.і.н., доц. Валентина БАБЕНКО та ст. викл. Світлана ВОЛКОВА запланували екскурсію та разом зі студентами відвідали виставку, що відкривалася у Дніпропетровському національному історичному музеї імені Д. І. Яворницького – «День пам’яті та перемоги: невивчені уроки…». Виставка є спробою осмислення пам’яті про Другу світову війну в контексті сучасної російської агресії проти України.

До екскурсії долучилися студенти архітектурного факультету ННІ ПДАБА, зокрема: група КЕР-23 з викладачем доц. каф УДІД Валентиною БАБЕНКО, група УМЛ-23 та АРХ-23-4п з викладачем каф. іноземних мов Веронікою ЗАДУНАЙ та  учні 8-10 класів «Наукового ліцею цифрових технологій та дизайну» з викладачем, ст. викл. каф. УДІД Світланою ВОЛКОВОЮ.

Серед експонатів виставки часів Другої світової війни особливо вразила шкільна дошка з Маріїнки, пробита снарядом, як один з численних доказів страшних злодіянь рашистів у сучасній повномасштабній війні на території України. Цей експонат викликав сум’яття почуттів і у студентської та учнівської молоді, і у викладачів, бо є свідченням, що уроки тієї війни залишились, нажаль, невивченими. Бо слова «Ніколи знову!», які ще не так давно усі ми впевнено промовляли у ці травневі дні, перетворились на  рашистські «можем павтарить!».

Враження від побаченого на виставці, як і від тих жахів війни, що всі українці проживають щоденно, важкі для свідомості кожної людини, та вони мають стати підґрунтям для формування історичної свідомості, громадянського й патріотичного духу української молоді. Уроки цієї страшної війни мають бути вивченими!

?>
вверх