29.04.2022

Чужого не треба, і свого не віддамо

27 квітня відбулася лекція доц. каф. УДІД ПДАБА Валентини Бабенко з циклу науково-популярних лекцій «Переможемо. Відбудуємо». Лекція, присвячена  Всесвітньому дню інтелектуальної власності, який в усьому світі відзначається 26 квітня, та розкривала надзвичайно цікаву тему: «НЕМАТЕРІАЛЬНА СПАДЩИНА УКРАЇНИ В КОНТЕКСТІ ПРАВА ІНТЕЛЕКТУАЛЬНОЇ ВЛАСНОСТІ ТА НАЦІОНАЛЬНОЇ БЕЗПЕКИ».

В умовах повномасштабної війни, яку розв’язала рф проти України, розгляд будь-яких питань має відбуватися в контексті національної безпеки, або крізь призму загроз, що є критеріями формування державної політики національної безпеки, є її наріжним каменем.  Законом України «Про основи національної безпеки України» визначено 9 сфер національної безпеки, з якими, на думку лектора, прямо пов’язані інтелектуальний потенціал та інтелектуальна власність, як складова національної безпеки України.

На лекції було висвітлено питання збереження культурних цінностей України, як матеріальних об’єктів, так і нематеріальної спадщини, які є свідченням історичного становлення українського народу, української нації, є частиною світової культурної спадщини, а отже безумовно підлягають збереженню і захисту від знищення чи пошкодження.

Російська пропаганда намагалася відібрати у України не тільки її історію та культуру, зробити грубу підміну наших національних традицій та звичаїв зросійщеними звичаями та пропагандистськими традиціями. Це нищення всього українського торкнулося навіть нашої національної кухні, традиційних українських страв, таких як український борщ, який росіяни називають «расійським супом» та який, за ініціативи та активної особистої діяльності кулінарного експерта Євгена Клопотенко, нещодавно було включено до Нацпереліку нематеріальної спадщини України та захищено від російських зазіхань.

Особливу увагу слухачів привернула інформація про видатних українських винахідників, які зробили значний внесок в історію інтелектуальної власності, в розвиток світової науки та техніки: Гліба Котельникова, винахідника першого у світі авіаційного ранцевого парашута, Олександра Засядько, який ще в середині ХІХ ст. розробив цілу серію різних бойових ракет, Миколи Кибальчича, який розробив ескіз космічного корабля, Олександра Шаргея (Юрія Кондратюка), який торував для людства дорогу до зірок  та інших вихідців з України, що мусили жити, займатися винахідництвом, створювати культурні сенси у період перебування українських земель у Російській імперії. Імперські ідеологи використовували це, приписуючи видатних особистостей до своєї історії. Дотепер керманич держави-окупанта використовував це у гібридній війні проти України, проголошуючи гасло «єдіний народ» і зараз продовжує використовувати у повномасштабній війні проти України. Тривалий час, у темну добу бездержавності російська і радянська історіографії «ліпили» з багатьох видатних вихідців з України «вєлікіх рускіх учоних» та «видатних російських винахідників». Тому настав час повернути імена наших визначних вчених та винахідників в українську історію.

З цією та попередніми лекціями циклу «ПЕРЕМОЖЕМО! ВІДБУДУЄМО!» можна ознайомитися на YouTube каналі академії: https://www.youtube.com/c/pgasa_dnipro
Не забувайте підписуватися на наш YouTube канал

?>
вверх