14.05.2022

BIM-технології – інструмент будівельників

Сьогодні, в тривожний час військової агресії рф на території України, академія бере активну участь в створенні проектів модульних будинків для переселенців з використанням BIM-технологій!

Що таке BIM-технології, як вони використовуються в навчальному процесі та як вони можуть допомогти у післявоєнному відновленні країни? На ці та інші питання у публічній науково-практичній лекції із циклу «Переможемо! Відбудуємо!» розповів завідувач кафедри Нарисної геометрії та графіки ПДАБА Артем Сопільняк.

Мабуть ні для кого в сфері інформаційного моделювання не є таємницею, що поняття інформаційного моделювання будівлі (Building Information Model (BIM) вперше було запропоновано професором Технологічного інституту Джорджії Чаком Істманом.

Інформаційне моделювання будівлі – це комплексний підхід до зведення, оснащення, забезпечення експлуатації та ремонту будівлі, який передбачає збирання та обробку в процесі проектування архітектурно-конструкторської, технологічної, фінансової та іншої інформації про будівлю з усіма її взаємозв’язками.

За принципами BIM будівельний об’єкт проектується фактично, як єдине ціле і зміна будь-якого його параметра тягне за собою автоматичну зміну інших, пов’язаних з ним параметрів і об’єктів, – зміни креслень, візуалізацій, специфікацій, графіка будівництва т.ін. на всіх етапах життєвого циклу будинку.

ВІМ дає змогу створити модель, у якій водночас можуть паралельно працювати архітектори, конструктори, інженери та інші фахівці інженерних мереж та комунікацій, що залучені до проекту.

Архітектори та будівельники тепер можуть відчути, як це – знаходитись всередині свого майбутнього творіння, одягнувши окуляри віртуальної реальності та мати можливість озирнутись навколо себе на 360 градусів. При цьому вони можуть знаходитись в різних куточках світу і створювати один і той же об’єкт. Це справді кардинальні інновації для будівельної галузі.

Кабінет Міністрів України 17 лютого 2021 року затвердив Концепцію впровадження технологій будівельного інформаційного моделювання (ВІМ-технологій) в Україні, яка передбачає поетапний перехід, починаючи з 2020 по 2035 рік до проектування, з обов’язковим використанням ВІМ-технології об’єктів державного фінансування!

З 2020 року наша академія активно впроваджує ВІМ-технології в освітній процес. Це і захист дипломних робіт ступеня бакалавра та магістра з використанням програмних комплексів Autodesk Revit, Tekla, BUILDING MANAGER та ін. І в цьому нашій академії сприяють партнери: ГС «BUILDIT Ukraine», Яременко Дмитро Сергійович (розробник ПК «BUILDING MANAGER»), Асоціація «Український центр сталевого будівництва» та ін. Також наші партнери створюють конкурси та залучають до участі всіх студентів, бажаючих випробувати себе в комунікації з реальним замовниками, в роботі з технічними завданнями, ознайомленням з земельною ділянкою майбутнього будівництва та чіткими дедлайнами кожного етапу конкурсу.

Починаючи з 2020 року студенти першокурсники вже отримують навички володіння інструментами Revit наряду з курсом AutoCAD. Та використовують ці навички аж до отримання звання магістра будівництва! А для деяких в майбутньому це може бути основним інструментом створення будівельних об’єктів!

Чимала кількість студентів, отримуючи знання, а також «інструменти» для майбутніх досліджень, виявляє бажання займатися науковими дослідженнями, результати яких висвітлюються в конкурсних роботах, статтях та ін.

BIM-технології – це інструмент, без якого немислиме швидке та ефективне будівництво, відновлення порушеної війною інфраструктури держави.

З цією та попередніми лекціями циклу «ПЕРЕМОЖЕМО! ВІДБУДУЄМО!» можна ознайомитися на YouTube каналі академії: https://www.youtube.com/c/pgasa_dnipro. Не забувайте підписатися на наш YouTube канал – там багато цікавого.

?>
вверх