19.04.2021

Поздоровляємо з проведенням ХХХІ Міжнародної науково-практичної заочної конференції «Стародубовські читання – 2021», присвяченої 117-й річниці з дня народження академіка АН України К. Ф. Стародубова.

Привітання учасників конференції

Шановні учасники конференції!

ХХХІ Міжнародна науково-практична конференція «Стародубовські читання – 2021» – це своєрідна відповідь академії на умови та негаразди COVID-19. У нашій роботі відбулися великі зміни. Ми подвоїли, а мабуть, потроїли нашу інтенсивність, продуктивність і зосередженість на виконанні своїх щоденних професійних завдань. Завдяки тому, що більшість нашої діяльності відбувається в інтернеті і наш час спілкування за конкретною адресою з колегами збільшився, а взаєморозуміння і, навіть, взаємовиручка почали носити постійний характер. Про це свідчить і наша конференція. Вона присвячена 117-й річниці з дня народження одного з патріархів теорії і практики термічної обробки металів.

Сьогодні конференція має характерні відзнаки. Перша з них – довгостроковість. 19 квітня 2021 р. в день народження Кирила Федоровича конференція проходитиме в 31 раз. Другою ознакою є склад учасників конференції. Попри всі сьогоднішні перешкоди конференція розвивається. Про це свідчить кількість її учасників – 67 фахівців, що брали участь у підготовці 28 доповідей, які будуть за результатами конференції опубліковані у науково-інформаційному журналі «Металознавство та термічна обробка матеріалів».

Загальна тема конференції: «Актуальні проблеми матеріалознавства в будівництві та архітектурі», а палітра наукових напрямів досить широка: прикладне матеріалознавство; будівництво, архітектура; будівельні сталі; термомеханічна обробка сталей; комп’ютерне моделювання структури та властивостей матеріалів;  металургія, металургійна промисловість.

Всі ці роки значна роль в проведенні конференції належить Голові оргкомітету, проф. В. І. Большакову. Він, не жалкуючи сил, розвиває і продовжує традиції свого вчителя К. Ф. Стародубова. Бажаю всім плідної роботи, сподіваюся, що проведення конференції буде продовжуватися довгі роки.

М. В. Савицький, д.т.н., професор, ректор ПДАБА


Дорогі колеги, однодумці та друзі!

З великим задоволенням вітаю Вас, учасників ХХХІ конференції «Стародубовські читання – 2021». Наше сьогоднішнє зібрання проходить за новою заочною формою. Але ми все рівно маємо змогу спілкуватися без обмежень за нашою актуальною науковою тематикою. Вона розвиває славні традиції школи видатного нашого співвітчизника – висококваліфікованого фахівця з термічної обробки сталі, науковця, дослідника і педагога, академіка АН України К. Ф. Стародубова.

Особлива прикмета нашої конференції полягає в тому, що вона в наш складний час є ще одним підтвердженням, що творчість, пошук, наукова думка є невпинними у будь-які часи і соціальні зміни. Пандемія не завадила продовжити нашу щорічну багатопланову роботу. І сьогодні я радий повідомити, що у конференції беруть участь представники 9 науково-дослідницьких та освітніх закладів. Серед них 2 науково-дослідницьких інститути НАН України: Інститут металофізики ім. Г. В. Курдюмова (Київ), Інститут чорної металургії ім. З. І. Некрасова (Дніпро). А також Харківський національний автомобільно-дорожній університет (Харків), Університет Карабюк (м. Карабюк, Туреччина), Institute of General Mechanics, (RWTH Aachen University, Germany), Управління з атомної енергетики Великої Британії, м. Оксфорд (Велика Британія), Дніпровський національний університет імені О. Гончара, Національна металургійна академія України, Придніпровська державна академія будівництва та архітектури.

К. Ф. Стародубов був Педагогом з великої літери. Він виховав багатьох вчених і практиків виробництва. Тому вважаю символом продовження педагогічних знахідок академіка К. Ф. Стародубова те, що сьогодні учасниками конференції є аспіранти і студенти. І це – найкращий доказ того, що наукова школа академіка АН УРСР Кирила Федоровича Стародубова розвивається і кожного року піднімається на новий щабель.

В. І. Большаков, д.т.н., професор, Голова оргкомітету конференції

?>
вверх