31.10.2023

Радіодиктант-2023. Головне – відчуття єдності!

30 жовтня Суспільне Культура (https://suspilne.media/605241-dorogi-ukraini-opriludnili-tekst-radiodiktantu-2023-citati-ta-zvirati-z-originalom/) опубліковав текст Радіодиктанту національної єдності-2023 “Дороги України”, який працівники і студенти ПДАБА разом з українцями по всіх світах писали 27 жовтня. Тепер, кожен учасник Радіодиктанту може самоперевіритись щодо свого знання рідної мови.

Усі, хто брав участь у написанні Радіодиктанту в залі засідань Вченої ради ПДАБА та дистанційно, із завданням впоралися з честю. І не тому, що не допустили помилок. Головне – не їхня відсутність чи кількість, а почуття єдності, що подарувала участь у цьому Всеукраїнському, точніше, міжнародному флешмобі.

Нагадаємо, що цьогорічний диктант називався «Дороги України». Текст написала поетеса Катерина Калитко. Читав його актор, виконавець ролі Івана Довбуша в популярному однойменному фільмі Олексій Гнатковський.

Модератором заходу в академії була завідувач кафедри українознавства, документознавства та інформаційної діяльності Олена Баранник, а писали диктант як студенти всіх факультетів ПДАБА, від 1 курсу до магістрів, так і викладачі та представники адміністрації академії. Чимало з них писали Радіодиктант уперше.

По закінченню написання присутні колективно обговорили (і навіть по-доброму посперечалися!) постановку тих чи інших розділових знаків у тексті, написання слів та поділилися враженнями від цьогорічного Радіодиктанту. Більшість присутніх зазначила, що текст був непростим, особливо важко було із пунктуацією, але водночас був цікавим та щемливим.

Проректор з навчально-виховної роботи Галина Євсєєва зазначила, що диктант, який змальовує реалії воєнного сьогодення в Україні, зачепив за живе: «Авторка змалювала це дивовижно-страшне поєднання – життя і смерті – зелені молоді паростки збіжжя навесні й згорілий танк, розбиті, знищені ворогом дороги й мальовничі пейзажі нашої неньки, від спостерігання яких так радіє серце».

Студенти надавали протилежні відгуки: дехто жалівся, що не встигав записувати за диктором, оскільки давно так багато не писав, а дехто зазначив, що процес написання дуже сподобався і що загалом текст був зовсім не складним.

У підсумку всі присутні, хто прийшов на написання радіодиктанту вперше й відчував неабияке хвилювання, заспокоїлись і зрозуміли, що турбуватися було зовсім не варто, оскільки в написанні Радіодиктанту національної єдності найважливіше – це відчуття національної єдності, яке нам так зараз необхідне.

?>
вверх