10.10.2021

10 жовтня – Всесвітній день ментального здоров’я

Що таке ментальне здоров’я? За визначенням ВООЗ, ментальне, психічне здоров’я включає «стан благополуччя, в якому людина реалізує свої здібності, сприйняту самореалізацію, автономію, компетенцію, зв’язок між поколіннями та самореалізацію інтелектуального та емоційного потенціалу».  Мета цього дня – підвищення рівня знань про проблеми ментального здоров’я та підтримка його зміцнення.

Термін «ментальне здоров’я», як і синонімічні поняття «психологічне здоров’я», «психічне здоров’я», стосується душевного благополуччя людини в широкому сенсі слова. Якщо людина психологічно здорова, вона може повноцінно радіти життю, відчувати сенс свого існування, справлятися з професійними та іншими завданнями, любити, працювати й будувати стосунки з оточуючими. А якщо цього робити не виходить, то можна сказати, що людина має психологічні проблеми. Але це зовсім не означає, що у неї є серйозні  проблеми в області  психіатрії. Отже, психічне здоров’я – це не тільки, й не стільки відсутність психічних хвороб.

Це питання людини і світу. Наскільки людина може відчувати мир у собі і безпеку зовні.

Сьогодні всі, хто хоче жити добре і бути здоровим, мають розвивати свій рівень інтелекту, щоб вміти аналізувати події, що відбуваються в житті, упорядковувати інформацію, вибирати те, що потрібно для життя, приймати рішення щодо професії.

Крім інтелекту, який дозволяє нам вирішувати складні аналітичні, логічні задачі, існує емоційний інтелект, за допомогою якого ми вирішуємо завдання в області стосунків. При цьому людина може бути дуже розвиненою  інтелектуально й одночасно мати низькі особисті та соціальні навички. Незважаючи на появу в нашому житті віртуальної реальності, нічого не змінилося – люди так само відчувають потребу в контактах. Той, хто хоче бути здоровим, починає їх шукати.  Для хорошого рівня життя людині хоча б частину часу необхідно перебувати серед однодумців.

Ментальне здоров’я може порушитися з різних причин: тривалий стрес, проблеми в родині, особисте горе. Виявляються розлади по-різному – від простого зниження самооцінки і тривалого періоду поганого настрою до неврозів і навіть захворювань. Важливо розуміти, що не всі неприємні почуття й емоції – це симптом хвороби. Страх, гнів, смуток час від часу відчуває будь-яка людина. Однак, якщо ці стани заважають жити, це може бути симптомом психологічної проблеми. Наприклад, якщо ви більше двох тижнів помічаєте пригнічений настрій, який начебто нічим не викликано. Коли ви не можете спати кілька ночей поспіль. Допомога психолога, психотерапевта завжди конфіденційна. Фахівець допоможе впоратися з негативними наслідками стресу, обрати способи його профілактики.

Отже, ментальне, психічне здоров’я – це повноцінне функціонування всіх психічних процесів (як когнітивних, так і емоційно-вольових). Це – створення оточення, що підтримує наше ментальне здоров’я, екологічного оточення; збереження природи як зовнішньої, так і внутрішньої, нашого внутрішнього світу. Створення атмосфери Добра, Поваги, Знання.

Психологічна служба ПДАБА

?>
вверх