12.11.2020

ТАЛАНТ НЕ ПРОСТО РІДКІСНИЙ, А УНІКАЛЬНИЙ

Іван Миколайович Гаврилов – заслужений архітектор України, дійсний член Академії будівництва України, член-кореспондент Української Академії архітектури, член Національної спілки архітекторів України, кандидат архітектури, професор, провідний вчений і практик у галузі будівництва, містобудування, архітектури та вищої освіти.

Щоб досягти всіх цих посад, Іван Миколайович пройшов великий різноплановий трудовий шлях. І незважаючи на різні посади, різні часи, різні умови, він завжди залишається високопрофесійним фахівцем, людиною з широким науковим та естетичним кругозором, а ще він витриманий, спокійний, уважний, словом такий, який відповідає визначенню Інтелігент.

У Придніпровській державній академії будівництва та архітектури Іван Миколайович працює 30 років. До своєї роботи в академії І. М. Гаврилов подолав численні професійні щаблі. А почався шлях архітектора з закінчення архітектурного факультету інституту живопису, скульптури та архітектури ім. І. Ю. Рєпіна (м. Санкт-Петербург). Після закінчення навчання молодий фахівець працював в інституті «Чувашцивільпроект»  керівником групи і сектору.

Далі доля Івана Миколайовича пов’язана з нашою країною. Він переїхав до Кривого Рогу, де працював головним архітектором міста до 1982 року. І в цьому ж році його було призначено головним архітектором Дніпропетровської області, на цій посаді він прослужив майже 10 років. Потім його робота була пов’язана з утворенням і керівництвом Дніпропетровського регіонального центру ліцензування, атестації та сертифікації в будівництві. Практичну роботу архітектора І. М. Гаврилов успішно поєднував з роботою в академії: з 1990 року – доцент, а з 1995 року – професор та завідувач кафедри ІТАтаАГ. В 2003 році його наполегливими зусиллями була створена кафедра дизайну архітектурного середовища. Через деякий час кафедру дизайну було об’єднано з кафедрою архітектурного проектування. І цією об’єднаною кафедрою теж керував І. М. Гаврилов.

Іван Миколайович є автором більше 150 архітектурних і містобудівних проектів, автор понад 750 публікацій та наукових статей. Сьогодні професор І. М. Гаврилов багато творчих сил віддає підготовці архітектурної зміни. Його лекції з Нормативно-правових основ архітектурного проектування, керівництво дипломними роботами студентів архітекторів, постійна робота в ДЕК, в Спілці архітекторів вносять значний вклад у множення армії архітекторів нашого міста та України.

Окрім архітектури у житті Івана Миколайовича велике місце посідає творчість. І тут він поділяє свій талант на дві частини. Він і поет, і художник. Постійно друкувався в журналі Спілки письменників Придніпров’я «Крила». Видав збірки поезій «Мгновенья лет» та «Поэтические сюжеты». Ще одне вподобання – акварельний живопис та графіка. Можна багато хвилин милуватися листівками з зображенням чудових кримських пейзажів, які народилися у Івана Миколайовича у різні роки під час перебування художника в Криму.

Одне з останніх досягнень Івана Миколайовича – його книга «Это мы – созидатели». У цій незвичайній за формою і змістом книзі І. М. Гаврилова – архітектора, педагога, вченого, художника і поета публікуються в єдиній творчій концепції: вірші, мальовані портрети, а також таблиці психоматриці, складені автором за таблицею Піфагора. Всі художньо-психологічні спостереження І. М. Гаврилова зроблені з метою розкриття багатогранних особистостей, численних колег автора – архітекторів і педагогів Придніпровської державної академії будівництва та архітектури. У книзі розміщені: 5 малюнків – види р. Дніпра і ПДАБА, і 5 композицій з 9 портретами на кожній.

Оригінальність книги відмітив один із її героїв, професор Л. А. Хмара. У передмові до книги він написав: «Книга «Это мы – созидатели» існує у вигляді збірника віршів та портретних малюнків окремих випускників та викладачів ПДАБА. У цих малюнках розкриваються характерні риси особистості зі використанням даних астрологічних гороскопів і нумерології. Цей унікальний збірник творчості викликає великий інтерес читачів, що мають відношення до освітньої та будівельної галузі, в т. ч. архітектури.

Синтез мистецтв – поезії, портретних малюнків, нумерології і астрологічних аспектів для творчості одного автора є не те, що рідкісним, а унікальним».

А ще Іван Миколайович – тепла, душевна людина. Для колег – він чудовий співрозмовник, великий «гуру», з яким можна завжди порадитися. Він – енергійна, закохана в професію та творчість людина, центр тяжіння всього колективу архітектурного факультету.

Є таке чудове твердження «Справжній чоловік – це той, хто збудував свій дім, посадив дерево і народив сина». Всі ці три умови Іван Миколайович втілив у життя повністю. Дерева садить і вирощує у своєму саду на дачі. Будівель за його численними проектами збудовано багато. А син не тільки народився у Івана Миколайовича, а став його послідовником. Спочатку Олег Іванович Гаврилов закінчив той самий виш, що й батько. Довгий час працював архітектором, а тепер продовжує викладацьку діяльність на посаді доцента кафедри основ архітектури ПДАБА. І не тільки працює, а ще, як батько, малює красиві пейзажі Дніпропетровська – Дніпра, і оформлює їх у вигляді листівок.

Династія архітекторів Гаврилових продовжується…

Т. А. Шпаковська,

провідний інженер ректорату

?>
вверх