26.12.2022

Захист, безпека, укриття

Майже чотири місяці тривав організований ПДАБА та підтриманий  ТОВ «Дніпро ЗБК» і ТОВ «Європа-Дніпро» обласний архітектурно-будівельний конкурс з розробки ескізних проєктів захисних споруд «ЗАХИСТ, БЕЗПЕКА, УКРИТТЯ». А минулої п’ятниця, 23- го грудня відбулась науково-практична конференція та публічний захист проєтів, в роботі над якими взяли участь четверо викладачів-кураторів (доц., к.т.н. Катерина ХАРЧЕНКО;  доц., к.т.н. Артем СОПІЛЬНЯК; доц.к.т.н. Ірина ГОЛЯКОВА; проф., д.т.н. Микола НАЛИСЬКО) та  16 студентів.

Голова оргкомітету конкурсу проректор з науки ПДАБА Владислав ДАНІШЕВСЬКИЙ щиро подякував за плідну роботу талановитих студентів, викладачів, які консультували молодих проєктантів. Він також представив гостя – члена журі , досвідченого будівельника – генерального директора ТОВ «ДНІПРО ЗБК» Віталія Спірідоненкова.  Це лише додало хвилювань командам, які готувалися до захисту своїх проєктів.

Та відповідальний секретар журі заступник декана архітектурного факультету Ірина ШВЕЦЬ швидко заспокоїла учасників: цей захист відповідальний, але не складніший за екзамен зі спротиву матеріалів. Вона відзначила, що у кожній команді над проєктами працювали разом архітектори, будівельники-конструктори, майбутні фахівці з цивільної інженерії та з цивільної безпеки і кожен з них може розкрити переваги своїх ідей. А проєкти вийшли,  насправді, комплексними.

Члени журі прискіпливо визначали цінність робіт за важливими критеріми: архітектурне рішення і функціональність, міцність та безпека, ефективність систем життєзабезпечення, технологічність та можливість подвійного використання, інноваційність. В усіх проєктах закладено правильні ідеї, їх між собою порівнювати було можливо лише за глибиною розробки теми. Отже за такими критеріями і визначали рейтинг  переможців.

1 МІСЦЕ – проєкт заглибленого окремо роташованого укриття. Він розроблений на прикладі району Перемога.

2 МІСЦЕ –  приміщення подвійного призначення з функцією укриття. Таке укриття обладнується у підземному поверсі багатоповерхового будинку і є зручним рішенням.

3 МІСЦЕ – укриття на поверсі багатоквартирного будинку. Воно являє собою частину житла у постійному, швидкому і зручному доступі – це успішний досвід Ізраїлю.

Коментуючи підсумки конкурсу голова  журі, ректор академії Микола САВИЦЬКИЙ підкреслив: «Коли ми з нашими партнерами організовували цей конкурс, ми планували залучити студентів до розв’язання актуальних завдань сприяння обороноздатності країни, до генерації інноваційних ідей зі створення конструкцій захисних споруд для цивільного населення. Успіх забезпечило формування мультидисциплінарних студентських команд. Творчий доробок  має практичне значення.»

Життя людей – апріорі найвища цінність. В умовах війни захист цивільного населення надто важливе завдання для кожної державної інституції. Дякуємо академія, викладачі, студенти, що  долучилися до життєво важливої справи.

Бережіть себе! Бережіть близьких! Бережімо один одного! Переможемо разом!

?>
вверх