07.05.2021

Забуттю не підлягає

6 травня 2021 р. відповідно до плану роботи кафедри українознавства, документознавства та інформаційної діяльності відбулася VІІ Студентська науково-практична конференція «Забуттю не підлягає», присвячена подіям Другої світової війни. Учасниками конференції були студенти економічного та будівельного факультетів І-ІІІ курсів, співробітники кафедри та гості.

До вітального слова була запрошена завідувачка кафедри Євсєєва Галина Петрівна, якa, наголосивши на важливості вивчення та збереження історико-культурної спадщини України, розпочала захід.

Учасники заходу аналізували питання Тегеранської, Ялтинської, Потсдамської конференцій (Горцунов Єгор, гр. ЛОГ-19; Власова Катерина, гр. МЕН-19), досліджували процес колабораціонізму (Калініченко Артур, гр. МЕН-19), вивчали складову національно-релігійного питання (Руденко Ірина, гр. ОО-19; Хижняк Артемій, гр. ПУА-19), простежували травматичні теми Другої світової війни – від Голокосту до депортацій (Штепка Анастасія, гр. МЕН-19). Читали поезію власного написання (Богатирьова Поліна, гр. ПУА-19), вірш Миколи Уманця (Знібі Аюб, гр. АРХ-20-4). Слухали запис пісні «Степом» у виконанні Анастасії Бондаренко (випускниця ПДАБА попередніх років), переглянули фільм «Україна у Другій світовій війні» (UATV).

Друга світова війна (1 вересня 1939 – 2 вересня 1945 рр. ) – найкривавіший глобальний конфлікт, у якому загинуло від 50 до 85 млн осіб. Упродовж 21 місяця цієї війни СРСР та Третій Рейх виступали як союзники, а від 22 червня 1941 р. вступили у військову  конфронтацію, що увійшла в історію як німецько-радянська війна. У березні 2021 р. Європейський парламент прийняв резолюцію, у якій підкреслюється, що Друга світова війна була розв’язана не лише нацистською Німеччиною, а й СРСР.

З 2014 р. національним символом пам’яті українців, загиблих у Другій світовій війні, є європейський та традиційний український знак – червоний мак. За перемогу над нацизмом український народ заплатив дорогу ціну: 4 млн цивільного населення, 1,3 млн воїнів, 1,4 млн військовополонених загинуло; 2,4 млн осіб вивезено до Німеччини. Вдумаймося в цифри загиблих… Скільки щасливих родин було б зараз, скільки родичів втратив кожен з нас.

У 2015 р. Верховна Рада ухвалила Закони України «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів та заборону пропаганди їхньої символіки», «Про доступ до архівів репресивних органів комуністичного тоталітарного режиму 1917 – 1991 років», «Про увічнення перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939-1945 років» і «Про правовий статус і пам’ять борців за незалежність України у ХХ столітті».  Цими документами забороняється радянська символіка, засуджується комуністичний режим, відкривається доступ до  архівів КДБ і визнаються борцями за незалежність України воїни УПА.

З 2014 р. національним символом пам’яті українців, загиблих у Другій світовій війні, є європейський та традиційний український знак – червоний мак.

Український народ перемагає тоді, коли об’єднується, діє разом і захищає те, що цінно.

«Лише там, де пам’ятають про загиблих, є ті, хто захищає живих» (директор Українського інституту національної пам’яті, кандидат історичних наук Володимир В’ятрович).

 

Організатор заходу – ст. викладач кафедри УДІД Волкова С.П.

?>
вверх