25.08.2020

З когорти педагогів-новаторів

Кіровоградщина – географічне серце України, споконвічний край гордих і працьовитих людей, край козацької слави та педагогів-новаторів. Ця земля завжди щедро живила український національний дух. Тут засяяли таланти корифеїв театру Марка Кропивницького, Івана Карпенка-Карого, Миколи Садовського, Панаса Саксаганського, Марії Заньковецької. Цей край дав Україні державного діяча й письменника Володимира Винниченка, прозаїка Юрія Яновського, поета Євгена Маланюка, філософа Дмитра Чижевського та цілу плеяду видатних педагогів-новаторів: Василя Олександровича Сухомлинського, В’ячеслава Євгеновича Шкоду, Івана Гуровича Ткаченка, Станіслава Миколайовича Ніколаєнка та багато-багато інших. З цієї когорти педагогів-новаторів ректор Придніпровської державної академії будівництва та архітектури – Микола Васильович Савицький.

Народився Микола Васильович 15 січня 1954 року на Кіровоградщині у мальовничому селі Богданівка. Здобув ґрунтовну середню освіту, успішно закінчивши Богданівську середню школу. У дружній родині опанував усі секрети і навички нелегкої робітничої праці, які в подальшому трудовому житті стали міцним фундаментом для сходинок до вершин загального визнання.

Шлях юнака до вищої освіти проліг через достойні здобутки в середній школі – золота медаль. Тож отримавши трудовий гарт і відмінні рекомендації, Микола Савицький у 1971 році вступив, а у 1976 році закінчив факультет промислово-цивільного будівництва Дніпропетровського інженерно-будівельного інституту.

З цього часу починається плідний шлях формування справжнього професіонала, будівельника вищого ґатунку. Численні щаблі сходів успіху М. В. Савицького – інженера й вченого – поєднували теорію та практику: старший інженер галузевої лабораторії тепломонтажних робіт Монтажспецбуду УРСР, заступник командира роти будівельного батальйону з технічної частини, виконроб в Амурській обл. (1977 − 1978), керівник групи проектного інституту системи Міністерства оборони СРСР у м. Хабаровськ (1978 − 1980), старший науковий співробітник у Хабаровському політехнічному інституті (1980 − 1981), Дніпропетровському інженерно-будівельному інституті (1981 − 1983), науково-дослідному, проектно-конструкторському та технологічному інституті бетону та залізобетону Держбуду СРСР (м. Москва) (1983 −1986). З 1987 р. знову працює в ДІБІ (нині ДВНЗ ПДАБА) на кафедрі залізобетонних і кам’яних конструкцій доцентом, професором, завідувачем кафедри (1997 − 2018), проректором з наукової роботи (1996 – 2019). 2019 року Миколу Васильовича колектив Академії обрав ректором.

Від студентського життя й донині свої знання, набутий багатий практичний досвід Микола Васильович віддає науці та адміністративному управлінню. Закінчивши аспірантуру (1986) і докторантуру (1993), захистивши кандидатську та докторську дисертації, він невтомно трудиться на науковій ниві. Обіймаючи посади проректора з наукової роботи (1996), завідувача кафедри залізобетонних і кам’яних конструкцій (1997), директора Придніпровського науково-освітнього інституту інноваційних технологій у будівництві при ДВНЗ ПДАБА (2007), ректора Академії (2019), він підготував 32 кандидати та 2 докторів технічних наук, опублікував понад 600 наукових робіт, 8 монографій. Одна з останніх колективних монографій «Архітектурно-конструктивно-технологічна система 3D-друку будівельних об’єктів» під загальною редакцією Миколи Савицького об’єднує наукові розвідки з надскладної новітньої тематики сучасного будівництва – 3D-друку будівельних об’єктів. У вивченні та впровадженні цієї технології фахівці академії є першопрохідниками, знаними та авторитетними спеціалістами на теренах України та за її межами. У монографії «Архітектурно-конструктивно-технологічна система 3D-друку будівельних об’єктів» зібрано матеріали про конструкції будівельних принтерів, обʼєкти, що вже збудовані у світі методом 3D-друку, економічність нової технології, про принципи проектування, конструктивні рішення для автономних екобудівель за концепцією «Потрійний нуль», яку в монографії представили молоді вчені академії.

Микола Васильович, як науковець-практик, брав участь у розробці понад 40 нормативно-технічних документів України та іноземних держав; він є автором понад 100 винаходів; керівником і головним конструктором проектів житлових, громадських та промислових будівель і споруд, реалізованих в Україні та за її межами.

Одним із головних напрямів діяльності академії, вважає М. Савицький – це зв’язок з роботодавцями, підприємствами будівельної галузі, високотехнологічним бізнесом, творчими архітектурними майстернями, громадськими організаціями, що об’єднують професіоналів в галузі будівництва, архітектури, інноваційних технологій. Саме тому, підписані договори про співробітництво з підприємством ТОВ «Лайф Хаус Білдінг», ТОВ «УКРАГРОМЕТПРОМ», Науково-виробничним центром «ПРОМСТРОЙПРОГРЕСС», ТОВ «АВ Метал груп», ПБМП «Строїтель-П», Tistas SARL (архітектурное бюро Париж, Франція), ТОВ «Європа – Дніпро», ТОВ «ЮДК», Компанія Машиненфабрик Густав Айріх ГМБХ&КО, ТОВ «Будспектр», ТОВ «БУДМАЙСТЕР», Асоціація «Центр впровадження енергозберігаючих і інноваційних технологій», ТОВ «Energy Glass Technology»,  ТОВ «Рехау», ТОВ «Века Україна», ТОВ «Герц Україна», ТОВ «Хенкель Баутехнік Україна», ТОВ «Мапей Україна», ТОВ «Сіка Україна», Слобожанська селищна об’єднана територіальна громада, КП «Агентство розвитку Дніпра», ГО «Energy Club», «Енергетичний альянс», «НООСФЕРА», «Спілка наукових та інженерних об’єднань України», «Українська Рада з зеленого (екологічного) будівництва» і ін.

Улітку минулого року в Придніпровській державній академії будівництва та архітектури відбулася знакова подія. Найсучасніший змішувач для виготовлення бетону німецької компанії Айріх запрацював в лабораторії ПДАБА. Микола Васильович, який немало доклав зусиль до реалізації цієї співпраці, висловлюючи глибоку подяку всім причетним до цієї події, зокрема, Попову Віктору, Спірідоненкову Віталію (БМПП «Строїтель-П»), Геде Йоргу, Бернхарду Кйонігу, Володимиру Проніну (Айріх ГМБХ), зазначив, що «ПДАБА долучилася до пʼятірки світових університетів, які мають таке обладнання. І тепер для академії відкриваються перспективи для досліджень і трансферу технологій: 3D-друку, виготовлення ґрунтобетону, сухих сумішей різноманітного призначення і багато іншого в суміжних галузях виробництва».

Миколі Васильовичу Савицькому притаманна виняткова працездатність та турбота про належний економічний та технічний стан розгалуженої мережі підрозділів академії. Від початку його каденції на посаді ректора в Академії розпочалася масштабна перебудова та кардинальний ремонт приміщень. За останній рік виконані роботи з капітального ремонту жорстких покрівель корпусів Академії, замінені вікна у багатьох навчальних корпусах, проведені ремонти і оснащення приміщень, проводяться роботи по благоустрою  території академії. У січні 2020 року було ініційовано студентський архітектурний конкурс ескізних проектів організації двох відкритих майданчиків академії «STUDSPACE – ПУБЛІЧНІ ПРОСТОРИ». Потреба в цьому була нагальна, оскільки студенти і співробітники ПДАБА не мають облаштованих майданчиків для відпочинку, спілкування, роботи на відкритому просторі. До розгляду було запропоновано два майданчики, де необхідно облаштувати такі простори: перший − перед головним фасадом будівлі по вул. Чернишевського; другий − на внутрішньому дворі. За умовами конкурсу було визначено три кращих проєкти за кожною номінацією з грошовою винагородою від ДВНЗ ПДАБА. Підсумовуючи результати проведення конкурсу, Савицький М. В. подякував студентам, їх керівникам, членам журі за виконану роботу і зазначив, що в подальшому ці проєкти будуть реалізовані на теренах Академії.

Наукові дослідження М. В. Савицького здебільшого присвячені проблемам розвитку екологічної архітектури, «зеленого» будівництва, раціонального проектування будівельних конструкцій та споруд у забезпеченні їх життєвого циклу, виходячи з концепції сталого розвитку. Будучи послідовним науковцем, ставши ректором, Микола Васильович виснув на обговорення академічного освітянського колективу проект «Зелений університет». Цей проект отримав схвалення не тільки колективу, а й Міністерства освіти України. У межах просування проекту «Зелений університет» Микола Васильович ініціював створення Енерго-інноваційного хабу. Створення хабу відбулося в рамках реалізації компоненту «Кваліфікація та професійне навчання у секторі енергоефективності» проекту GIZ «Реформи у сфері енергоефективності України». Енерго-інноваційний хаб міста Дніпро − це підрозділ Придніпровського науково-освітнього інституту інноваційних технологій у будівництві при ДВНЗ ПДАБА. Це місце, де креативні, ініціативні й талановиті люди зможуть проявити себе на 100% та досліджувати енергоефективність у дії. Академія створила ідеальні умови для реалізації інновацій, обміну досвідом та проведення різноманітних заходів для представників молоді, бізнесу, влади, будівельників і архітекторів та всіх, зацікавлених у розвитку технологій енергетичної ефективності. Для реалізації спільних проектів обладнане приміщення хабу, яке може трансформуватися у відкритий офіс, конференц-зал, виставковий центр. Професійна та практична підтримка діяльності хабу здійснюється фахівцями компаній у сфері відновлюваних джерел енергії та енергоефективності.

Майбутнє будівельної науки Микола Васильович бачить у розвитку творчої студентської молоді. З метою залучення студентів до розроблення енергоактивних рішень в індивідуальному домобудівництві за ініціативою Енерго-інноваційного хабу ДВНЗ ПДАБА наприкінці 2019 р. було оголошено проведення студентського відкритого архітектурного конкурсу робіт на кращу проектну пропозицію щодо енергоактивних рішень в індивідуальному домобудівництві (м. Дніпро) «ЕНЕРГІЯ ПЛЮС». Конкурс проводився за підтримки ПБМП «Строїтель П» та ТОВ «Європа-Дніпро» − офіційного представника концерну Porcelanosa Grupo в Україні, на базі архітектурного факультету ПДАБА. Тема конкурсу була перспективною і цікавою для студентства та викладачів академії і, як результат, залучились до цієї події чимало учасників: 40 студентів, 9 викладачів з різних кафедр архітектурного факультету та 4 викладачі із споріднених кафедр як прямі та спеціалізовані консультанти. Підведення підсумків конкурсу відбулося в червні цього року. У двох номінаціях було подано 16 робіт, кожна висвітлювала найцікавіші грані запропонованої теми. Деякі роботи виявилися футуристичними, а деякі мали можливість бути одразу ж реалізованими, маючи детальне розроблення кожного елемента. Савицький Микола Васильович, як голова журі, високо оцінив бажання студентів працювати в нових умовах і генерувати інтелектуальні креативні рішення.

В серпні 2020 року в ДВНЗ ПДАБА запрацювала сонячна електростанція (СЕС) потужністю 5 кВт. «Це на крок наблизило нашу Академію до проекту «Зелений університет»» − впевнено сказав ректор на відкритті СЕС. Цей довгоочікуваний захід відбувся в рамках роботи Енерго-інноваційного хабу ДВНЗ ПДАБА в співпраці з партнером Академії − компанією «Енергосолар». СЕС підключена до внутрішньої електричної мережі академії. Крім того, обладнання СЕС слугуватиме як навчально-тренувальне обладнання для проведення практичних занять у рамках проекту «Енерго-інноваційний хаб – платформа для підготовки кваліфікованих фахівців для сфери енергоефективності». Професійна та практична підтримка цієї діяльності буде здійснюватися фахівцями академії, а також партнерами хабу.

З метою консолідації зусиль з підготовки спеціалістів для економіки України, розвитку міжнародного співробітництва, розвитку інноваційних технологій, відповідаючи на виклики часу, в Дніпрі підписано Угоду про створення консорціуму університетів. Сподіваючись на синергетичний ефект використання інтелектуального потенціалу закладів вищої освіти, Придніпровська державна академія будівництва та архітектури стала одним з перших вишів, який приєднався до Консорціуму. Окрім Академії, до нього ввійшли: Дніпровський національний університет імені Олеся Гончара, Дніпровський національний університет залізничного транспорту імені В. Лазаряна, Національна металургійна академія України. У рамках Консорціуму вже створений Центр колективного користування науковим обладнанням «Інноваційні технології в ракетно-космічній галузі». До нього ввійшли також Національний аерокосмічний університет імені М. Є. Жуковського «Харківський авіаційний інститут», ДВНЗ «Український державний хіміко-технологічний університет».

Сьогодні міжнародне освітнє і науково-технічне співробітництво є одним із пріоритетних напрямів діяльності ДВНЗ ПДАБА. Особливо успішною в цьому році є діяльність R&D центру міжнародних проектів і програм, який очолює PhD, докторант Миколи Васильовича Савицького − Марина Бабенко. Уже чотири проекти за програмою Erasmus з міжнародного академічного обміну студентами і науковцями схвалено Європейською комісією. Це проекти за участю ДВНЗ «Придніпровська державна академія будівництва та архітектури», а також Кільського університету (Великобританія), Університету Західної Аттики (Aфіни, Греція), Лодзинського технічного університету (Польща), Словацького технологічного університету в Братиславі. Протягом наступних двох років Академія отримає фінансову підтримку Європейського Союзу на реалізацію академічної та дослідницької двосторонньої мобільності для студентів, аспірантів, викладачів, науковців. Разом з європейськими партнерами ми будемо працювати над спільними освітніми та науковими проектами в галузі архітектури і будівництва.

Вперше у своїй історії академія разом з науковими організаціями, університетами, бізнес-партнерами з Німеччини, Австрії, Італії, Іспанії, Нідерландів, Греції, Кіпру, Литви, Угорщини, а також надійними партнерами з будівельної фірми «Строїтель-П», виграли грант Рамкової програми Європейського Союзу з досліджень й інновацій «Горизонт 2020» за темою «Нова децентралізована система експлуатації будівель для підвищення енергоефективності та комфорту в житлових будинках». «Горизонт 2020» − це найбільша рамкова програма Європейського Союзу з фінансування науки і інновацій, яка розрахована на 2014 – 2020 роки. Програма сконцентрована на досягненні головних завдань: зробити Європу привабливим місцем для першокласних науковців; сприяти розвитку інноваційної конкурентоспроможності європейської промисловості і бізнесу; за допомогою науки вирішувати найбільш гострі питання сучасного європейського суспільства.

Нещодавно відбулась церемонія підписання Меморандуму про співпрацю між ДВНЗ ПДАБА та великою китайською будівельною компанією Dadongwu. У планах партнерів − створення Науково-дослідного інституту зеленої енергетики. Зацікавленість у співпраці в галузі розвитку зеленої енергетики виявив губернатор провінції Чжецзян та інші посадовці високого рівня, а саму церемонію в режимі відеоконференц – зв’язку організувало Управління міжнародних експертних питань провінції Чжецзян. Вибір партнера китайською стороною був не випадковим. До уваги було взято послідовний, цілеспрямований рух академії до статусу «Зелений університет» та плідна співпраця з європейськими партнерами: відкриття Енерго-інноваційного хабу за підтримки німецької компанії GIZ, чотири виграні гранти за програмою Erasmus з європейськими університетами Англії, Польщі, Греції, Словаччини, грант за програмою «Горизонт 2020». Підписуючи Меморандум, Микола Васильович офіційно підтвердив прагнення розвивати співробітництво з китайською стороною, зокрема потужною провінцією Чжецзян, у галузі зеленої енергетики, оскільки це є одним із стратегічних напрямів розвитку академії і трансформації вишу в Зелений університет за концепцією сталого розвитку.

Приємно, що Придніпровська державна академія будівництва та архітектури, як один із провідних закладів вищої освіти України в галузі будівництва і архітектури, очолювана М. В. Савицьким, бере активну участь у вирішенні актуальних проблем суспільного розвитку як Європи, так і України.

Як ректор, Микола Васильович відповідає за кожен блок питань, що реалізуються в сучасному освітньому закладі: по-господарськи дбає про ефективне використання фінансів академії, підвищення рівня актуальності наукових досліджень, розвиток науково-дослідної бази, впровадження наукових розробок у виробництво, турбується про оновлення освітньо-навчальних програм, постійно опікується підготовкою молодих наукових кадрів, ефективністю функціонування спеціалізованих рад з захисту кандидатських та докторських дисертацій.

Доля, а здебільшого організаторські й професійні здібності, вимостили Миколі Васильовичу шлях до громадської роботи не тільки в регіоні, а й у країні: він призначався консультантом Комітету Верховної Ради України з питань науки і освіти, обирався віце-президентом Ліги енергоефективності України, членом експертної ради ВАК України з архітектури, будівництва і геодезії, радником Голови Державного комітету України з енергозбереження; членом Комісії з науки і освіти в будівництві при Міжурядовій раді зі співробітництва в будівельній діяльності держав – учасниць СНД, членом Президії Ради проректорів з наукової роботи Міністерства освіти і науки України, членом Президії, головою секції будівництва і архітектури, Головою Ради проректорів та заступників директорів ВНЗ і НДІ Придніпровського наукового центру НАН України і МОН  України, керівником підкомітету «Конструкції з дерева» Технічного комітету «Будівельні конструкції» Мінрегіонбуду України, радником Дніпропетровського міського голови з питань науки, головою науково-технічної ради академії.

Микола Васильович впевнений державотворець. Активно співпрацює з Академією будівництва України. Цьогорічний круглий стіл «ОСВІТА, НАУКА, ВИРОБНИЦТВО − ТРИЄДИНИЙ СОЮЗ ДЛЯ РОЗВИТКУ БУДІВЕЛЬНОЇ ГАЛУЗІ», організований Академією будівництва України, продемонстрував сьогоденні наболілі проблеми в галузі. Професіональна дискусія, у якій М. В. Савицький взяв ініціативну участь, розкрила проблеми щодо розвитку фондоутворювальної галузі України. За результатами роботи круглого столу було прийнято рішення про звернення з пропозиціями до Комітету ВР з організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування та інших центральних органів державної влади.

Маючи високий інтелектуальний, творчий, організаторський потенціал, М. В. Савицький ніколи не зупиняється на досягнутому. Постійно працює, удосконалює і поглиблює власний професійний рівень. Досить перерахувати державні та закордонні заклади, де в останні десятиліття Микола Васильович підвищував кваліфікацію: Центр науково-технічної інформації (Австрія, Відень), (Німеччина, Мюнхен), Японський центр міжнародних звʼязків і обміну досвідом (Японія: Токіо, Осака, Кіото), Національний інститут будівельних наук (США: Вашингтон, Філадельфія, Атланта), Університет Шербрук (Канада), Гринвіцький Університет (Англія), Міністерство енергетики та вугільної промисловості України (ДП НАЕК «Енергоатом»), Університет Ля-Рошель (Франція), Орлеанський університет (Франція), Ліонський національний інститут прикладних наук (Франція), Науково-методичний центр «Проектувальник», Інституті післядипломної освіти «Перспектива», Центральноєвропейська академія навчання і сертифікації (Польща), Університет Кассель (Німеччина), Навчально-експертний центр Національної спілки архітекторів України, Бранденбурзький технічний університет (Німеччина), Компанія ENSI-ENERGY SAVING INTERNATIONAL AS (Королівство Норвегія), Дніпропетровська торгово-промислова палата, Братиславський Технологічний Університет (Словаччина).

За активну трудову діяльність держава не одноразово відзначала Миколу Васильовича різноманітними нагородами: він є лауреатом премій Академії будівництва України ім. академіка М.С. Буднікова, лауреатом «Книги рекордів України» в категорії «Технології будівництва», Почесним жителем с. Богданівка, медаль «За заслуги перед містом», знаки Міністерства освіти і науки України «За наукові досягнення» та «Петро Могила», має Почесні відзнаки: Української академії наук «За творчі досягнення», ім. І.Я. Франка, «За заслуги» перед Придніпровською державною академією будівництва та архітектури, Диплом Української академії наук та Української академії архітектури «За вагомий внесок у розвиток архітектури та будівництва в Україні», Почесний диплом МОНУ та Національної академії педагогічних наук «За вагомий творчий внесок у розвиток освітніх інновацій», Нагрудний знак Міністерства регіонального розвитку та будівництва України «Почесний працівник будівництва та архітектури», медаль «За вагомий внесок у розвиток Дніпропетровської області», Почесна відзнака «За заслуги перед Одеською державною академією будівництва та архітектури», знак «За заслуги перед ДІІТ (Дніпропетровським національним університетом залізничного транспорту ім. Лазаряна)», знак Дніпропетровської обласної ради «За заслуги перед громадами» (2018).

Та найвищою нагородою для себе Микола Васильович вважає впевнений поступ рідної Академії до статусу «Найкращий будівельно-архітектурний виш України»! І це не безпідставно! Центр міжнародних проєктів «Євроосвіта» опублікував академічний рейтинг ЗВО «Топ 200 Україна 2020». ПДАБА посіла 42 місце, випередивши за показниками усі профільні виші країни. Примітно, що третій рік поспіль Академія піднімається у поважному рейтингу. У 2018 році академія посідала 75 місце, у 2019 – 55, нині – 42. «Місце гідне, але не межа», − вітаючи колектив, відзначив на черговому засіданні вченої ради академії ректор Микола Савицький. За два роки – вверх на 33 щаблі, погодьтесь, відмінний результат!

Придніпровська державна академія будівництва та архітектури сьогодні є визнаним освітньо-науковим центром у галузі архітектури і будівництва, що має визначні традиції і надбання, усвідомлює свою місію в забезпеченні інноваційного розвитку України шляхом реалізації інфраструктурних проектів і програм, створення основних фондів, розвитку житлового і громадського будівництва.

Академія давно стала для студентів і викладачів рідним домом, місцем становлення і реалізації творчої особистості та її архітектурних і будівельних талантів. Стратегічна мета управління діяльністю академії – стати провідним архітектурно-будівельним університетом України завдяки інтеграції в міжнародний науково-освітній простір, збереженню та розвитку традицій і досягнень школи ДІБІ – ПДАБА, творчого застосування світового надбання у сфері фундаментальних і прикладних досліджень. Серед найголовніших нагальних завдань на сьогоднішньому етапі розвитку академії є формування іміджу Академії як привабливого закладу освіти, що має сучасну інфраструктуру та актуальну освітньо-навчальну наповненість.

 

Президент Академії Будівництва України,

доктор технічних наук, професор І. І. Назаренко;

 

Радник ректора ПДАБА з гуманітарних питань,

доктор наук з держ. управ., професор Г. П. Євсєєва

?>
вверх