01.06.2022

«Єдині»: наша сила – у єдності!

30 травня 2022 року в ДВНЗ «Придніпровська державна академія будівництва та архітектури» була ініційована зустріч із співорганізаторами заходу та координатором Розмовного клубу мовного проєкту «Єдині» Христиною Походонько. Під час зустрічі членам оргкомітету було вручено подяки за проведення Розмовних клубів та активну участь в організації Всеукраїнського проєкту «ЄДИНІ!».
Зовсім недавно в Україні стартував проєкт «Єдині», у межах якого протягом 28 днів, усім хто долучився до розмовного курсу була надана підтримка в переході на українську мову. Під час навчання учасники щодня отримували завдання та навчальні матеріали, які допомогали подолати мовний бар’єр, брали участь у вебінарах та розмовних клубах країни.
З 25 квітня у нашому місті, на базі ДВНЗ «Придніпровська державна академія будівництва та архітектури», щосуботи відбувалося безкоштовне навчання усіх охочих долучитися до розширення можливостей спілкування українською мовою. Учасниками розмовного клубу «Єдині» в Дніпрі стали не лише мешканці міста, а й внутрішньо переміщені особи.
У ДВНЗ «Придніпровська державна академія будівництва та архітектури» запропонували проводити заняття Розмовного клубу в очному форматі в приміщеннях одного зі своїх структурних підрозділів – Навчально-науковому інституті інноваційних освітніх технологій.
Розклад навчальних зустрічей розробили координаторка Розмовного клубу Христина Походонько та методистка відділу підвищення кваліфікації ННІІОТ Світлана Подедворна. Організаційні, змістовні, технічні та безпекові питання без зволікань узгодили з ректором академії Миколою Савицьким, проректоркою з навчально-виховної роботи Галиною Євсєєвою, директором ННІІОТ Миколою Махіньком та начальником ЦЗ ПДАБА Бежаном Гваджаіа.
Навчання слухачів мові на волонтерських засадах проводили Христина Походонько, завідувачка кафедри українознавства, документознавства та інформаційної діяльності Олена Баранник та завідувачка кафедри підготовки іноземних громадян Інна Мамчич. Також до зустрічей були залучені директор ННІІОТ Микола Махінько, заступник директора з навчально-методичної роботи ННІІОТ Руслан Папірник, заступник директора з навчально-наукової роботи ННІІОТ Олена Рабіч, старша викладачка кафедри українознавства, документознавства та інформаційної діяльності Світлана Волкова, інженерка 1-ї категорії Наталія Носенко, фахівчиня відділу підвищення кваліфікації ННІІОТ Ольга Горіна.
Кожна зустріч у клубі була цікавою та корисною для учасників. Перша – була присвячена темі «Знайомство. Мотивація. Створення середовища підтримки та обміну досвідом у вивченні української мови».
Друга зустріч мала на меті розкрити життєво важливу тему: «Адаптація у побуті: як спілкуватися українською в крамницях, на вулицях, інших публічних місцях; як долучитися до місцевої спільноти завдяки мові?». До речі, в рамках цієї зустрічі відбулося спілкування із членами приймальної комісії академії Наталією Грузин та Оленою Нестеровою.
Тема третьої зустрічі – «Дух свободи і єдності: культура та історія», на якій кожен долучився до української національної культурної традиції – виготовлення ляльок-мотанок. Модератором цього дня була історикиня кафедри українознавства, документознавства та інформаційної діяльності Світлана Волкова. Це був творчий процес, наприкінці якого в кожного з учасників вийшла оригінальна робота. Особливий настрій, думки та енергетика цієї зустрічі втілилися не лише в оригінальних іграшках-оберегах, але й у спокійній, затишній розмові під час процесу, а також у співі українських пісень.
Нинішня, суботня четверта зустріч була присвячена важливій, підсумовуючій темі: «Українська – мова можливостей. Мовна стійкість. Підсумки: відчуйте себе переможцями!».
Під час останньої зустрічі учасники дізналися про структуру академії, про курси підвищення кваліфікації (компетенції), ділилися враженнями про Розмовний клуб, розповідали про нові знання, висловлювали побажання на майбутнє. Після заняття учасники отримали сертифікати про успішне завершення навчання у проєкті «Єдині».
Упродовж всього проєкту співробітники відділу підвищення кваліфікації ННІІОТ зустрічали учасників Розмовного клубу, супроводжували їх, а також гостинно пригощали чаєм із смаколиками. Чаюванням традиційно завершилась і ця зустріч.
Партнерами проєкту були Уповноважений із захисту державної мови, Міністерство молоді та спорту України, КМЦ гендерної рівності, запобігання та протидії насильству, студія онлайн-освіти EdEra, онлайн-платформа Є-Мова, Українсько-Польський Центр Освіти “UniverPL”.
Варто подякувати усім партнерам та організаторам цього проєкту за можливість ширити українську мову в різних куточках країни, координаторці Христині Походонько та співорганізаторам – керівництву ДВНЗ «Придніпровська державна академія будівництва та архітектури» і співробітникам Навчально-наукового інституту інноваційних освітніх технологій. Але найбільша подяка – учасникам Розмовного клубу, які з охоче погодилися на онлайн-зустрічі, відвідували заняття й мали непереборне бажання вчитися й удосконалюватись!
Наша сила – у єдності. Підтримуючи одне одного, ми стаємо сильнішими!
Разом до ПЕРЕМОГИ!
Слава УКРАЇНІ!
ГЕРОЯМ СЛАВА!!!
?>
вверх