01.06.2022

Вимоги до енергетичної ефективності житлових та адміністративних будівель

Лекцію на цю тему прочитав завідуючий кафедрою опалення, вентиляції, кондиціювання та теплогазопостачання ПДАБА, доцент Олександр Адегов.
У країнах ЄС були прийняті Директиви 2010/31/EU EPBD 1 та 2018/844/EU EPBD 2 , з назвою «Про енергетичне забезпечення будівель». Метою прийняття цих Директив було посилення вимог до енергетичної ефективності будівель. Взагалі на енергетичну ефективність будівлі впливають: теплофізичні властивості огороджувальних конструкцій; устаткування, що генерує теплову та електричну енергію; а також весь спектр обладнання та пристроїв, що споживають цю енергію.
Основні напрямки зниження енергоспоживання будівлями, які визначені у цих Директивах:
– розробка та застосування єдиного показника енергоефективності будівлі для країн Європи;
– розробка державного закону щодо енергоефективності будівель та законодавчих актів, що регламентують застосування показника енергоефективності;
– розробка та застосування державних нормативних документів (ДБН, ДСТУ, методичних матеріалів, тощо), що дозволяють розрахувати показник енергоефективності будівлі та визначити шляхи підвищення його значення ;
– розробка стратегії проєктування та будівництва будівель задля підвищення показників енергоефективності будівлі;
– впровадження індикатора, який оцінює рівень інтелектуальністі (“розумності”) будівлі та готовність використовувати штучний інтелект для управління енергоспоживанням будівлею;
– максимально широке використання альтернативних джерел теплової та електричної енергії;
– розробка та використання новітніх пристроїв для трансформації та зберігання теплової та електричної енергії;
– розробляти такі нові проектні рішення використання інженерного обладнання, які призводять до зниження споживання органічного викопного палива (природний газ, вугілля та ін.).
Особливість такої стратегії полягає в тому, що зниження енергоспоживання здійснюється за рахунок використання енергії тільки в ті моменти, коли в цьому є потреба та в мінімально необхідному обсязі для досягнення цілей застосування енергії (опалення, вентиляції, підготовки холодної та гарячої води, охолодження, освітлення, роботи побутових та офісних приладів, медичного обладнання та приладів безпеки).
Наукова спільнота ПДАБА бере участь у виконанні міжнародного проекту PRECEPT – «Децентралізована бездротова проактивна концепція підвищення енергоефективності та якості життя у житлових будинках». Цей проєкт виконується в рамках програми досліджень та інновацій Європейського Союзу HORIZON 2020. Науковці академії підготували основу для виконання вимірів всього спектру параметрів мікроклімату та забезпечення безпеки у приміщеннях квартир. Крім цього були підготовлені точки підключення розеткових електролічильників та лічильників обліку теплової та електричної енергії всією квартирою.
В ході лекції наведено приклад енергоефективного екологічного односімейного будинку із загальним навантаженням на системи мікроклімату 17,4 КВт у зимовий та перехідний періоди.
Інженерні системи цього будинку наступні:
– системи опалення – теплі підлоги та теплі стіни;
– система вентиляції – припливно-витяжна установка з рекуперацією і геотермальним теплообмінником;
– генерація теплової енергії – твердопаливний котел та/або електричний котел;
– комбінований бак-акумулятор для гарячої води 200л.
Практичне значення мають і техніко-економічні порівняння різних комбінованих систем генерації теплової енергії. З кількох варіантів перевага віддана системі з найменшими експлуатаційними витратами.
Отже, підходи до енергоефективності відомі. Ними лише слід зі знанням справи користуватися.
Переглянути цю та інші лекції із циклу «ПЕРЕМОЖЕМО! ВІДБУДУЄМО!» можна на YouTube каналі академії: https://www.youtube.com/c/pgasa_dnipro
Дивіться, дізнавайтесь, підписуйтесь.
?>
вверх