28.07.2023

Вітальне слово до колеги з нагоди ювілею!

Щиро вітаємо із золотою ювілейною датою кандидата архітектури, декана Архітектурного факультету ПДАБА, випускника академії, пристрасного науковця і чудового педагога Олександра Вікторовича ХАРЛАНА.

Свій 50-річний ювілей ви зустрічаєте на відповідальній посаді декана одного із  найважливіших факультетів академії. За вашими плечима великий досвід наукового пошуку і практичної роботи на різних посадах –  членство в багатьох важливих для української культури та архітектури експертних об’єднаннях:
– Науково-методична рада з питань охорони культурної спадщини Міністерства культури України,
– Наукові ради НДІ пам’яткоохоронних досліджень та Українського державного інституту культурної спадщини,
– Експертної комісії з розгляду питань занесення об’єктів культурної спадщини до Державного реєстру нерухомих пам’яток України,
– бюро Українського національного комітету ІСОМОS,
– Дніпропетровської обласної консультативної ради з питань охорони історико-культурних цінностей,
– Науково-методичної ради Обласного центру з охорони культурної спадщини Управління культури, національностей і релігій Дніпропетровської облдержадміністрації,
– Запорізької обласної консультативної ради з питань охорони історико-культурних цінностей,
– Дніпропетровської обласної архітектурно-містобудівної ради при управлінні містобудування та архітектури облдержадміністрації,
– дійсний член Національної спілки краєзнавців України та Національної спілки архітекторів України…

Визнання глибокого професіоналізму прийшло не відразу. Зі студентства ви брали  участь в  археологічних експедиціях на теренах України, вивчали культові споруди Дніпропетровщини, пізніше  – керували низкою пам’яткоохоронних  проєктів  для міст України, зокрема, зі створення номінаційного досьє «Історичне середовище столиці кримських ханів в місті Бахчисарай» – для подання Комітету всесвітньої спадщини на занесення до Списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.

Ваш багатий творчий доробок, де ви автор чи співавтор, – понад 130 статей у наукових і науково-популярних виданнях , 4 монографії, більше 80 архітектурних проєктів. Чимало зроблено для відновлення справжньої історії Катеринославщини. За роки попереднього керівництва кафедрою дизайну та реконструкції архітектурного середовища ви дали путівку в життя десяткам талановитих архітекторів.

Місія архітектурного факультету амбітна і глибока за змістом: «ПРОСТІР І ЧАС НЕ МАЮТЬ ФОРМИ  –  ФОРМА НАШОГО МАЙБУТНЬОГО  ВІД  ДЕТАЛЕЙ ДО КОНТЕКСТУ ФОРМУЄТЬСЯ  В ГОЛОВІ  АРХІТЕКТОРА.»  Сформульована вже на сучасному етапі розвитку вона передбачає КЛАСИЧНУ АРХІТЕКТУРНУ ОСВІТУ В ПОЄДНАННІ З СУЧАСНИМИ ІННОВАЦІЙНИМИ ТЕХНОЛОГІЯМИ СВІТОВОЇ АРХІТЕКТУРИ. Це і ваша особиста місія!

У свої 50 ви довели, що архітектура – це ваше покликання, що цією іскрою здатні запалювати душі студентів. Тож бажаємо так тримати!

Здоров’я, наснаги і багато творчо обдарованих, активних студентів і зрілих випускників-архітекторів! Які свідомі своєї місії щодо відновлення європейської України після Перемоги!

Ректорат, колеги

?>
вверх