17.12.2020

Від Різдва і до Різдва

Завершення календарного року приносить з собою особливий настрій. З одного боку, до стін академії входить напруга і особливі ритми залікових випробувань та налаштування на високі оберти сесії. Студенти складають контрольні та семестрові роботи, викладачі підбивають підсумки роботи за цілий семестр, так що клопотів і серйозної роботи вистачає всім сповна.

Варто зауважити, що 2020-й рік став не тільки ювілейним, а й  випробувальним  для кожного працівника та студента академії, бо трансформувалися та набували нових форм і навчальні, і життєві процеси. Проте передчуття новорічної святковості також починає наповнювати все навколо, а передноворіччя традиційно приносить бажання оглянути пройдений шлях. Саме тому на кафедрі українознавства, документознавства та інформаційної діяльності з’явилася ідея щодо організації особливого різдвяного конкурсу. Перші кроки щодо зустрічей на віртуальному майданчику вже було зроблено під час проведення нещодавнього конкурсу декламаторів, тому бажання створити свято слова, та ще й слова новорічно-різдвяного, прикликало ширше коло учасників. Підготували виступи для участі в декламаторських змаганнях 14 грудня 2020 року студенти трьох факультетів – архітектурного, будівельного та економічного. Завітали до академії наші добрі знайомі – учні КЗО «СЗШ №1» Дніпровської міської ради. Модераторами святкового заходу традиційно були художній керівник Студентського клубу ПДАБА Котова Лариса Миколаївна та керівник наукового гуртка «Простір слова», доцент кафедри УДІД ПДАБА Богуславська Лариса Георгіївна.

Відкриваючи конкурсну програму, завідувачка кафедри УДІД, докторка наук з державного управління, професорка Євсєєва Галина Петрівна привітала всіх учасників з можливістю творчо наснажитися різдвяним настроєм та побажала креативних виступів кожному, хто знайшов час для творчого самовираження. Зимовий настрій і магія Новоріччя виповнювали виступи всіх конкурсантів.

По-чоловічому сильно і переконливо декламував вірш Надії Красоткіної «Краса зимою сніжна» Галясовський Владислав, студент гр.ПЦБ-20-1мн. Продовжила конкурс вірш Костюкова Марія, студентка гр. ПЦБ-20-1мн, прочитавши вірш  Наталії Забіли «Перед новим роком». Чарівний і зворушливий виступ іноземної студентки Гаузі Шаіми, студентки гр. АРХ-19-1, подарував приємний подив і особливе відчуття зимової замріяності. Музичний супровід і вдалий відеоряд під час виконання     вірша «Сніжинки» Миколи Вороного допомогли Шаімі просто-таки зачарувати красою всіх слухачів.

Яскравою родзинкою свята став виступ школярів  КЗО «СЗШ №1» Дніпровської міської ради. Радісна колядка зазвучала у виконанні соліста Тропка Тимура, учня 7-В класу і групи школярів з 4-В класу (Масло Валерії,     Федчук Уляни, Гаврилової Марії, Шевченка Івана, Баранця Захара). Поетичний твір Сергія Рачинця «Покажи мені сяйво зорі…» проникливо  прочитала ще одна наша гостя, учениця 11-Б класу Сова Дарина.

Студентка гр. АРХ-19-4п Каргіна Ярослава підготувала ґрунтовну розвідку щодо традицій зимового святкування, згадавши і язичницьких богів, і християнське наповнення особливого моменту новоріччя, у якому сходяться завершення старого та початок нового циклу. Легкий і водночас світлий зимовий сум наповнював виступ Юшан Євангеліни, студентки гр.БЦІ-19-4п, яка читала вірш «Ця зима як розбита скрипка». Зворушливо та глибоко продекламувала поезію Сергія Рачинця  «Не гаснуть зорі у різдвяну ніч…» Гіркіна Дарина, студентка гр. АРХ-19-4п. Тепло і ніжно виступила студентка економічного факультету гр. МЕН-20 Кирпичова Анастасія. Свій неповторний погляд на зимову красу запропонувала Штепка Анастасія, студентка гр. МЕН-19, прочитавши вірш Марини Кузьменко «Краса заслужено дісталася зимі». Цікаві і самобутні привітання з Різдвом і Новоріччям висловила ще одна іноземна студентка гр. АРХ-19-1 Баккалі Айя, яка щиро і зворушливо привітала і викладачів, і академії в цілому з прийдешніми святами. Вітальні рядки звучали і з вуст Храпко Валерії, студентки гр.ЕК-19, яка читала вірш «В пору цю, коли падає сніг». Соколенко Анастасія, студентка гр.  МБГ-18, завершувала конкурс прекрасним прочитанням поезії «Зимова пісенька» Жака Превера.

Тепло відгукнулися щодо конкурсу заступник декана будівельного факультету з виховної роботи Нечепуренко Дар’я Сергіївна,  заступник  декана архітектурного факультету з виховної роботи Швець Ірина Анатоліївна, заступник декана економічного факультету з виховної роботи Бабенко Валентина Андріївна. Була задоволена виступом своїх вихованців і дякувала за можливість плідної співпраці з академією директор КЗО «СЗШ №1» Дніпровської міської ради Ткаченко Наталя Василівна. Загалом конкурс подарував кожному з учасників та гостей найголовніше – радісне відчуття свята і розкошування від живого слова.

Доцент кафедри УДІД, керівник наукового гуртка «Простір слова»

Л.Г.Богуславська

 

?>
вверх