11.05.2018

VІ Студентська науково-практична конференція «Українська культура: вчора, сьогодні, завжди: 100-річчя НАН України»

VІ Студентська науково-практична конференція «Українська культура: вчора, сьогодні, завжди: 100-річчя НАН України»

Кафедра українознавства ДВНЗ «ПДАБА»  провела науково-практичну конференцію, присвячену 100-річчя НАН України, яка відбулася 23 квітня 2018 року о 13:00  в ауд. в-601. Були прочитані доповіді про історію розвитку та сучасний стан НАН України.

Відповідальними за проведення конференції були : Г. П. Євсєєва, доктор наук з державного  управління, проф., зав. кафедри українознавства ДВНЗ ПДАБА, А. Г Перетокін  кандидат історичних наук, доцент кафедри українознавства ДВНЗ ПДАБА.

Активну участь у конференції взяли викладачі кафедри українознавства: к. ф. н., доц. Баранник О. Ю., к. ф. н., доц.  Колесник А. В. ст. викл. Ткач О. В.

З привітаннями до учасників конференції виступили  проректор з наукової роботи ПДАБА Савицький М. В., зав. кафедри українознавства Г. П. Євсєєва. У дискусії щодо 100-річчя НАН України взяли участь доцент кафедри українознавства А. Г. Перетокін, доцент кафедри українознавства Баранник О. Ю, доцент кафедри українознавства Колесник А. В., старший викладач Ткач О. В.

На конференції були розглянуті питання: Президенти та видатні особистості Української академії наук; Заснування і становлення Української академії наук; історія розвитку інженерно-технічної освіти нашого міста

 

У травні 2017 року Президент України Петро Порошенко підписав указ “Про відзначення 100-річчя Національної академії наук України”. Цим документом затверджено ряд заходів з підготовки та відзначення у 2018 році на загальнодержавному рівні 100-річчя вищої державної наукової організації країни. Такі заходи покликані підкреслити важливість проведення наукової діяльності для держави та суспільства, подальшого розвитку вітчизняної економіки на інноваційній основі, а також дозволять засвідчити повагу до самовідданої праці багатьох поколінь українських вчених

Українська наукова думка за 100 років існування пройшла великий і тернистий шлях, на якому траплялися і злети, і падіння, однак вона з великим оптимізмом і – головне – всесвітньо відомими науковими здобутками сміливо дивиться в майбутнє.

На сьогоднішній день  у системі академії функціонують 3 секції, 14 наукових відділень, понад 170 наукових інститутів та інших установ, в яких працюють понад 19 тисяч науковців – від кандидатів наук до академіків. “За дев’ять десятиліть академія пройшла великий шлях, стала найбільшою науковою інституцією країни, яка створила потужні наукові школи, шановані в усьому світі”.  На всіх етапах поступу України вчені Академії плідно і самовіддано працювали над вирішенням питань загальнонаціонального та загальносвітового значення. Найбільші наукові відкриття вітчизняних учених – створення першої у світі електронної машини, здйснення ядерної реакції з розщеплення ядра, одержання важкої води, зварювання металу в космічному просторі, електрозварювання живих тканин, отримання активного антибіотика рослинного походження тощо – вивели нашу країну на передові позиції світового науково-технічного потенціалу.

Новітня історія нашої держави відкрила нову сторінку перед українською наукою. За складних умовах сьогодення, викликаних світовою фінансово-економічною кризою, “академія робить усе для залучення молодих учених до наукового процесу”, оскільки, саме за молодими людьми майбутнє, в тому числі у прикладних та фундаментальних науках, що рухають суспільний прогрес.

 

У конференції взяли участь студенти ІІ курсу ПЦБ (ПЦБ-16 Місяць Денис, Штучка Катерина, Макаренко О.Є. ), також студенти ІІ курсу архітектурного факультету (АРХ-16  Кіріліна А., Федик М.), а також студенти ІІ курсу механічного факультету (ПМ-16 Кособрюхов, Молчанова). Загальна кількість студентів 20, з них – 7 доповідачів.

 

Запрошені гості: проректор з наукової роботи ПДАБА Савицький М. В.

До участі у проведенні конференції запрошені: Наукова бібліотека ПДАБА з матеріалами за темою конференції.

За матеріалами конференції представлений звіт про проведення конференції.

 

 

 

?>
вверх