30.12.2023

Вчена Рада: у 2024-й – з оптимізмом

Для обговорення нагальні питання діяльності ПДАБА, члени Вченої ради зібрались 26 грудня під головуванням голови цього колегіального органу Миколи САВИЦЬКОГО, доктора технічних наук, професора.

 

Кінець року, агресія росії, що триває понад 22 місяці, перенесення дати святкування Різдва, об’єднавчі процеси в рамках Українського державного університету науки і технологій та багато інших чинників вплинули на зміст засідання чергової Вченої ради.

Новорічного настрою в ділову атмосферу засідання надав сюрприз від студентів – Різдвяний вертеп, історія яких міцно пов’язана із християнським віруванням, прославлянням Бога, вірою в щасливий почин, в прихід весни…

Щойно стихли колядки, як до трибуни запрошена, напевне, знакова особа академії – Тетяна ШПАКОВСЬКА. За довгі роки служіння академії – помічник ректора, редактор наукових видань та багатотиражки вишу «Молодий будівельник», укладач унікальної збірки про історичні постаті ПДАБА, вона здобула велику шану. Час трохи відпочити. Присутні і Микола САВИЦЬКИЙ тепло вітали ветерана колективу, побажали здоров’я і не поривати зв’язків.

До ділової атмосфери присутніх повернуло оприлюднення наказів голови Комісії з питань реорганізації ПДАБА, проректора з наукової роботи Владислава ДАНІШЕВСЬКОГО –

Грамотами за найвищі бали у рейтингу показників діяльності за результатами щорічного оцінювання у 2022-2023 р.р. відзначені: САНЬКОВ Петро, ХАРЧЕНКО Катерина, ВОРОБЙОВ Віктор, ШАТОВ Сергій, ВОЛЧУК Володимир, ЖИВЦОВА Людмила, СЄДІН Володимир, КРАВЧУНОВСЬКА Тетяна, НЕЧЕПУРЕНКО Дар’я, БЄЛІКОВ Анатолій, ТКАЧ Наталія, ТИМОШЕНКО Олена, ЧАЛА Вероніка, ОРЛОВСЬКА Юлія, БАБЕНКО Валентина;

Грамотами за активну, сумлінну та результативну роботу з проведення вступної кампанії-2023 відзначено велику групу працівників приймальної комісії і , зокрема, заступники відповідального секретаря приймальної комісії:
– ІЛЬЄВ Ілля
– МОРОЗОВа Євгенія
– НЕСТЕРОВА Олена
– КАРАСЬОВ Олексій
– ГРУЗІН Наталія.

На засіданні було розглянуто часткові зміни у складі Вченої ради (у зв’язку зі звільненням Тетяни ЯКОВІШИНОЇ) та виборні справи для обрання на вакантні посади за конкурсом професорів та доцентів провідних кафедр академії. Окрім цього в бюлетень для таємного голосування було внесено кандидатури на звання:
– Професора по кафедрі Будівельної і теоретичної механіки та опору матеріалів д. ф.-м. н. ЗЕЛЕНСЬКОГО Анатолія
Професора по кафедрі Безпеки життєдіяльності д.т.н. НАЛИСЬКО Миколи.

Вчена рада всебічно розглянула Підсумки прийому до академії у 2023 р.

У своїй доповіді відповідальний секретар приймальної комісії Павло ФІСУНЕНКО докладно зупинився на чинниках позитивних результатів цього року, проблемних моментах, які довелося долати під час вступної кампанії, які були і, які, напевне, ще попереду у 2024-му році.

‍Не зважаючи на об’єктивні несприятливі обставини, приймальна комісія ПДАБА зуміла зробити якісні кроки для залучення абітурієнтів до вступу. У 2023 р. до ПДАБА за всіма спеціальностями і освітніми рівнями зараховано 1983 здобувачі (на 89 осіб більше, ніж в 2022 р.). Здобувачами у 2023 році стали лише 5 іноземців, що є наслідком ускладненої процедури їх дистанційного вступу.

Слід також відзначити прийом до аспірантури для здобуття освітнього ступеня доктора філософії у 2023 році: всього – 90 здобувачів, 100 % ліцензійного обсягу (у 2022 році – 36 здобувачів, зростання 2,5 рази).

Разом з тим, хід вступної кампанії вкотре висвітлив ряд проблем, на вирішенні яких необхідно зосередити увагу при підготовці до вступної кампанії 2024 р. у ПДАБА. Про ці фактори і необхідноість мобілізації зусиль усіх співробітників академії доповідач зупинився детально.

На засіданні розглянуто також ряд поточних питань:
– Про зміну гаранта освітньо-наукової програми спеціальності 051 «економіка»
– Про оновлення переліку гарантів освітніх програм спеціальностей за першим (бакалаврським) та другим (магістерським) рівнями вищої освіти
– Про рекомендацію до друку статей у збірнику наукових праць «Економічний простір» № 188, 2023 р.
– Про рекомендацію до друку статей у науковому та інформаційному журналі «Український журнал будівництва та архітектури» № 6,2023 рік.
– Про рекомендацію до поширення в мережі інтернет статей електронного наукового видання «Східна Європа: економіка, бізнес та управління», № 4 (41), 2023 р..

Проректор з навчально-виховної роботи Галина ЄВСЄЄВА поінформувала присутніх про роботу відокремленого структурного підрозділу «Науковий ліцей цифрових технологій та дизайну» Придніпровської державної академії будівництва та архітектури. Ліцеїсти показують досить високий рівень знань, батьки щиро дякують, що їхні діти на очах інтелектуально розвиваються, завдяки зусиллям науковців академії. До речі, аби запрацював ліцей довелося здолати чимало адміністративних перепон. Нині, МОН передбачає створення подібних ліцеїв в усіх провідних вишах. Практика ПДАБА – взірець для розповсюдження. І це – не єдиний позитив.

З усіх розглянутих питань прийнято відповідні рішення, а також затверджено результати лічильної комісії. Головуючий на засіданні Микола САВИЦЬКИЙ подякував за принципову позицію під час голосування.

На завершення засідання Микола САВИЦЬКИЙ навів низку факторів, які викликають оптимізм і, неодмінно, позитивно вплинуть на розвиток академії:
– наступного року: УДІД отримує велику суму коштів для придбання промислового будівельного 3D принтера, на якому практичні навчання проходитимуть студенти;
– МОН переходить на формульне фінансування вишів, а це значить, що, завдяки високим показникам міжнародної, наукової, освітньої діяльності, ПДАБА зможе отримати чималі додаткові кошти на розвиток;
– наші молоді вчені у конкурсі МОН на кращі наукові роботи у різних номінаціях здобули 1, 2 та 12-те місця, а це відкриває можливості грантового фінансування;
– в академії є усі можливості бути ще більш успішною в складі УДУНТу.

Микола САВИЦЬКИЙ привітав усіх із наближенням Нового року побажав колективу, сім’ям працівників, студентам здоров’я і добробуту, оптимізму. Він висловив віру в майбутню Перемогу, Мир, у Великі проєкти по відновленню і модернізації України, до яких ми маємо бути готові.

?>
вверх