27.10.2023

Вчена Рада: повна самовіддача, свідоме ставлення

24 жовтня відбулося чергове засідання Вченої ради ПДАБА. Головуючим на засіданні був обраний голова Комісії з питань реорганізації ПДАБА, проректор з наукової роботи, в.о. ректора Владислав ДАНІШЕВСЬКИЙ, оскільки ректор Микола САВИЦЬКИЙ перебуває у відрядженні.

Усі питання порядку денного стосувалися важливих моментів життєдіяльності академії. Але одне виходило далеко за межі суто внутрішньовузівського життя і стосувалося стану НАЦІОНАЛЬНО-ПАТРІОТИЧНОГО ВИХОВАННЯ СТУДЕНТІВ. Із доповіддю з цього питання виступила проректор з навчально-виховної роботи професор Галина ЄВСЄЄВА.

Незаперечно, війна, розв’язана російською федерацією проти України, вплинула на усі сфери життя країни і призвела до пошуку нових підходів щодо організації освітнього процесу та виховання молодого покоління. Колектив академії з початку агресії діє відповідно основних засад та завдань, визначених в Стратегії національно-патріотичного виховання та плані дій з її реалізації на 2020 – 2025 роки, Державній цільовий соціальній програмі національно-патріотичного виховання на період до 2025 року, ухваленому у грудні 2022 року Закону України «Про основні засади державної політики у сфері утвердження української національної та громадянської ідентичності». Серед кількох десятків загальноукраїнських, академічних та факультетських заходів чільне місце займають:
– цикл відкритих науково-популярних  національно-патріотичних лекцій «НЕЗЛАМНІСТЬ УКРАЇНСЬКОЇ НАЦІЇ: ІСТОРІЯ ТА СЬОГОДЕННЯ»
– участь у флешмобі на підтримку спорудження пам’ятника Лесі Українки у Дніпрі;
– урочисте відзначення Міжнародного дня рідної мови;
– відзначення Дня вишиванки – «ВИШИВАНКА – ДУХОВНИЙ ДНК-КОД НАЦІЇ»;
– участь у конкурсі «Студентська весна – 2023», ПДАБА – у волонтерському творчому контрнаступі;
– акція до Дня Збройних Сил України «Зігрій воїна»;
– участь в Міжвузівській антифейковій грі «НотаЄнота»;
– щоденна хвилина мовчання в пам’ять за загиблими внаслідок збройної агресії російської федерації проти України…

Національна ідентичність, свідома громадянська позиція, відповідальність за долю своєї країни – це ті якості, які професорсько викладацький склад, куратори груп, працівники академії щодня формують в процесі національно-патріотичного виховання через мову, історію, цінності й традиції.

На завершення доповіді Галина ЄВСЄЄВА від імені ректорату подякувала наставників студентської молоді за небайдужість і відданість. Велика група кураторів під час засідання отримала Грамоти та була заохочена матеріально, відповідно до наказу в.о. ректора Владислава ДАНІШЕВСЬКОГО.

ПРО РОБОТУ З ІНОЗЕМНИМИ СТУДЕНТАМИ  доповіла завідувач навчально-наукового Центру міжнародної освіти та міжнародного співробітництва, доцент Юлія ДЕГТЯРЬОВА. Керівник відзначила, що за звітний період колективом відділу проведена велика робота по підготовці студентів до 2023 – 2024 н.р. Завдяки системній роботі відбувся набір студентів на перший курс магістратури, триває навчання студентів –іноземців на інших курсах. Хоча воєнні дії в країні, звичайно, вплинули на кількість іноземних здобувачів освіти. Серед зовнішніх негативних чинників – відсутність відповідних змін в міграційному законодавстві, які б спростили процес оформлення документів іноземних громадян (як нових, так і переоформлення існуючих), спрощення процесу видачі запрошень на навчання та отриманням віз іноземними громадянами для вступу до ВНЗ. Внутрішній чинник – вимога якнайшвидшої організації викладання для іноземних студентів англійською та французькою мовами.

Вчена рада взяла до відома доповідь Юлії ДЕГТЯРЬОВОЇ та одностайно визнала задовільною роботу Центру міжнародної освіти та міжнародного співробітництва.

Вчена рада на цьому засіданні розглянула ще ряд важливих питань. «ПРО РОЗРАХУНОК НАВАНТАЖЕННЯ» колег проінформував голова Комісії з питань реорганізації ПДАБА, проректор з наукової роботи професор Владислав ДАНІШЕВСЬКИЙ. Вчена рада затвердила запропоновану формулу визначення кількості штату науково-педагогічних працівників на умовах самоокупності освітніх програм та забезпечення фінансового балансу академії.

З метою заощадження енергоресурсів та економії витрат коштів на комунальні платежі, прийнято господарські рішення щодо оптимальної експлуатації корпусів академії у зимовий період, тимчасового переміщення окремих кафедр, структурних підрозділів та відповідних змін у розкладі занять.

«ПРО ПРИПИНЕННЯ НАБОРУ ЗА ОСВІТНЬО-ПРОФЕСІЙНИМИ ПРОГРАМАМИ «МІСЬКЕ ТА КОМУНАЛЬНЕ ГОСПОДАРСТВО» за першим (бакалаврським) та другим (магістерським) рівнями вищої освіти» доповіла проректор з навчально-виховної роботи професор Галина ЄВСЄЄВА.

НА ЗАСІДАННІ БУЛО ПРИЙНЯТО РІШЕННЯ:
– «Про оновлення переліку гарантів освітніх програм спеціальностей за першим (бакалаврським) та другим (магістерським) рівнями вищої освіти.»
– « Про внесення змін до освітньої програми та навчального плану за спеціальністю другого (магістерського) рівня вищої освіти».
– Про переведення на посади старших викладачів кафедри іноземних мов викладача англійської мови Світлани ЛЕВИЦЬКОЇ та викладача французької мови Вероніки ЗАДУНАЙ.
– Про утворення разової спеціалізованої вченої ради  аспіранту кафедри безпеки життєдіяльності за спеціальністю 263 «Цивільна безпека» Ользі КОГТЄВІЙ.
– Про рекомендацію до друку статей у збірнику наукових праць «Економічний простір» № 187, 2023 р., у науково-практичному журналі «Український журнал будівництва та архітектури» № 5, 2023р..

Вчена рада визнала РЕЗУЛЬТАТИ ПІДВИЩЕННЯ КВАЛІФІКАЦІЇ завідувача кафедри екології та навколишнього середовища д.т.н., доцента Тетяни ЯКОВИШИНОЇ, завідувача кафедри опалення, вентиляції, кондиціювання та теплогазопостачання к.т.н., доцента Олександра АДЕГОВА , завідувача кафедри залізобетонних і кам’яних конструкцій к.т.н., доцента Олександра КОНОПЛЯНИКА.

НА ЗАВЕРШЕННЯ ЗАСІДАННЯ головуючий Владислав ДАНІШЕВСЬКИЙ подякував  членам Вченої ради за плідну роботу у складний період воєнного часу та трансформації академії і закликав кожного працівника бути особисто відповідальним за підсумки роботи. Складні часи вимагають повної самовіддачі і свідомого ставлення до своїх обов’язків як професійних,так і громадянських.

?>
вверх