29.12.2022

Вчена Рада: на фініші року

Вчора, 27 грудня,  відбулося останнє у цьому році планове засідання Вченої ради ПДАБА. За кількістю позитивних моментів і розглянутих питань його цілком можна назвати підсумковим.

Попри військові події в країні і їхній вплив на навчальний процес і наукову діяльність трохи новорічного настрою додали вже перші питання порядку денного. Голова Вченої ради, ректор академії Микола Савицький вручив заслужені нагороди великій групі вчених, викладачів та студентів ПДАБА.

Диплом Почесного професора ПДАБА  вручено д.т.н., професору Сергію Васильовичу Шатову за значні заслуги перед ПДАБА та  за особливий вагомий внесок у забезпечення розвитку вищої освіти та підготовку здобувачів вищої освіти на високому науково-теоретичному і методичному рівні.

Дипломи переможців студентського архітектурно-будівельного конкурсу ескізних проєктів захисних споруд «ЗАХИСТ, БЕЗПЕКА, УКРИТТЯ» вручено:
1МІСЦЕ– проєкт заглибленого, окремо роташованого укриття: Олександр ШАПОШНІКОВ, Аліса МІШУК, Катерина ДЗЮК, Августин КАМАЛОВ, Ігор ДУНЬ, Іван САМАРЕЦ;
2 МІСЦЕ –  приміщення подвійного призначення з функцією укриття: Дар’я ДОЛГОВА, Софія ЛАРЬКОВА,  ГригорийДЖАМБЕК, Анастасія ПРАВОТОРОВА, Анна МАСЛОВА, Анна САНІТАР;
3 МІСЦЕ – укриття на поверсі багатоквартирного будинку: Богдан СИНЕЛЬНИКОВ(концепція),  Дар’я ДОЛГОВА(креслярська основа), Юлія ВЕРШКОВА, Софія ЛАРЬКОВА, Августин КАМАЛОВ, Володимир ПАЛАМАРЧУК, Ярослав САМОСІЄНКО.

Здобуток студентів не відбувся б без викладачів-кураторів – доц., к.т.н. Катерини ХАРЧЕНКО; доц., к.т.н. Артема СОПІЛЬНЯКА, доц.к.т.н. Ірини ГОЛЯКОВОЇ, проф., д.т.н. Миколи НАЛИСЬКА, яких теж знайшла заслужена відзнака.

Подяки ректор вручив також членам журі конкурсу, які доклали чимало зусиль, аби проєкти студентів мали практичне значення для системи цивільного захисту населення у нинішніх умовах: Ольга БОНДАРЕНКО, Анатолій ПЕТРЕНКО, Віталій СПІРІДОНЕНКОВ та Сергій Клімов.

На засідання Вченої ради була запрошена також велика група студентів ПДАБА, які брали участь у Всеукраїнському архітектурному конкурсі STEEL FREEDOM. За  проявлений талант у створенні реальних проєктів  вони отримали Дипломи і подяку ректора за внесок у репутацію академії, як одного із кращих освітніх закладів країни.

Із непідробною цікавістю члени Вченої ради заслухали докладну інформацію ректора М.В. САВИЦЬКОГО про результати міжнародного стажування і обміну досвідом з КНР за період з 18.08.2022 по 28.11.2022. Вона торкалася жорстких заходів у боротьбі із COVID-19 і небачених у світі темпів розвитку економіки, проривних технологій у будівництві і досвіду, набутого в ролі міжнародного експерта масштабних будівельних проектів. Особливо ректор зупинився на перспективах, які відкривають досягнуті домовленості. Енергосистема нашої країни потребує глибокої модернізації на основі розподіленої електроенергії.  Китайські ділові круги висловили готовність залучити для цього прогресивні  технології. До речі, Китай вже став найбільшим у світі виробником енергії з відновлюваних джерел. Є домовленість про співпрацю у розвитку нашого досвіду будівництва будинків «три нулі» у проактивні будівлі. Укладено угоду із Хейюанським інститутом сталі і нових матеріалів. Щорічно 20 наукових співробітників академії зможуть проходити короткострокові стажування в інституті  і 10 –довгострокові. Новий імпульс отримує співпраця в рамках China-Central European Alliance of Universities for Innovations, Science and Technology. Адже ПДАБА єдиний заклад в Україні, що входить до альянсу. Втім, за ініціативи М. В. САВИЦЬКОГО із його презентацією кожен зможе ознайомитись ближчим часом на нашій сторінці ФБ і на сайті академії.

Розгляд аступних питань через від’їзд ректора у робочих справах продовжився під головуванням проректора з наукової роботи Владислава ДАНІШЕВСЬКОГО.

На  засіданні Вченої ради було розглянуто ряд виборних справ і велику низку поточних питаннь:
Про хід виконання виробничих та переддипломних практик 2022;
Про затвердження переліку освітніх програм, за якими здійснюватиметься набір у 2023 році;
Про затвердження переліку гарантів освітніх програм;
Про затвердження Положення про порядок визнання результатів навчання, здобутих шляхом неформальної та/або інформальної освіти, здобувачами вищої освіти Придніпровської державної академії будівництва та архітектури;
Про затвердження Положення про порядок реалізації права на академічну мобільність учасників освітнього процесу Придніпровської державної академії будівництва та архітектури;
Про показник прийому до аспірантури та докторантури на 2023 рік;
Про зміну складу наукового керівництва аспірантів кафедри Міжнародної економіки та публічного правління і адміністрування;
Про уточнення теми дисертаційної роботи аспіранта кафедри автомобільних доріг, геодезії та землеустрою;
Про висунення кандидатури д.т.н., професора Леоніда ХМАРИ на призначення Стипендії Кабінету Міністрів.

Із цих та інших питань Вчена рада прийняла позитивні рішення.

?>
вверх