28.06.2023

Усвідомлюючи відповідальність

Дорогі друзі, колеги, співробітники!

Цей день ще свіжий в пам’яті багатьох з нас! О дев’ятій годині 18 хвилин 28 червня 1996 року, після доби дебатів у сесійній залі, Верховна рада України 315 голосами прийняла Конституцію України.

Відтоді це стало епохальною подією, що остаточно визначила майбутній шлях країни як самостійної, незалежної, яка розвиватиметься на принципах демократії, полишаючи своє радянське минуле. Незалежність, територіальна цілісність, права людини, громадянина, суверенна воля народу, багатовікова історія державотворення, право на самовизначення, європейський та євроатлантичний курс держави закріплені в нашій Конституції. І це на просто важливий документ – це Альфа і Омега нашого життя.

Приймаючи цей закон, народні обранці закріпили споконвічне прагнення українців і боротьбу за свою державу і свою волю. І цілком зрозуміло звучать рядки, вписані в Конституцію – Основний Закон України : «усвідомлюючи відповідальність перед Богом, власною совістю, попередніми, нинішнім та прийдешніми поколіннями, керуючись Актом проголошення незалежності України від 24 серпня 1991 року, схваленим 1 грудня 1991 року всенародним голосуванням…»

Важко усвідомлювати, що ближній сусід, колись дружньої країни, , розпочавши анексію територій, війну, вбиваючи мирне населення, руйнуючи міста, створюючи екологічні катастрофи, вирішив, що має право вкрасти в нас все, про що мріяв, що будував, до чого прагнув наш народ.

Сьогодні, відзначаючи День Конституції, ми маємо усвідомлювати, що усі наші мрії і прагнення, надії на майбутнє захищають наші Збройні Сили. Метр за метром відвойовують вони окуповані території, прикривають небо над нашими домівками, нищать ворога на нашій землі. Маємо зробити все, аби полегшити цю титанічну, жертовну роботу. Маємо з честю тримати свій освітянський фронт – готувати кваліфікованих фахівців для відбудови України, виховувати свідомих громадян.

В  наш час важких випробувань, маємо пам’ятати, що тим, хто на передовій, в наступі, на службі, на посту, важче, набагато важче. Тож гуртуймося, робимо свою справу, допомагаємо захищати державу!

Слава Україні! Слава ЗСУ! Героям слава!

Микола САВИЦЬКИЙ,
ректор ПДАБА

?>
вверх