26.10.2017

Усе про новації Умов прийому до ВНЗ

Про основні новації Умов прийому на навчання до закладів вищої освіти України у 2018 році розповідає директор департаменту вищої освіти Міністерства освіти і науки України Олег Шаров. Про це пише газета “Освіта України”.

 Основні новації стосуються не вступу на бакалаврат, до якого прикута найбільша увага, а вступу до магістратури, – розповідає Олег Ігорович. – Під час минулого інтерв’ю ми вели мову про те, що МОН узяло курс на забезпечення доброчесності доступу до магістерських програм. І влітку відбувся всеукраїнський експеримент, єдине фахове вступне випробування з права, з загальних навчальних правничих компетенцій для вступу до магістратури зі спеціальності 081 «Право». Наступного року ця система розширюється. Тобто такі випробування – тести у форматі ЗНО з права, тести з загальних навчальних правничих компетенцій – стосуватимуться не лише згаданої спеціальності, але і 293 «Міжнародне право», бо здобуття магістра із цих спеціальностей дає змогу отримати вищу юридичну освіту. Також, поки як експеримент, для вступу до магістратури для низки галузей запроваджується єдиний фаховий вступний іспит з іноземної мови. У 2018 році він не охоплюватиме всі спеціальності, ми його повинні передусім відпрацювати, переважно на гуманітарних спеціальностях – щоб у 2019 році запровадити для всіх вступників до магістратури.

– Йдеться про рівень володіння іноземною В1 і В2?

 Поки що орієнтуємося на те, що рівень цього іспиту буде один. Наразі не плануємо організовувати якийсь занадто складний іспит, нам потрібно провести апробацію. Найімовірніше, це буде рівень В1.

Календар вступу

– Розкажіть про строки вступної кампанії до вишів у 2018 році.

– Реєстрація електронних документів вступників на основі повної загальної середньої освіти та завантаження до них необхідних документів розпочнеться 2 липня 2018 року і закінчиться 25 липня о 18-й годині. Прийом заяв та документів розпочнеться 12 липня. Особи, які вступатимуть до закладів вищої освіти на основі співбесіди, вступних іспитів або творчих конкурсів, зможуть подавати заяви до 20 липня. Абітурієнти, які вступатимуть тільки на основі сертифікатів ЗНО, – до 26 липня. Творчі конкурси відбудуться у декілька сесій, загальний термін їх проведення дещо подовжили: ВНЗ можуть їх проводити з 14 по 26 липня, вступні іспити – з 21 по 26 липня, співбесіди – з 21 по 23 липня. Цьогоріч з’являється нова форма вступного випробування в окремих випадках – творчі заліки. ВНЗ зможуть їх проводити з лютого по 26 липня 2018 року.

Ключове ж завдання для ВНЗ – до кінця цього календарного року розробити й оприлюднити власні правила прийому. Адже в новому році розпочнеться реєстрація на ЗНО і вступники мають знати, до чого їм готуватися.

– Сертифікатами ЗНО яких років можуть послуговуватися абітурієнти?

– У 2018 році можна буде використовувати сертифікати ЗНО 2016, 2017, 2018 років у будь-якій комбінації за винятком іноземної мови. Наголошую: з іноземної мови враховуватимуться лише сертифікати 2018 року, це пов’язано зі зміною формату цього ЗНО.

Зауважу, що на наполегливе прохання Міністерства охорони здоров’я на лікарські спеціальності встановлено мінімальний прохідний бал ЗНО – 150 балів з біології, хімії або математики.

У зв’язку з тим, що 1 лютого цього року були внесені зміни до переліку спеціальностей, за якими проводиться підготовка фахівців з вищою освітою, МОН дещо розширило перелік спеціальностей, яким надається особлива підтримка – тобто тим, на які можна давати додаткові бали слухачам підготовчих курсів, додаткові бали за успіхи в усеукраїнських олімпіадах тощо. До цього переліку додані такі спеціальності: 187 «Деревообробка», 194 «Гідротехнічне будівництво» і частина спеціалізацій 106 «Географія», що стосуються фізичної географії.

– Чи є зміни щодо вступу абітурієнтів пільгових категорій?

– З пільговими категоріями – немає змін порівняно з 2017 роком.

 

з повною версією статті можна ознайомитись за посиланням

?>
вверх