05.09.2019

Урочисті заходи з нагоди посвяти першокурсників

2 вересня 2019 в нашій академії пройшли урочисті заходи з нагоди посвяти першокурсників. Ознайомтеся з промовою нашого ректора Савицького Миколи Васильовича.

ПДАБА є визнаним освітньо – науковим центром у галузі архітектури і будівництва, що має визначні традиції і надбання, усвідомлює свою місію в забезпеченні інноваційного розвитку України шляхом реалізації інфраструктурних проектів і програм, створення основних фондів, розвитку житлового і громадського будівництва. Кожна людина, яка прийшла до нас, зможе повністю реалізувати свій потенціал і розвивати свою академію, регіон, державу і світ.

Ми з вами сьогодні живемо в унікальний час радикальних змін: кліматичних і оточуючого середовища (на жаль, загрозливих), суспільно-політичного життя України, діяльності академії (надіємось, позитивних). І ви для нас унікальні, ви для нас перші, оскільки пів року тому назад в академії повністю змінилась управлінська команда, змінюється Стратегія розвитку, Структура, змінюється і Статут академії.

Ми ставимо перед собою амбітну мету – Стати провідним архітектурно-будівельним університетом України європейського рівня інноваційного типу завдяки інтеграції в міжнародний науково-освітній простір, збереженню та розвитку традицій і досягнень школи ДІБІ – ПДАБА, творчого застосування світового надбання у сфері фундаментальних і прикладних досліджень.

А ще: трансформувати Академію в «зелений» університет, діяльність якого базується на принципах сталого (стійкого) розвитку. І цей шлях протягом найближчих років ми будемо долати і творити саме з вами!

Сьогодні у вас розпочинається один із найщасливіших і в той же час відповідальних етапів вашого життя. Щасливих – тому що ви познайомитесь з новими друзями, можливо зустрінете свого супутника життя, ви зануритесь в цікаві студентські заходи – це і художня самодіяльність, і спортивні змагання, і подорожі регіоном, по Україні і закордон, участь у громадській і суспільній роботі і багато, багато іншого.

А відповідальний етап – тому що ви за період навчання в академії наполегливою працею повинні оволодіти знаннями, навичками і вмінням, що надасть вам можливість в подальшому стати висококласними спеціалістами своєї справи, успішними людьми.

Перше питання, яке хвилює вас і ваших батьків – чи будете ви затребувані на ринку праці? Можу впевнено сказати, що згідно усіх прогнозів працівники будівельної галузі є і будуть потрібні і в Україні, і в світі. Згідно світових прогнозів найбільш затребуваними будуть спеціалісти для космосу, ІТ – сектору, аграрного сектору, сфери нерухомості, а отже будівництва та архітектури.

За оцінками Мінекономрозвитку України, потреба у фахівцях і робітничих кадрах на ринку праці на 2022 рік складе близько 442,54 тис. осіб. Збережеться тенденція до найбільшого зростання в промисловості – до 100,23 тис. чоловік, в оптовій і роздрібній торгівлі, ремонті автотранспортних засобів – до 78,22 тис. осіб, а також в будівництві – до 75,27 тис. чоловік. Отже, роботи у нас вистачить.

Чи може академія задовольнити ваші вимоги в наданні освітніх послуг?

Академія за майже 90 років була флагманом будівельної освіти в Україні і бувшому СРСР, завжди готувала талановитих, високоосвічених та високопрофесійних фахівців: керівників виробництв, організаторів будівельної галузі, успішних власників будівельних і архітектурних фірм, вчених, державних діячів. Серед них і Прем’єр міністр України, міністри бувшого СРСР та України, народні депутати України, керівники міст і районів, відомі вчені, генерали і старші офіцери.

Ви можете сказати, і цілком слушно, що це було в минулому, а яка ситуація у нас сьогодні? Хочу вас запевнити, що і сьогодні в надзвичайно складних умовах ми не пасемо задніх. Так, згідно консолідованого рейтингу вишів України 2019 року ми посідаємо 43 позицію із більше 300 вишів України. А згідно регіонального рейтингу – з 19 ВНЗ Дніпропетровської області ми посідаємо 4 місце (попереду тільки університет, медакадемія і політехніка).

За окремими позиціями ми входимо в трійку кращих ВНЗ України, зокрема за обсягами виконуваних науково-дослідних, конструкторських робіт за замовленням різних галузей економіки України (біля 15 – 20 млн. грн.). Можемо згадати проекти, які виконували співробітники академії і якими можемо пишатись: башта вертикального монтажу і обслуговування космічних ракет (за замовленням КБ «Південне»); фундаменти башт вітрових генераторів Приморської ВЕС (за замовленням ДЕТЕК), конструкції МВЦ (м. Київ), проект вирівнювання крену блоку Запорізької АЕС (за замовленням НАЕК Енергоатом) і багато інш. Сьогодні ми спільно з КБ «Південне» приймаємо участь у проекті колонізації Місяця.

Все це говорить про те, що наші викладачі не тільки в змозі надати вам теоретичні знання, а і можуть навчити вас через реальні проекти, професійним навичкам, що буде базою вашої діяльності у майбутньому.

А тепер декілька порад, що обумовлені моїм життєвим досвідом.

По-перше – ставте перед собою амбітні цілі, сумлінно працюйте, не витрачайте впусту час, не зупиняйтесь перед труднощами, використовуйте всі можливості, які надає академія! Іншої можливості у вас може і не бути в вашому житті. Не цурайтесь фізичної праці, приймайте участь у заходах «Свій дім – своїми руками», це згодиться у вашому житті.

По-друге – налаштовуйтесь на англійську абревіатуру LLL (lifelong Learning) – навчання впродовж життя! Це дійсно так, не думайте, що з отриманням диплому вам уже не потрібно буде навчатися. Хоч будівельна професія і консервативна (основний принцип класичної архітектури, який сформулював давньо-римський архітектор Марк Вітрувій ще у 18 – 16 роках до нашої ери – «Міцність, користь, краса» залишається і сьогодні, як і закони опору матеріалів), але технології будівельні надзвичайно швидко змінюються. За прогнозами, вам протягом життя прийдеться перенавчатись до 10 разів.

По – третє – обов’язково оволодівайте ІТ-технологіями, як інструментом! Академія іде до електронного університету, де навчальний процес і діловодство буде відбуватися за допомогою цифрових інформаційних технологій. Ви знаєте вислів Президента України «Держава в смартфоні», у нас буде «Академія в смартфоні»! Крім того, нові технології проектування, досліджень, виробництва неможливі без знання ІТ-технологій і програм. Це і ВІМ – технології (Building Information Modeling); технологія 3Д –друку будівельних об’єктів, яку уже розвиває академія; технології «розумних» (Smart) будівель; робототехніка; альтернативна і відновлювальна енергетика і т.д.

Четверте – знання іноземної мови, особливо англійської. Це відкриває для вас безмежні горизонти інтеграції в світовий науково-освітний простір, можливість стажуватись і отримати подвійний диплом Європейського вишу. Можливості такі є в рамках програми Еразмус+ – ви можете стажуватись в Польщі, Греції , Великобританії, Франції, Німеччині і інших країнах. А згідно з тенденціями, щоби стати магістром, потрібно буде складати ЗНО з англійської мови.

П’ята моя порада – вона виходить із принципу сталого розвитку – «Думайте глобально, а дійте локально!». В ООН вважають, що сьогодні  кліматична ситуація в світі є надзвичайною. Згідно з даними Всесвітньої метеорологічної організації рівень загазованості атмосфери досяг піку в історії людства; з 2015 року температура на планеті неухильно зростає, при цьому падінь в якихось регіонах не спостерігається. Незабаром можна очікувати танення льодовиків з прискореної швидкістю, а також збільшення лісових пожеж. Налаштовуйте себе, що в рамках професійної діяльності ви можете багато зробити для вирішення глобальних проблем людства.

І наостанок. Пам’ятайте – що ми український навчальний заклад. Пишайтесь приналежністю до українського народу, пишайтесь тим, що ви проживаєте на території найкращої на Землі за потенціалом країни – України, будьте патріотами академії і України! Розбудовуйте наш спільний дім – Україну! Бо як писав наш геній Т.Г. Шевченко: «В своїй хаті своя й правда, І сила, і воля!».

Ваше майбутнє і майбутнє України в ваших руках! В добру путь!

?>
вверх