20.07.2021

Урочисте відкриття унікального муралу в Дніпрі

Майже два тижні відомий французький художник пан Попей (Popay), працював в Дніпрі над створенням муралу на будівлі одного із навчальних корпусів Придніпровської державної академії будівництва та архітектури. Проєкт реалізовано в рамках «Французської весни» за підтримки Посольства Франції в Україні, Французького інституту в Україні та Альянс Франсез у м. Дніпро.

Умовну стрічку на урочистому відкритті муралу перерізав ректор академії Микола Савицький. Почесними гостями заходу були виконуючий обовязки мера міста Едуард Підлубний, директор Альянс Франсез Тібо Айюн і, звичайно ж, автор твору художник JUAN-PABLO DE AYGUAVIVES – творчий псевдонім POPAY. В урочистому відкритті муралу також взяли участь голова Асоціації випускників і друзів ДІБІ-ПДАБА Володимир Зражевський, директор з інновацій фірми “Строїтель -П” Віталій Спиридоненков, директор з будівництва тієї ж фірми Олександр Савицький, випускник академії Петро Декальчук, співробітники ПДАБА, громадськість міста. Всі відзначили високий рівень виконання роботи і успішну роботу команди. Свою дозу естетичного задоволення отримав кожен присутній. Було людно і цікаво. Активні учасники проєкту отримали пам’ятні медалі академії.

Унікальність проєкту полягає в тому, що народження цього своєрідного твору художньо-дизайнерського мистецтва – приклад міцних ділових зав’язків із французськими друзями, які розвиваються понад двадцять років, в тому числі, і в культурній площині.

Без сумніву новий мурал – знакова подія для міста і академії. Адже він, певне, п’ятдесятий у місті і перший в академії. Дизайнерське рішення французського художника гармонійно вписується в навколишній ландшафт і прикрашає історичну будівлю міста. Яка свого часу спроєктована професором, Заслуженим архітектором України, засновником кафедри архітектури в академії Олегом Борисовичем Петровим в архітектурному стилі широковідомого французського архітектора Ле Курбюзьє, піонера архітектурного модернізму і функціонализму.

Втім, у яскравості кольорів та глибині художнього осмислення твору кожен може пересвідчитись особисто. Адреса муралу: Придніпровська державна академія будівництва та архітектури, вул. Чернишевського 24А, м. Дніпро (на розі вулиць Чернишевського та Василя Жуковського).

?>
вверх