05.03.2021

«УМОВИ ЕФЕКТИВНОГО ВПРОВАДЖЕННЯ ПРИНЦИПІВ АКАДЕМІЧНОЇ ДОБРОЧЕСНОСТІ В ПДАБА: СТУДЕНТСЬКИЙ ВИМІР»

 Першого берзня в малому конференц-залі академії відбулося підсумкове засідання семінару «УМОВИ ЕФЕКТИВНОГО ВПРОВАДЖЕННЯ ПРИНЦИПІВ АКАДЕМІЧНОЇ ДОБРОЧЕСНОСТІ В ПДАБА: СТУДЕНТСЬКИЙ ВИМІР».

Тема підсумкового круглого столу «Академічна доброчесність як складова іміджевої політики ПДАБА». Окрім студентського активу до участі в засіданні були запрошені заступники деканів з виховної роботи.

Головні спікери круглого столу – ректор ПДАБА Микола Савицький та голова комісії з етики та академічної доброчесності Галина Євсєєва.

Розмова вийшла цікавою, відвертою  і корисною. Адже за час жорсткого карантину дався взнаки дефіцит живого спілкування. Найперше, ректор наголосив на потребі більш плідної співпраці колективу і студентів у процесах трансформації академії у «зелений  університет», на патріотичному ставленні до рідної альма-матер, регіону, усієї України, на свідомому ставленні до власного майбутнього та навколишнього світу, на нових вимогах до знань та навичок  спеціалістів. Говорили про наукові та космічні перспективи академії – про реальні Місячні проекти та високі рейтинги вишу, про успіхи і життєві досягнення випускників, які у кожного перед очима – нові сучасні житлові та торговельно-розважальні комплекси. Не обійшли і теми побутових умов у гуртожитках, роздільного збирання сміття, більш активної участі студентів у створенні зон відпочинку на території академії. До речі, студенти на зустріч прийшли із конкретним проектом однієї із таких зон і тут же отримали підтримку.

Відведеної години виявилося замало. Довелося вийти за рамки графіку. Що й зрозуміло. Адже з першого лютого і до цього дня семінар «Умови ефективного впровадження принципів академічної доброчесності в ПДАБА: студентський вимір» проводився під час кураторських годин щопонеділка в on-line режимі.

 

Втім, що таке Академічна доброчесність?  Це – сукупність етичних принципів та визначених законом правил, якими мають керуватися учасники освітнього процесу під час навчання, викладання та провадження наукової (творчої) діяльності з метою забезпечення довіри до результатів навчання та/або наукових (творчих) досягнень.  Кодекс академічної доброчесності Державного вищого навчального закладу «Придніпровська державна академія будівництва та архітектури», який встановлює загальні моральні принципи та правила етичної поведінки осіб, які працюють і навчаються в академії (академічної громади), якими вони мають керуватися у своїй діяльності.

Мета семінару: ознайомлення з основними складовими функціонального та ціннісного компонентів академічної доброчесності, які прийняті в ПДАБА та яких слід дотримуватись з метою виховання та поширення у студентському середовищі.

Серед нагальних питань, які обговорювалися учасниками семінару та його спікерами (професори Владислав Данішевський та Галина Євсєєва, провідний фахівець наукової бібліотеки ПДАБА Світлана Довженко, доцент Галина Лисенко, старший викладач Оксана Ткач), були питання що стосувалися основних принципів академічної доброчесності – чесність, довіра, повага, відповідальність.

Жвавий інтерес студентської аудиторії викликали теми «Наукові дослідження: студентський вимір» (спікер професор Владислав Данішевський) та «Цифрова етична культура: правила та вимоги» (спікер викладач кафедри УДІД Оксана Ткач), «Академічний плагіат: застороги та поради» (спікер провідний фахівець наукової бібліотеки ПДАБА Світлана Довженко).

?>
вверх