04.08.2023

Укриття – без зауважень!

02 серпня з інспекційною місією ПДАБА відвідала комісія МНС та обласної санітарно-епідеміологічної станції. Головне завдання – визначити, чи звитримані безпекові умови у закладі для відновлення з першого вересня навчання в офлайні. Висновок комісії, підтверджений актом, – укриття придатні без зауважень.

Аби не втратити в якості навчання, Міністерство освіти та науки України поставило перед освітніми закладами усіх рівнів завдання повернутися до занять в очному режимі, де дозволяють безпекові умови.

До обладнання безпечних укриттів, в яких є умови для проведення занять, в академії завчасно долучилися відповідні служби, профспілкова організація, викладачі, студенти, благодійні організації. Як кажуть, у кожного було своє поле діяльності. У вільний від роботи та занять час гуртом розчищали приміщення, встановлювали світильники, робили ремонт, комплектували додатковим обладнанням, засобами першої необхідності, навіть художньо-патріотичний розпис на одній зі стін зробили студенти-архітектори.…

Придатність укриттів неодноразово була перевірена на практиці. Час від часу в укриттях вже проводились заняття, наради, інші важливі заходи! До цього слід  додати, що академія, свідома своєї соціальної відповідальності, організувала за підтримки  ТОВ «Дніпро ЗБК» і ТОВ «Європа-Дніпро» обласний архітектурно-будівельний конкурс з розробки ескізних проєктів захисних споруд «ЗАХИСТ, БЕЗПЕКА, УКРИТТЯ». Студенти запаропонували проєкти:
– заглиблене окремо роташоване укриття (на прикладі району Перемога),
– приміщення подвійного призначення з функцією укриття (у підземному поверсі багатоповерхового будинку),
– укриття на поверсі багатоквартирного будинку (частина житла, обладнана за досвідом Ізраїлю).

Коментуючи підсумки конкурсу голова журі, ректор академії  Микола САВИЦЬКИЙ підкреслив: «Коли ми з нашими партнерами організовували цей конкурс, ми планували залучити студентів до розв’язання актуальних завдань сприяння обороноздатності країни, до генерації інноваційних ідей зі створення конструкцій захисних споруд для цивільного населення. Успіх забезпечило формування мультидисциплінарних студентських команд. Творчий доробок має практичне значення.»

Життя людини – апріорі найвища цінність. І це є надто важливим завданням для кожної державної інституції. Тож найпершою умовою для відновлення нормального освітнього процесу, наскільки це можливо, в умовах війни, є безпека!

?>
вверх